Україна відзавтра може повністю відрізати воду

Україна відзавтра може повністю відрізати воду "ЛНР"

Укрінформ
Через борги  "ЛНР" з 1 грудня відключено дві насосні станції районного комунального підприємства "Попаснаводоканал", внаслідок чого подача води до Луганська та Стаханова зменшилася приблизно на 10 тис. кубометрів для кожного міста. Від завтра можливе повне відключення насосних станцій, що подають воду на Луганськ.

Таку заяву зробив 6 грудня на брифінгу в Луганській обласній державній адміністрації директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Сурай, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Станом на 1 грудня борг "Попаснаводоканалу" за спожиту електроенергію становив 124,5 млн грн - з 1 липня 2015-го. Підприємство здатне вести господарську діяльність лише за підтримки обласного бюджету. За цей час через Попаснянську райдержадміністрацію йому було виділено близько 75 млн  грн - мінімальний обсяг, який давав змогу виплачувати зарплату працівникам підприємства і закуповувати мінімальну кількість ПММ, робити поточний ремонт", - розповів Сурай. 

Оскільки на окупованій території не платили за воду, і водопостачальне підприємство не мало коштів, щоб розрахуватися за спожиту електроенергію, "Луганське енергетичне об'єднання" мало намір відключити його повністю з 1 грудня. Це могло поставити під загрозу теплопостачання в регіоні, і ДП "Укренерго" на цю дату не дало дозволу на відключення. Наступний блекаут очікується 7 грудня. 

Директор департаменту розповів про особливості постачання води на окуповану територію Луганської області. До серпня 2016 року сепаратисти відмовлялися платити за воду на тій підставі, що була відсутня система обліку подачі води на контрольовані терористами підприємства водопостачання. За рахунок коштів Міжнародного Червоного Хреста прилади обліку було встановлено на трубопроводах уздовж усієї лінії розмежування. 

Юридично проблему подачі води на непідконтрольну територію вирішили, створивши у рамках Мінських домовленостей ТОВ «Джерело нового життя», з яким 24 серпня 2016 було укладено контракт. Формально саме це ТОВ купувало воду, яка і так текла по трубах до Луганська, Стаханова, Алчевська, Антрацита і Красного Луча. Але і після 24 серпня «Попаснаводоканал» не отримав жодної копійки.

Тому енергетики знеструмили насосні станції на Петровському водозаборі в Станично-Луганському районі, а також ряд агрегатів на Західній фільтрувальній станції, внаслідок чого подача води до Луганська і в Стаханова зменшилася приблизно на 10 тис. кубометрів для кожного міста. 

За повідомленням Сурая, в цих містах істотно змінено графіки подачі води населенню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-