Над ЧАЕС побудували найбільшу в світі рухому арку - Порошенко

Над ЧАЕС побудували найбільшу в світі рухому арку - Порошенко

Укрінформ
Побудований над четвертим енергоблоком ЧАЕС новий безпечний конфайнмент - арка - є найбільшою у світі рухомою конструкцією.

Про це заявив у вівторок Президент України Петро Порошенко під час церемонії насування нової захисної споруди над об'єктом "Укриття" 4о енергоблоку Чорнобильської АЕС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні багато хто казав, що це вперше у світі, і вперше в історії, найбільше в історії. Хтось порівнював цей об'єкт з Ейфелевою вежею, чи зі Статуєю Свободи. Це насправді унікальний об'єкт: 110 метрів заввишки, 257 метрів у ширину, 164 метри довжиною. Це є найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством", - заявив Президент.

Він зазначив, що попередній саркофаг був розрахований саме на 30 років: "30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все, щоб захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років".

Новий безпечний конфайнмент гарантує вже "100 років радіаційної безпеки", додав глава держави.

Захисна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС - новий безпечний конфайнмент - є багатофункціональним комплексом для перетворення об'єкта "Укриття" на екологічну безпечну систему. Його встановлення зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із радіоактивними матеріалами в середині об'єкту "Укриття", демонтажу конструкцій, а також обмежить радіаційний вплив на населення, персонал і довколишнє середовище.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-