У Тернополі поставлять бронзову модель зруйнованого в 1954 р. храма

У Тернополі поставлять бронзову модель зруйнованого в 1954 р. храма

Укрінформ
У 1954 році Парафіяльний костел радянська влада підірвала. На його місці збудували торговий дім. Універмаг стоїть досі.

Архітектор Борис Солонін представив модель Парафіяльного костелу, який стояв на місці теперішнього Універмагу. Виллють її у бронзі та поставлять нижче пам'ятника Соломії Крушельницькій, повідомляє сайт Доба.

"Щодо місця розташування довго сперечалися архітектори, краєзнавці. Намагалися поставити біля Універмагу, але великий транзит людей заважав би зосередитися туристам. Тому вирішили зупинитися на бульварі Шевченка, нижче пам'ятника Соломії Крушельницькій. Розділятиме два об'єкти клумба. Над макетом попрацював Володимир Кріса", - розповів Борис Солонін.

Подібні моделі з бронзи Парафіяльного костелу, ратуші, Старої синагоги й Тернопільського замку виллють у Львові. Поставлять відповідні макети у місцях наближених до колишнього розташування пам'яток.

Довідка: Римо-католицький парафіяльний храм у Тернополі існував з 1908 до 1954 року. Костел стилістично і в багатьох конструктивних елементах був «близнюком» львівського костелу святої Єлизавети. У роки Першої світової війни він зазнав руйнувань, які швидко відновили. Під час  Другої світової костел знову постраждав. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-