Диверсантів на Запорізькій АЕС викрили співробітники станції

Диверсантів на Запорізькій АЕС викрили співробітники станції

Ексклюзив
Укрінформ
Злочинну організацію на Запорізькій АЕС вдалося виявити завдяки активності патріотично налаштованих співробітників станції.

Про це кореспондента Укрінформу повідомив голова Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА Дмитро Марченко.

"Першу інформацію про те, що на сьогодні вилилося у відкриття кримінальних проваджень за фактами створення злочинної організації, державної зради і диверсійної діяльності на Запорізькій АЕС, ми - члени Антикорупційної комісії при ОДА, отримали в травні 2016 року від патріотично налаштованих працівників атомної станції. Вона стосувалася масштабних зловживань під час проведення ремонтних робіт. Водночас, специфіка даних порушень була така, що наводила на думку не лише про корупційну складову", - повідомив Марченко.

За його словами, отримана інформація була ретельно вивчена не лише членами Антикорупційної комісії при Запорізькій ОДА, але і службами безпеці НАЕК "Енергоатом", в структуру якої входить ЗАЕС, і Міністерства енергетики і вугільної промисловості України. (Між Антикорупційною комісією при Запорізькій ОДА, НАЕК "Енергоатом" і Міненерго підписаний меморандум про співпрацю - ред.)

"У ході обміну інформацією з підрозділами даних держструктур почали "вимальовуватися" кричущі факти, на які блискавично відреагувало УСБУ в Запорізькій області. Співробітниками була проведена оперативна робота, і зібрані матеріали, що свідчать про проведення на ЗАЕС діяльності, направленої на підрив енергетичної безпеки України. Всі матеріали було передано в прокуратуру Запорізької області і на сьогодні кваліфіковано як скоєння злочинів, передбачених  ст. 111, 113 і 255  КК України", - розповів Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, 22 листопада прокуратура Запорізької області за матеріалами ряду перевірок і оперативно-розшукових заходів на Запорізькій АЕС внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про злочини, передбачені ст. 111. КК України - "Державна зрада", ст. 113 КК України - "Диверсія" і ст. 255 КК України - "Створення злочинної організації".

Підставою для відкриття кримінального провадження  стали дані, що свідчать про те, що з 2014 року на Запорізькій АЕС діє злочинна група, члени якої підтримують відносини з громадянами РФ, від яких отримують рекомендації щодо методів завдання збитку економічної безпеки України, зокрема з виведення фінансових коштів за рубіж і створення умов для зупинки ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-