Презентація книги Ігоря Зоца «Донбасія»

Презентація книги Ігоря Зоца «Донбасія»

Укрінформ
7 липня, 11:00 - презентації книги  «Донбасія»

Організатори: Укрінформ, Київська спілка НСЖУ. 

Спікери: Ігор Зоц - журналіст з Донеччини, автор книги; Юрій Бондар - завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Світлана Єременко - виконавча директорка Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Микола Волинко - голова Незалежної профспілки гірників Донбасу «Солідарність».

Коротко. У щойно виданій книзі «Донбасія» автор Ігор Зоц, журналіст і головний редактор єдиної обласної українськомовної газети «Донеччина» (1992-2017) зібрав багатьох непересічних особистостей різних поколінь і професій з якими запізнався за своє творче життя. Це нариси про земляків, яких у 2014 році доля кинула у горнило жорстоких випробувань неоголошеної війни,  які своїм життям переконливо доводять: наш Донецький край був, є і залишатиметься  українським. Також у своїй книзі автор пише про маловідомі факти становлення української незалежності на Донеччині, спростовує міфи ворожої пропаганди. 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували збірку "Донбасія" Ігоря Зоца

У столиці відбулася презентація книги журналіста, головного редактора газети "Донеччина" Ігоря Зоца "Донбасія".

Одна із учасниць презентації збірки нарисів в Укрінформі, виконавчий директор Інституту демократії ім. П.Орлика Світлана Єременко назвала героїв книги "Лицарями українства на Донбасі".

"Це книга про людей, які уособлюють саме український Донбас. Це інженери, педагоги, музейні працівники, гірники - люди різних професій, зокрема наші колеги (представники ЗМІ - ред.)", - наголосив і інший учасник заходу, завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрій Бондар.

За словами автора книги Ігоря Зоца, до неї увійшли майже сто нарисів. Передмову написав знаний український літературознавець, академік НАНУ Іван Дзюба.

"В основу книги лягли факти, історії з моєї діяльності як журналіста, знайомства, багаторічна авторська співпраця з донеччанами. Це спогади про "донецьких", які для мене увиразнюють українське коріння Донецького краю. Це нариси про людей різного фаху, різних поколінь", - зазначив Зоц.

Він понад 30 років працював у журналістиці Донецької області, з них 25 - головним редактором газети "Донеччина". Більшість своїх героїв знав особисто, про деяких, зокрема, загиблих захисників України, йому розповіли друзі. Одним із тих, про кого йдеться у книзі, є гірничий інженер Віктор Тупілко, який в центрі Донецька організував музей "Смолоскип", присвячений жертвам радянського режиму, що вчинили самоспалення на знак протесту проти існуючого ладу. Інший герой, Анатолій Водолазький, у травні 2014-го року вийшов з українським прапором на центральну площу захопленої бойовиками Дружківки; від розправи його врятував тільки швидкий наступ української армії, яка звільнила місто. Ще одна "людина вчинків", про яку пише Зоц, - власник книжкової ятки в Донецьку, де до окупації продавали літературу про українських героїв Степана Бандеру, Романа Шухевича та інших.

"Книга і про минуле, і про сьогодення, і є в ній певний прогноз на майбутнє, який випливає із зображених реалій. Не буду казати, який він, але можна здогадатися, що не вельми позитивний", - зауважив Зоц.

Думками про книгу і спогадами про утвердження українства на Донбасі поділилися, крім Єременко і Бондара, також доцент Інституту журналістики, кандидат філологічних наук Алла Кобинець і голова Незалежної профспілки гірників Донбасу «Солідарність» Микола Волинко. А науковець і поет Віталій Павловський прочитав вірші, присвячені героям російсько-української війни.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-