Донбас: кількість загиблих мирних жителів за рік зросла на 120% - ОБСЄ

Донбас: кількість загиблих мирних жителів за рік зросла на 120% - ОБСЄ

Укрінформ
Спецпредставник ОБСЄ в тристоронньої контактної групи по Україні Мартін Сайдік стурбований різким збільшенням жертв серед мирного населення Донбасу.

Про це він заявив журналістам у Мінську, повідомляє "Інтерфакс-Захід".

"Дуже сумно, що кількість загиблих серед цивільних осіб за рік збільшилася на 120%", - сказав Сайдік, продемонструвавши відповідний графік.

За його словами, "це результат тривалого використання важкого озброєння і затягування розмінування".

Сайдік уточнив, що ці дані представлені офісом верховного комісаріату комісара ООН з прав людини і підтверджується звітом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"Хотів би зазначити, що 85% всіх порушень (використання важкого озброєння – ред.) відбувається у трьох зонах: Авдіївка, Ясинувата, Маріуполь - Світлодарськ", - сказав він.

За словами спецпредставника ОБСЄ, "це означає, що в принципі за умови доброї волі сторін можна утриматися від таких збройних конфліктів, тому що очевидно, де все це відбувається".

"Все це є явним порушенням Мінських домовленостей і абсолютно не припустиме", - підкреслив Сайдік.

Він засудив такий розвиток подій і закликав усіх учасників конфлікту поважати людське життя, виконувати зобов'язання щодо міжнародного права і захищати цивільне населення по обидві сторони лінії зіткнення.

За словами Сайдіка, саме на розгляді цих питань була зосереджена робоча група з безпеки: "Було неодноразово відзначено, що використання заборонених озброєнь не повинно залишатися безкарним".

Він також повідомив, що учасники цієї підгрупи висловили свої пропозиції щодо визначення нових ділянок по розведенню сил і засобів. Сайдик зазначив, що це питання буде обговорюватися надалі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-