Кернес - харків’янам: проспект Героїв Сталінграда залишиться

Кернес - харків’янам: проспект Героїв Сталінграда залишиться

Укрінформ
Проспект Героїв Сталінграда у Харкові збереже свою назву, оскільки не ввійшов до переліку топонімічних об'єктів, що підлягають перейменуванню за законом про декомунізацію.

Над укладенням такого переліку у Харкові працювала робоча група, яка врахувала і науково-консультативні висновки науковців двох університетів. Про це у своїй відповіді на електронну петицію про перейменування проспекта в межах декомунізації написав міський голова Харкова Геннадій Кернес, повідомляє сайт міськради.

"Стосовно найменування проспекту Героїв Сталінграда було встановлено, що вулицю Байрона було перейменовано у проспект Героїв Сталінграда рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради народних депутатів від 10.11.1982 № 456 на відзначення 40-ї річниці Сталінградської битви. Сталінградська битва була переламним моментом у Другій Світовій війні. Визволення Харкова як у лютому, так і в серпні 1943 року було логічним продовженням подій Сталінградської битви. Виходячи з цього, згаданою вище робочою групою було визначено, що назва проспекту Героїв Сталінграда під дію зазначеного закону не підпадає", - йдеться у відповіді.

Крім того, зазначив Кернес, у Харкові у повоєнний час проживало багато учасників Сталінградської битви, а двоє з них – Михайло Іванович Смільський та Федір Васильович Тюленєв – удостоєнні звання Героя Радянського Союзу безпосередньо за подвиги під Сталінградом.

З огляду на вище зазначене, підсумував Кернес, для перейменування проспекту Героїв Сталінграда в місті Харкові підстави відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, з 3 листопада електронна петиція на ім'я Кернеса про перейменування проспекту Героїв Сталінграда на проспект імені загиблого в зоні АТО випускника істфаку Харківського національного університету ім.Каразіна Мирослава Мисли набрала понад 5 тис. голосів, тож міський голова мав дати на неї відповідь.

Учасник Революції Гідності доброволець Мирослав Мисла загинув 2 жовтня в Луганській області від поранення у спину. Уродженець Закарпаття, він останні роки жив у Чугуївському районі Харківської області, де й похований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-