Кроки до деокупації Криму: перші результати роботи Кримської платформи

Кроки до деокупації Криму: перші результати роботи Кримської платформи

Укрінформ
6 липня, 13:30 - пресконференція з презентацією досліджень експертів на тему:«Кроки до деокупації Криму: перші результати роботи Кримської платформи»

Організатори: Міністерство закордонних справ України та Центр оборонних стратегій.

Учасники: Еміне Джапарова - перша заступниця міністра закордонних справ України; Аліна Фролова - заступниця голови правління Центру оборонних стратегій, заступниця міністра оборони України 2019-2020 р., автор дослідження; Андрій Риженко - експерт ЦОС, Капітан 1-го рангу, заступник начальника штабу ВМС України 2004-2020 р., автор дослідження.

Довідково. Окупація Криму -  складна проблема, яка, нажаль, немає очевидного рішення. Із часом стало зрозуміло, що тема Криму випадає з порядку денного міжнародних процесів та обговорень, які були запущені по Донбасу та агресії Росії в цілому. Саме тому Україною було започатковано Кримську платформу, метою якої є повернення питання Криму до порядку денного у міжнародних відносинах та консолідація зусиль держави, експертів та міжнародної спільноти задля спільної мети - деокупації.

І в першу чергу країні необхідно розробити власний детальний план щодо повернення анексованого півострова. У березні уряд затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму. Але що потрібно, для того, щоб стратегія запрацювала?

Які можливі сценарії військових дій агресора відносно окупованого Криму?

Чи здатна санкційна політика реально вплинути на ситуацію? 

Які перші кроки потрібно зробити на шляху до повернення анексованого півострова? І як Україні консолідувати зусилля партнерів у різних сферах, щоб працювати на спільну мету?

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МЗС планує через експертну мережу долучити до дискусії про Крим світові аналітичні центри - Джапарова

Міністерство закордонних справ розраховує за допомогою експертної мережі Кримської платформи долучити до дискусії про Крим аналітичні центри столиць провідних країн світу.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на пресконференції в Укрінформі.

Вона розповіла, що після консультацій, які МЗС провело в Україні й за кордоном, працювати в межах Кримської платформи зголосилося більш як 180 науковців, експертів, громадських об'єднань та аналітичних центрів. Наразі готуються установчі збори експертної мережі, які відбудуться наприкінці липня у вигляді форуму.

"МЗС готує до підписання меморандум про взаємодію і співпрацю з експертною мережею. Попереду виконання двох головних завдань. Перше - це напрацювання аналітики, досліджень, інформаційного супроводу офіційного треку Кримської платформи... Друге - це експертна дипломатія. Ми ставимо собі завдання допомогти експертам об'єднатися з провідними аналітичними центрами у світі і вивести дискусію про Крим з Києва або інших міст України до столиць провідних країн, тому що саме там потрібні вплив і адвокація і пояснення, що таке Крим, чому це військова база (Росії - ред.) і чому це важливо не тільки для України, а й для дуже широкого кола країн", - наголосила Джапарова.

Як повідомлялося, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному саміті, проведення якого заплановане 23 серпня у Києві.

Експерти назвали чотири сценарії військових дій з боку Росії

Центр оборонних стратегій презентував п’ять досліджень, в яких аналізуються різні аспекти окупації Росією Криму, сценарії подальшої агресивної політики Москви та можливі механізми протидії Російські Федерації.

Про це повідомив під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Кроки до деокупації Криму: перші результати роботи Кримської платформи» експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко.

Зупинившись на військовому аспекті дій РФ, Риженко наголосив: «Ми намагались показати, що Чорноморський флот Росії - це проєктор її сили в Середземне море, в Північну Африку, Близький Схід для протидії НАТО, США, Великій Британії, а ті сили, які вони тримають в Чорному морі, становлять серйозну загрозу для країн Європи», - наголосив Риженко.

Він зупинився на ймовірних сценаріях військових дій, до яких може вдатись Росія, та виокремив чотири з них.

«Уже в квітні один зі сценаріїв підтвердився під час ескалації військових дій РФ в Криму. Перше – це амфібійна операція РФ проти України на фоні загального стратегічного наступу зі сходу України. Це висадка десанту в районі Бессарабії для захоплення південних областей України і позбавлення її доступу до моря. Поєднання Придністров’я з РФ через коридор півдня України. Це такий самий масований сценарій», - зазначив він, додавши, що експерти представили графіки та вказали, в якій фазі зараз перебуває РФ, готуючи цей сценарій.

Другий сценарій, за словами експерта, стосується силового відновлення Росією постачання дніпровської води до Криму. «Ми розглянули варіант як це може бути зроблено, і скажу, що в квітні Росія відпрацювала тактичні епізоди як це робити якраз з Кримського півострова, як захопити необхідну інфраструктуру. Військових сил уже вистачає у Росії, щоб це зробити», - вважає він.

Третій сценарій стосується перетворення Азовського моря в російське озеро. «На жаль, в 2003 році ми підписали угоду з Росією про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод, і цей правовий статус значно обмежує нашу спроможність застосовувати силу. Ми цього договору притримувались, РФ його особливо останнім часом постійно порушує», - розповів Риженко та повідомив, що автори дослідження описали як може діяти РФ для того, щоб остаточно закрити Азовське море для України, які будуть наслідки таких кроків і що потрібно робити у такому випадку.

