Щодо набуття громадянства України іноземними добровольцями

Щодо набуття громадянства України іноземними добровольцями

Укрінформ
14 липня, 11:00 пресконференція на тему: «Набуття громадянства України іноземними добровольцями» 

Організатор: Громадська рада при Міністерстві у справах ветеранів України.

Учасники: Юлія Толопа - доброволець «Айдару»; Іса Акаєв - комбат батальйону «Крим»; Ольга Касьян — модератор, міграційний юрист; Євген Комісар - адвокат; Віталій Кузьменко - представник від Громадської ради Мінветеранів; Нікіта Макєєв - доброволець полку "Азов".

Коротко. Передбачено, що для набуття громадянства України потрібно подати два документи: заяву на отримання громадянства та декларацію про відмову від наявного громадянства іноземної держави. Для осіб, які брали участь в АТО/ООС, вимога про проживання на території України протягом п’яти років відсутня. Законопроєкт № 5630 від 07.06.2021 року “Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України” значно спростить процедуру отримання громадянства. Цього року у багатьох іноземців сплив згаданий дворічний строк, протягом якого особа має припинити громадянство іноземної держави, що означає анулювання громадянства України та неможливість отримання ними паспорту України.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Запитання до спікерів надсилати на e-mail: oliakasian@gmail.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Іноземні добровольці просять негайно ухвалити зміни до законодавства, які дозволять їм набути українське громадянство

Іноземні добровольці наполягають на негайному ухваленні змін до українського законодавства для набуття ними українського громадянства. Наразі закон, який вимагає надати довідку про офіційне припинення громадянства країни-агресора, фактично унеможливлює на практиці це реалізувати.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Набуття громадянства України іноземними добровольцями» наголосив адвокат Євген Комісар.

«Українське законодавство досі не враховує тих реалій, з яким стикнулась Україна у 2014 році, коли Росія розпочала агресію. Вона її поширювала на всі сфери, в тому числі і на діяльність правоохоронних органів, які всіляко переслідували тих, хто допомагав Україні у війні. І в нас склалась ситуація, що досі закон України про громадянство містить норму про те, що особа, прийнята до громадянства України, подає зобов’язання припинити іноземне громадянство. Це документ, в якому особа зобов’язується протягом двох років вийти зі свого попереднього громадянства та надати Державній міграційній службі документи, що підтверджують цей вихід, тобто довідку, яка підтверджує вихід з громадянства. Однак, у свою чергу РФ розцінює наших захисників як злочинців, тому що люди, які не визнають окупацію Криму, виступають проти війни на Донбасі, з точки зору Росії, є злочинцями, і така особа вийти офіційно з російського громадянства не може», - пояснив адвокат.

Як розповіли учасники заходу, якщо особа протягом 2 років не надає документи про припинення російського громадянства, вона вважається такою, що порушила закон, і в теорії в будь-який час до неї може бути застосована процедура припинення її українського громадянства.

Своєю чергою міграційний юрист Ольга Касьян повідомила: «В 2017 році було прийнято закон №3433, який в першій редакції був досить широким і відкривав багато прав і можливостей іноземним добровольцям. Потім він був урізаний, і власне наразі цей закон не дає можливості лише екстрадиції іноземних добровольців до держави-агресора».

Добровольці та активісти під час пресконференції зазначили, що наразі склалась ситуація, коли у великої кількості іноземних добровольців закінчується дія тимчасових посвідок, що надавало керівництво України. Таким чином, військові, які захищали незалежність та територіальну цілісність України, залишаються без прав, соціального захисту та із заблокованими банківськими картками.

Для виправлення ситуації, зазначив Євген Комісар, Кабінетом Міністрів був зареєстрований законопроєкт 5630, який очікує ухвалення парламентом.

«Цей законопроєкт містить одну принципову норму. Вона полягає в тому, що особи, які були прийняті з червня 2019 року в українське громадянство на тій підставі, що вони мають значні заслуги перед Україною, що брали участь у захисті територіальної цілісності України, ці особи можуть замість зобов’язання припинити іноземне громадянство, подати декларацію про відмову від російського громадянства», - пояснив адвокат.

Активісти закликали парламентаріїв якнайшвидше винести на голосування проєкт закону та пообіцяли продовжити боротьбу за свої права.

Як повідомлялось, проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України був зареєстрований в парламенті 7 червня 2021 року. 1 липня профільний комітет зробив подання про його розгляд .

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-