Штрафи для мешканців ОРЛДО за в'їзд в Україну через РФ

Штрафи для мешканців ОРЛДО за в'їзд в Україну через РФ

Укрінформ
6 липня, 16:00 - презентація аналітичного звіту Східної правозахисної групи щодо штрафів для мешканців ОРДЛО, які в’їхали в Україну через територію РФ

Організатор: ГО «Східна правозахисна група»

Учасники: Віра Ястребова - директор Східної правозахисної групи, адвокат; Іван Пасикун - заступник директора Східної правозахисної групи, адвокат; Павел Лисянський - засновник Східної правозахисної групи, адвокат; Муса Магомедов - народний депутат України, позафракційний.

Коротко. Східна правозахисна група (СПГ) підготувала аналітичний звіт, в якому задокументувала порушення прав людини під час перетину кордону України з РФ, зібрала судову практику, відобразила причини штрафів та інше.

Під час пресконференції будуть представлені результати діяльності організації з відміни штрафів через суд, а також буде розкрита сутність проблеми штрафів під час перетину кордону України.

Кожен учасник зможе отримати примірник звіту. 

Довідково. Протягом 2020-2021 року громадяни України, які мешкають в ОРДЛО, отримували штрафи від державної прикордонної служби України за те, що були вимушені в’їхати в Україну через територію РФ.

Правозахисники зі Східної правозахисної групи протягом року подали 347 позовів на захист мешканців ОРДЛО. Разом с народним депутатом України Мусой Магомедовим вели діяльність, спрямовану на підвищення правової освіти для мешканців ОРДЛО. В свою чергу Муса Магомедов лобіював врегулювання та відміну штрафів у Верховній Раді України.

29 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла закон, який частково відміняє штрафи при перетині кордону. Але штрафи для мешканців ОРДЛО тривають.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники закликають скасувати штрафи за виїзд з ОРДЛО через Росію

Представники громадської організації “Східна правозахисна група” закликають ухвалити закон, який би повністю скасував штрафи за виїзд з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей через Російську Федерацію.

Про це сказав засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський на пресконференції в Укрінформі.

“Ми пропонуємо — прийміть закон, будь ласка, який відміняє штрафи. Тому що таким чином, якщо ми штрафуємо наших громадян України, якщо вони з окупованої території повертаються на підконтрольну територію Україною, ми їх не реінтегруємо, ми їх дереінтегруємо і граємо на користь окупантам”, - вважає Лисянський.

За його словами, люди мають побачити, що на підконтрольній Україні території ситуація інша, ніж на окупованій.

"Тому що на сьогодні там ситуація складна: насильницька паспортизація, Російська Федерація постійно там говорить про проєкти репатріації, про те, що вони там мілітаризують дітей і таке інше, постійно нам погрожують. Ми з міжнародними партнерами вже давно визначилися, що ми повинні на це відповідати демократичними інструментами та забезпеченням прав людини”, - сказав засновник Східної правозахисної групи.

Він нагадав, що 29 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила закон, який передбпачає, що під час карантину не застосовуватимуться до громадян України - мешканців тимчасово окупованих територій адміністративні стягнення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї (проєкт№5478).

За словами Лисянського, представники ГО “Східна правозахисна група” пропонують також “забезпечувати при розгляді адміністративних правопорушень право на захист... та дати доступ громадським організаціям до контрольних пунктів пропуску”.

Як повідомлялося, 29 червня 2021 року ВР ухвалила Закон "Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї" (№5478).

Документом передбачається встановити, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів. Зокрема, повернення до місця проживання, возз’єднання сім’ї, важка хвороба або смерть близьких родичів, необхідність забезпечення лікарськими засобами або проходження лікування, прийняття спадщини, перетин КПВВ з метою відвідування закладу освіти для навчання, виїзд з тимчасово окупованої території на постійне чи тимчасове проживання в іншій державі.

Від березня 2020 року угруповання «Л/ДНР», попри відкриття КПВВ на лінії зіткнення з української сторони, продовжують їх блокувати. В результаті жителі непідконтрольних територій змушені виїжджати через Росію, щоб потрапити на підконтрольну Україні територію.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-