Четвертий сценарій, на думку експертів, полягає у російській силовій експансії в Середземному морі. Вони надали основні напрямки роботи, яку Росія зараз проводить, зокрема, в Сирії та на півночі Африки з такими країнами, як Лівія, Єгипет та ін.

Для мінімізації ризиків вказаних сценаріїв експерти надали також п’ять рекомендації. Зокрема, Україна повинна мати чітку міжнародно-правову позицію щодо відновлення суверенітету України відповідно до норм міжнародного права, а саме провести ревізію міжнародних угод з Росією, які були нею порушені під час анексії Криму в 2014 році. Необхідно працювати над відповідним українським законодавством та прийняти закон про внутрішні води та територіальне море України із визначенням координат серединної лінії у морському просторі між Україною та РФ.

Крім того, експерти радять створити дієву міжвідомчу координацію державних структур України для адекватного реагування на комплексні виклики національній безпеці з морського напрямку.

У Центрі оборонних стратегій також пропонують розбудовувати військові спроможності ВМС ЗСУ разом з морськими частина Держприкордонслужби, що буде ключовим інструментом забезпечення морської безпеки і суверенітету України на морі.

Останнім пунктом експерти закликають сформувати міжнародну підтримку, аби допомогти в питаннях набуття ВМС ЗСУ та морськими частина Держприкрдонслужби необхідних спроможностей.

Підсумовуючи виступ Риженко наголосив, що аналіз, проведений групою експертів, засвідчив дуже високу вірогідність сценарію відновлення постачання дніпровської води до Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 12 березня постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд під час виступу на засіданні ООН по Криму за формулою «Арріа» заявила, що окупація Росією Кримського півострова є не лише проблемою України, це становить загрозу всій міжнародній безпеці через спроби РФ силою змінити встановлені кордони, а також небезпечну мілітаризацію окупованого півострова.

Україна повинна посилити санкційну політику стосовно Оборонно-промислового комплексу РФ - експерти

Центр оборонних стратегій підготував рекомендації керівництву держави, які стосуються запровадження санкцій щодо оборонно-промислового комплексу РФ, аби знизити економічний потенціал Росії та її можливості розробки і виробництва якісного військового обладнання.

Про це розповіла під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Кроки до деокупації Криму: перші результати роботи Кримської платформи» заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова.

«Ми всі розуміємо, що Росія не просто готується до війни, вона живе війною. І Росія готується до глобального конфлікту, ознаки якого ми бачимо постійно – це війна в Україні, Сирії, намагання розширити сфери впливу, нарощування військового потенціалу. В уявленні Росії вона ввійшла у війну з НАТО, США, з усім західним світом. Це несе небезпеку не лише Україні, а й усім нормальним країнам західної цивілізації. Ми повинні мати механізми, як знизити можливості Росії з точки зору її спроможностей у військовій сфері», - зазначила Фролова.

Вона наголосила, що після окупації Криму Росія захопила в тому числі й українські підприємства, які були включені у ланцюжок саме військово-промислового комплексу країни-агресора.

«Головне, що є в дослідженні, це рекомендації. Ми говорили про те, як практично має бути застосована робота з таким санкційним списком. В дослідженні наведений перелік підприємств українських, які були анексовані, і перелік підприємств російських, з якими пов’язані анексовані кримські підприємства. Ми даємо механізм, як можна з такими санкціями працювати. І не лише Україна має накласти санкції, а й МЗС має працювати, щоб застосувати санкції з боку європейських країн щодо конкретних підприємств ОПК Росії», - наголосила заступниця голови правління Центру оборонних стратегій.

На її думку, всі зусилля мають бути спрямовані на те, аби максимально зашкодити можливостям розробки та виробництва якісного військового обладнання Російською Федерацією.

Рекомендації Центру оборонних стратегій містять 6 пунктів. В них експерти радять Президенту України доручити створити при РНБО робочу групу з метою збору та аналізу інформації, а також вироблення необхідних пропозицій для запровадження українських санкцій. Крім того, робоча група має створити та вести базу даних, що міститиме необхідну для запровадження санкцій та інших заходів інформацію. МЗС України має здійснити комплекс заходів щодо просування ідеї посилення санкційного тиску на російський ОПК та пов’язані з реалізацією арктичних проєктів установи серед європейських партнерів.

В рекомендаціях пропонується також уряду України створити механізм забезпечення позовів до міжнародних судів та арбітражів проти РФ, її юридичних та фізичних осіб у зв’язку з незаконним захопленням підприємств українського ОПК в Криму будь-якої форми власності.

Крім того, ГПУ, СБУ та МВС України рекомендується у межах їх компетенції вжити заходів щодо переслідування фізичних та юридичних осіб, що є власниками чи керівниками незаконно захоплених підприємств українського ОПК в Криму, а також представників державної влади РФ.

МЗС України, вважають експерти, повинне опрацювати питання запровадження санкцій країнами-партнерами та обмежувальних заходів ЄС щодо згаданих фізичних та юридичних осіб, причетних до захоплення українських підприємств.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня Європейський Союз продовжив санкції за незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією до 23 червня 2023 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-