Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства

Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства

Укрінформ
27 липня, 14:30 - круглий стіл-презентація на тему: «Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства» 

Організатори: Департамент соціальної політики КМДА; Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Київський міський Палац ветеранів.

Учасники: Тетяна Зотова ‒ директорка Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Вікторія Кутілова ‒ заступниця директорки з гендерних питань та домашнього насильства Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Ігор Прус ‒ юрисконсульт Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Оксана Крамар ‒ завідувачка притулку Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Наталія Козачук ‒ завідувачка відділу Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Юлія Макарова ‒ керівниця відділу Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Софія Денисюк ‒ методистка Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству; Юлія Бадьор ‒ керівниця служби соціально-психологічної підтримки Подільського Центру соціальних служб; Ігор Носенко ‒ психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Подільського Центру соціальних служб; Ірина Пономарчук ‒ керівниця служби соціально-психологічної підтримки Дніпровського Центру соціальних служб; Аніта Орлова ‒ фахівчиня із соціальної роботи Шевченківського Центру соціальних служб; Анна Редчиць ‒ головний спеціаліст відділу сімейної політики Служби у справах дітей та сім’ї Шевченківської РДА; Ольга Смольянінова ‒ фахівчиня із соціальної роботи Дарницького Центру соціальних служб; Альона Саєнко ‒ начальниця відділу сімейної політики Служби у справах дітей та сім’ї Голосіївської РДА; Василь Таран ‒ начальник відділу профілактичної роботи Служби у справах дітей та сім’ї Голосіївської РДА; Олена Савченко ‒ заступниця директора Київського міського центру соціальних служб; Тетяна Монастирецька ‒ методистка Київського міського центру соціальних служб; Сергій Мегеть ‒ заступник начальника Служби у справах дітей та сім’ї Дарницької РДА; Жанна Клевак ‒ фахівчиня із соціальної роботи Печерського Центру соціальних служб.

Коротко. Упродовж заходу відбудеться звіт-презентація діяльності Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству: здобутки, плани на майбутнє.

Учасники обговорять питання специфіки роботи існуючих спеціалізованих служб, алгоритм потрапляння постраждалих осіб до них та отримання соціальних послуг у Центрі; а також відкриття нових служб та особливості співпраці з ними.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумковіматеріали:

Понад 200 постраждалих від домашнього насильства отримали притулок у кімнатах кризового реагування за півтора року

Понад 200 постраждалих від домашнього насильства упродовж півтора року отримали притулок у кімнатах кризового реагування, які працюють при Київському міському Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Про це заступниця директора з гендерних питань та домашнього насильства Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Вікторія Кутілова розповіла під час круглого столу-презентації на тему «Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства» в Укрінформі.

«Сьогодні є дві кімнати кризового реагування. Перша кімната на Правому березі, яка відкрита 26 травня 2020 року. Трішки більше, ніж за рік, там перебували 134 особи, з яких 59 ‒ дітей, 75 ‒ дорослих. Серед цих дорослих - два чоловіки, один був із дітьми. На Лівому березі кімната відрита 18 листопада 2020 року. На сьогодні там перебували 82 особи: 42 дитини та 40 дорослих, серед яких - один чоловік», ‒ сказала вона.

Кутілова пояснила, що потрапити до кімнати кризового реагування можна за направленням центрів соціальних служб, районних в місті Києві державних адміністрацій, служб у справах сім’ї та дітей або за самозверненням, яке можна здійснити у Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству за адресою Юрія Іллєнка, 20.

Водночас вона зауважила, що до Центру не приймають постраждалих із ознаками гострих інфекційних захворювань, з видимими грибковими хворобами шкіри та волосся, з психічними розладами, зокрема, якщо особа перебуває в агресивному стані та може нашкодити собі або людям, які перебувають у кімнаті кризового реагування. За словами Кутілової, у таких випадках постраждалих направляють до закладу охорони здоров’я.

Перебування у кімнатах кризового реагування можливе до десяти днів, але в разі потреби воно може бути продовжене до 20 днів. Під час перебування у кімнаті кризового реагування постраждалим надається юридична, психологічна допомога.

«У нас є можливість селити чоловіків і жінок у різні кімнати... Адреса кімнат засекречена», ‒ додала Кутілова.

