Гройсман: Я не ворог Садовому, але за 11 років він не вирішив

Гройсман: Я не ворог Садовому, але за 11 років він не вирішив "сміттєву проблему"

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає за недоцільне шукати політичне підгрунтя в питанні утилізації побутових відходів у Львові. 

Натомість він нагадав, що весь останній рік – з моменту трагедії на сміттєзвалищі в Грибовичах – уряд та голови багатьох українських міст допомагали Львову та міському голові Андрію Садовому в розв’язанні проблеми утилізації відходів.

Про це Гройсман сказав в інтерв’ю Ліга.net, повідомляє Урядовий портал

"Я не ворог Андрію Івановичу Садовому (міському голові Львова - ред.). Він це теж знає. Але факт у тому, що за 11 років він не спромігся вирішити цю надважливу проблему", - сказав прем'єр.

Гройсман підкреслив, що колеги Садового - міські голови Києва й інших міст - не раз "підставляли Львову плече".

"Але ж ви теж розумієте, що якщо вивозити вантажівками львівське сміття в інші міста, то через день, три, п'ять підуть розмови, а потім люди почнуть висловлювати своє невдоволення. І місцевій владі нікуди буде подітися. Це з одного боку. А з іншого боку, я дуже люблю Львів. У мене до нього особливе ставлення. Я не раз приїжджав, не раз об'єднував, двічі спілкувався з жителями Грибовичів (під Львовом, де розташований сміттєвий полігон - ред.). Робив все, що можна, щоб допомогти утримати ситуацію, не загострюючи проблем. Навіщо Андрій Іванович потім почав мене втягувати в якусь політичну історію, в чвари - це питання не до мене", - сказав Гройсман.

Глава уряду нагадав, що сам був міським головою багато років, і проблему утилізації сміття вирішував сам – без допомоги від центральної влади.

"(Вінницький) полігон був закритий з 1979 року. Ситуація була дійсно жахливою: сміття, все горить, димить. Коли я тільки обрався міським головою, я приїхав в село (біля полігону) і прийшов до сільського клубу. Я чотири з половиною години безпосередньо спілкувався з цими людьми. Я почув все про ці десятиліття. Вони ніколи до цього живого міського голову в очі не бачили - Вінниця туди просто звозила сміття. Я взяв зобов'язання за три-чотири роки навести порядок. Ми побудували новий водопровід, відремонтували дороги, налагодили сортування, видобуток газу, побудували газові свердловини. Ми застосували європейські технології і зняли проблему. Запахів немає, не горить. Будь ласка, Андрій Іванович, подивіться, як вирішена така ж проблема в Вінниці. Було б дуже добре, щоб депутати «Самопомочі» теж приїхали подивилися", - наголосив глава уряду. 

Гройсман підкреслив, що з великою повагою ставиться до міських голів. "Я співавтор реформи з децентралізації. Все, що можна було зробити для місцевого самоврядування, ми зробили. Коли я вирішував проблему сміття на вінницькому полігоні, у мене десятків мільйонів не було на рахунках. Зараз у них є сотні мільйонів. І це можна вирішити. Я вважаю, тут треба питати Садового, чому він не може або не хоче. Можливо, це не було для Садового пріоритетним питанням. Можливо, він прорахувався. Того, що хтось міг скористався цією ситуацією, я не можу виключати. Але ж підняли проблему не штучно - на звалищі в Грибовичах загинули люди. Що заважало поставити там техніку? Що заважало утримувати полігон в належному стані, щоб він не горів?" - підкреслив глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, лідер фракції Самопомочі Олег Березюк у понеділок, 19 червня, оголосив голодування через проблему із вивезенням сміття зі Львова, згодом до нього приєдналися член фракції Тарас Пастух та заступник Голови ВР Оксана Сироїд. Акцію вони проводили біля Адміністрації Президента. 24 червня "швидка допомога" забрала з-під АП Оксану Сироїд через погіршення стану здоров'я. Після цього Березюк оголосив про припинення акції голодування.

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на доручення Прем'єр-міністра 21 червня провів у Львівській ОДА нараду щодо виходу обласного центру із сміттєвої кризи. В ній взяли участь керівники профільних міністерств та мери 20 міст Львівщини. На нараді було напрацьовано комплекс оперативних та довгострокових заходів щодо звільнення обласного центру від сміття, якого вже накопичилося понад 14 тисяч тонн.

Зубко заявив, що влада Львова спільно з облдержадміністрацією та іншими місцевими органами влади має до 23 червня розробити графік вивезення сміття з міста, а до 5 липня - очистити місто від відходів.

22 червня на брифінгу очільник Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що обласна влада висунула львівській міськраді вимогу передати їй функції з управління ТПВ. Область бере на себе зобов'язання за 20 днів очистити сміттєві майданчики від завалів та забезпечити стабільний вивіз ТПВ впродовж усього часу дії делегування повноважень.

Після наради з головами фракцій, представлених в ЛМР, Садовий пристав на цю пропозицію.

У неділю, 25 червня, у Львові біля Ратуші відбулося громадське віче, присвячене вирішенню питання вивезення сміття з міста.

Проблему львівського сміття загострила пожежа з трагічними наслідками на Грибовицькому звалищі в травні 2016 року, після чого на полігон припинили відвантажувати відходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-