Рада виправила історичну помилку й перейменувала Мукачеве

Рада виправила історичну помилку й перейменувала Мукачеве

Укрінформ
Верховна Рада перейменувала місто Мукачеве Закарпатської області в Мукачево.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таке рішення ухвалене на вечірньому засіданні ВР, проголосували 234 депутати.

Перейменування міста Мукачеве ініційоване його жителями у зв’язку з необхідністю виправлення помилки, яка мала місце при присвоєнні назви місту після приєднання території нинішньої Закарпатської області до складу Української РСР.

За інформацією Мукачівської міської ради, після 1944 року місто отримало назву "Мукачів". У 1947 році, з опублікуванням офіційного довідника "Українська РСР: Адміністративно-територіальний поділ", почала вживатися інша назва населеного пункту — "Мукачеве", яка використовується в офіційному обліку й до сьогодні.

Разом з тим, у паспорті громадянина України та інших офіційних документах, а також у повсякденному вжитку мешканців міста переважно застосовується назва "Мукачево".

Інститут української мови Національної академії наук України зазначає, що історично назви таких закарпатських поселень, як Завидово, Мужієво, Чинадійово та інших, - це форми коротких прикметників із закінченням -о, утворені за допомогою присвійного суфікса -ов-/-ев-. З огляду на місцеву традицію вживання назв населених пунктів, Інститут вважає допустимим перейменування міста Мукачеве на Мукачево.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-