Євродепутати відвідають Маріуполь й зону АТО

Євродепутати відвідають Маріуполь й зону АТО

Укрінформ
Цього тижня делегація Європейського парламенту відвідає схід України.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у своєму виступі на Семінарі Роуза-Рота на тему "Гуманітарна і військова ситуація на Донбасі", повідомляє прес-служба "Блоку Петра Порошенка".

"Цього тижня велика делегація Європейського парламенту відвідає Маріуполь, зону АТО. І це важливо для європейської спільноти, аби на власні очі бачити гуманітарну, безпекову і екологічну ситуацію на Донбасі. Через три роки російської агресії, через загострення гуманітарної і безпекової ситуації там з’явились значні ризики екологічної ситуації. На Донбасі ми маємо справжню зону лиха, дуже близьку до техногенної катастрофи", – наголосила Геращенко.

Крім того, перший віце-спікер констатувала, що поблизу лінії зіткнення обстрілюються інфраструктурні об'єкти. "На Донбасі багато великих промислових підприємств, порушення в роботі яких призводять до екологічних загроз. Зокрема, це стосується шахт, адже зі 150 шахт 115 знаходяться на окупованих територіях. З них 7 вже повністю знищено. Ця катастрофічна ситуація виникла у зв’язку із затопленням кількох шахт", – підкреслила Геращенко.

Вона також зазначила, що німецькі експерти неодноразово пропонували відвідати ці шахти і посприяти відкачуванню води, але це питання заблоковане як Російською Федерацією, так і контрольованими нею бойовиками.

За словами Геращенко, така ж загрозлива ситуація і на найбільшому хімічному підприємстві Європи – Авдіївському коксохімічному заводі, де порушено технологічний цикл, а бойовики не дають можливості провести ремонтні роботи;

Читайте також: Екологічні питання Донбасу на контролі Кабміну та АП – Семерак

"Негативна ситуація залишається довкола Донецької фільтрувальної станції... Там технологічний цикл вимагає збереження контейнерів з рідким хлором. Якщо туди потраплять снаряди, забрудненість грунту сягне кількох десятків кілометрів", – наголосила Геращенко.

Вона додала, що Україна виступає за створення на Донбасі безпекових хабів довкола небезпечних інфраструктурних об'єктів із залученням спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та фахівців Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-