Верифікація списків: представники ОРДЛО хочуть говорити лише з Медведчуком - Геращенко

Верифікація списків: представники ОРДЛО хочуть говорити лише з Медведчуком - Геращенко

Укрінформ
Представники непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей вимагають продовження верифікації ув'язнених, які не бажають повертатися в ОРДЛО, затягуючи процес звільнення заручників.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко за результатами сьогоднішнього засідання ТКГ у Мінську.

"ОРДЛО, підконтрольне РФ , вимагає продовження процедури верифікації. Щоб українська сторона провела верифікацію й тих осіб, які вже знаходяться на свободі, випущені за так званим "законом Савченко" і т.д. Це повна маячня, звичайно, адже ані українське законодавство, ані міжнародне гуманітарне право не дозволяє насильно переміщати чи опитувати вільних перед законом людей!" - наголосила вона.

На переконання Геращенко, такі дії спрямовані на затягування звільнення заручників. Адже проведено ретельний аналіз списків осіб, яких вимагають звільнити представники ОРДЛО. І серед цих людей кілька сотень відмовляються переїжджати на окуповані росіянами території.

"Я готую офіційний лист на ОБСЄ, який проситиму підписати всі правозахисні громадські організації і депутатів, мам заручників, з вимогою дати офіційну оцінку цим незаконним вимогам, або ж офіційну відповідь, чи є хоч якась норма міжнародного гуманітарного права, яка може примусити українську сторону проводити верифікацію вільних перед законом людей", - наголосила вона.

Як зауважила Геращенко, за той час, що ОРДЛО блокує звільнення заручників, ще кілька десятків осіб вийшли на волю за "законом Савченко". "Тобто, щотижня 2-3 особи виходять на волю, й дехто з них вже навіть переїхали через КПВВ! Як їх можна верифікувати?" - наголошує український політик. 

Водночас вона наголосила, що представники ОРДЛО внесли в списки своїх вимог людей, які не мають жодного стосунку до конфлікту на Донбасі: починаючи від колишніх "беркутівців", причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи особами, що були причетні до трагічних подій в Одесі. "Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення, вони не мають жодного відношення до Мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу", - заявила Геращенко. 

Крім того, за її словами, ОРДЛО в ультимативній формі вимагає амністії. Натомість українська сторона так і не отримала інформації про 128 українських заручників, що утримуються на окупованій території.

Загалом, зауважила політик, якщо коротко підсумувати те, що сьогодні відбувалося на засіданні гуманітарної підгрупи, то "представники ОРДЛО заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з В. Медведчуком, який сьогодні не зміг взяти участь у засіданні".

"Українська сторона ще раз наголосила, що ми вимагаємо звільнення всіх незаконно утримуваних і готові передати заради їх звільнення всіх, хто є в списках ОРДЛО і де українське законодавство дозволяє процедуру помилування. Ми готові у червні вийти на звільнення. Головне - згода і бажання іншої сторони, якої сьогодні не було продемонстровано", - наголосила представник України у гуманітарній підгрупі. 

Вона додала, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася з вимогою відвідати тюрми на окупованих територіях і провідати українських заручників, але їй такого дозволу не дали. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-