Почалася перевірка списку ув'язнених, які не хочуть повертатися в ОРДЛО - Геращенко

Почалася перевірка списку ув'язнених, які не хочуть повертатися в ОРДЛО - Геращенко

Укрінформ
У п'ятницю, 28 квітня, розпочалася верифікація заяв осіб, які здійснили злочини проти України, але яких в рамках законодавства можна помилувати заради звільнення українських заручників, при цьому ці особи не хочуть повертатися на окуповані території Донецької та Луганської областей.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Сьогодні, нарешті, розпочалася верифікація заяв тих осіб, які здійснили злочини проти України, але яких в рамках законодавства можна помилувати заради звільнення наших заручників, при цьому ці особи не хочуть повертатися на окуповані території. Мова йде про кілька сотень громадян, тому цей моніторинг займе певний час", - зазначила вона.

Геращенко також висловила сподівання, що ця верифікація наблизить день звільнення українських заручників.

"Чотири місяці ми в гуманітарній групі в Мінську (де також працюють Віктор Медведчук і представники СБУ) важко домовлялися про залучення міжнародних організацій до процесу верифікації. Сьогодні цей процес розпочався за участю офісу Омбудсмена, СБУ і в координації ОБСЄ, представники цієї організації відвідають пенітенціарні установи", - додала Геращенко.

За її словами, кількість заручників на окупованих територіях збільшується, за рахунок цивільних осіб, "яких хапають і висувають надумані звинувачення в шпіонажі, диверсіях, терактах".

За даними Геращенко, на сьогодні заручників вже 128, у четвер стало відомо про ще одного незаконно утримуваного українця. "Заради звільнення ВСІХ готові до компромісів. Аби тільки витягти", - підсумувала представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи.

Раніше Геращенко повідомляла, що бойовики ОРДО в черговий раз спробували заблокувати процес звільнення українських заручників з окупованих територій Донецької області, і запланована на 18 квітня процедура верифікації за участю представників ОБСЄ, СБУ та Омбудсмена так і не почалася. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-