Водночас вона повідомила, що після кімнати кризового реагування особу за потребою можуть перевести до притулку для жінок та жінок із дітьми, який є підрозділом центру.

«Перебування у притулках для жінок та жінок із дітьми абсолютно безпечне, адреса засекречена. Постраждалі особи, які потрапляють до притулку, обов’язково підписують зобов’язання про нерозголошення адреси. Окрім цього, для того, щоб потрапити до притулку не потрібна реєстрація у Києві”, ‒ зауважила Кутілова.

Так, за її словами, до притулку, зокрема, можна потрапити за направленням районних в місті Києві державних адміністрацій, служб у справах сім’ї та дітей, центрів соціальних служб, поліції. Термін перебування ‒ 90 днів. Водночас у разі гострої необхідності він може бути продовжений до 180 днів.

«Під час перебування у притулку ми намагаємося вирішити питання домашнього насильства, тому що притулок це не просто місце проживання. Це можливість вирішити питання судові, розподілу майна, можливо, комусь треба зібрати певну суму коштів для того, щоб переїхати в орендоване житло», ‒ розповіла Кутілова.

Вона також зазначила, що наразі послугами притулку вже скористалися 24 особи, серед яких 16 жінок та 8 дітей.

Як повідомлялося, діяльність Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству спрямована на реалізацію рівних прав жінок і чоловіків шляхом забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя, реалізації соціально-освітніх програм та курсів, а також на надання соціальних послуг особам, що постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Упродовж 2,5 років до служби «Телефон довіри» звернулися понад 17,8 тисяч киян

Понад 17,8 тисяч киян упродовж 2,5 років звернулися до служби «Телефон довіри», яка працює при Київському міському Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Про це заступниця директора з гендерних питань та домашнього насильства Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Вікторія Кутілова розповіла під час круглого столу-презентації на тему «Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства» в Укрінформі.

«Телефон довіри» розпочав свою роботу 29 листопада 2019 року. Спочатку служба працювала у стандартному режимі роботи, тобто в будні з 9.00 до 18.00. У процесі роботи почали надходити звернення про необхідність консультацій далеко в неробочий час, тому рішенням дирекції Центру та Київської міської державної адміністрації служба «Телефон довіри» перейшла у цілодобовий режим... З моменту відкриття опрацьовано 17813 дзвінків”, ‒ сказала Кутілова.

Вона зауважила, що у службі працюють фахові психологи, які безоплатно надають кваліфіковану психологічну допомогу за принципами анонімності, конфіденційності та добровільності. Кутілова також розповіла, що кияни найчастіше звертаються із питаннями, пов’язаними з домашнім насильством, суїцидальними намірами та іншими кризовими станами.

Як повідомлялося, діяльність Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству спрямована на реалізацію рівних прав жінок і чоловіків шляхом забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя, реалізації соціально-освітніх програм та курсів, а також на надання соціальних послуг особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

У Київському Центрі гендерної рівності 15-20% звернень щодо домашнього насильства - від чоловіків

До Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству 15-20% звернень про домашнє насильство надійшли від чоловіків.

Про це повідомила директорка центру Тетяна Зотова під час круглого столу-презентації в Укрінформі на тему «Досягнення та перспективи столиці у наданні послуг особам, постраждалим від насильства».

«Насильство ‒ це не тільки про жінок. Наш центр тому і називається Центром гендерної рівності, тому що допомогу у вигляді різних соціальних послуг можуть отримати як чоловіки, так і жінки... Ми маємо 15-20% звернень від чоловіків, які страждають від домашнього насильства і потребують тимчасового безпечного місця перебування», ‒ сказала вона.

Зотова зазначила, що статистика звернень чоловіків зросла впродовж останніх півтора року у зв’язку з перейменуванням і, відповідно, переформатуванням діяльності центру.

«До перейменування центру до нас надходило близько 5% звернень від чоловіків, а наразі статистика змінилася», ‒ додала вона.

Директорка центру також розповіла, що діяльність закладу спрямована на реалізацію рівних прав жінок і чоловіків шляхом забезпечення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя, реалізації соціально-освітніх програм та курсів, а також на надання соціальних послуг особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Як повідомлялося, розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 677 від 7 травня 2020 року Київський міський Центр по роботі з жінками перейменовано у Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству.

Відео:

Замовити фото натисніть тут Фотобанк 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-