НАТО допомогло ліквідувати ядерний могильник на Житомирщині - Семерак

НАТО допомогло ліквідувати ядерний могильник на Житомирщині - Семерак

Укрінформ
В Україні завершено реалізацію проекту Трастового Фонду НАТО із захоронення радіоактивних відходів, які зберігалися на території військової частини Держприкорднослужби у смт Вакуленчук Житомирської області.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей проект із ліквідації могильника радіоактивних відходів «Вакуленчук», що на Житомирщині, який Україна отримала у спадок від Радянського Союзу, був реалізований в Україні спільно з нашими партнерами з НАТО. Він був спрямований на підвищення рівня екологічної безпеки та зниження рівня радіоактивної загрози в країні», - сказав Семерак.

Голова представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков поінформував, що цей проект реалізовувався в рамках Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки і постачання (ОНПП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні, яка була підписана 8 лютого 2013 року та ратифікована Верховною Радою України 17 червня 2015 року. Роботи по цьому проекту почалися з 1 січня 2016 року та завершилися до 31 грудня 2016 року.

«Переселення сховища «Вакуленчук», площа якого склала 50 на 50 метрів, суттєво підвищило безпеку регіону. Було перевезено близько 30 тон радіоактивних матеріалів, відновлено територію, що в результаті унеможливлює несанкціонований доступ до цих матеріалів, що там знаходилися», - зазначив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Відповідаючи на запитання журналіста, він повідомив, що вартість реалізації проекту склала 850 тисяч євро. Ці кошти, за його словами, були витрачені на характеризацію могильника «Вакуленчук», потім - на вилучення радіоактивних відходів відповідною технікою і перевезення до спеціально облаштованих місць для їх зберігання. Зокрема, одну частину відходів було переміщено у спецконтейнерах у зону відчуження у комплекс «Вектор», а іншу частину - у Київський спецкомбінат.

Міністр Семерак також окремо відзначив те, що реалізація цього проекту є прекрасним прикладом ефективності співпраці України з партнерами з НАТО і висловив сподівання, що за результатами обговорення буде прийнято «позитивне рішення щодо продовження спільної роботи над  ліквідацією всіх могильників, які залишилися з радянських часів на території України».

Вінніков запевнив Семерака в тому, що «після цієї співпраці та набуття необхідного досвіду розглядаємо можливість продовження у співпраці у цій сфері». Зокрема, він уточнив, що наразі ведеться оцінка ресурсів та механізмів, які можуть знадобитися для подальшої роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-