До літочислення м. Дніпро слід повернути 252 роки козацького етапу - історики

До літочислення м. Дніпро слід повернути 252 роки козацького етапу - історики

Укрінформ
Історики Дніпра на основі архівних та археологічних досліджень ставлять під сумнів дату заснування міста - 1776 рік - і наполягають на включенні козацького етапу до офіційної історії міста, а це ще 252 роки.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор Інституту історії Дніпра, доцент Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Олег Репан.

«Спираючись на методологічні напрацювання професора Ірини Ковальової та декана історичного факультету ДНУ професора Світленка ми говоримо про білінійну та поліцентричну концепцію виникнення  міста. Білінійність означає врахування значення як правобережних, так і лівобережних поселень в історії міста, а поліцентричність показує важливість різних поселень (їх фортець, церков, ярмарків, перевозів) для формування сучасного міста. Тому ми наполягаємо на включенні козацького етапу до офіційної історії міста, адже його було штучно вилучено для того, щоби ствердити російський пріоритет  у виникненні м. Дніпра», - зазначив Репан.

За його словами, з початку 2000-х років до 2012 року проводилися розкопки на Самарі-Богородицькій фортеці під керівництвом доктора історичних наук, професора Ірини Ковальової.Там виявили цілу низку артефактів, які чітко засвідчують безперервність культурного шару від 1520-х років: це монети, товарні пломби, житла тощо. Тому, вважають науковці, слід говорити про 1524 рік як про початок міста. Фактично тут існувало поселення міського типу, яке забезпечувало функціонування перевозу, мало дуже потужне ремесло, тут були укріплення, збиралося мито. Далі, з 1688 року існувала Богородицька фортеця. Її зруйнували у 1711 році, але життя тут не припинялося в 1710-1720-х роках, а під час російсько-турецької війни укріплення відновили. І вже у 1770-х роках Катеринослав Кільченський побудували саме тому, що Старосамарська фортеця була його форштадтом і прикривала його від можливого ворожого нападу.

Нарізі ініціативу науковців, оформлену в резолюціях всеукраїнських та обласних наукових конференцій, в листах з підписами вже понад 30 кандидатів і докторів історичних наук, винесуть на розсуд дніпровської громади.

На фото: Богородицька фортеця, реконструкція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-