Пов'язані з конфліктом свавільні затримання, катування та жорстоке поводження в Україні

Пов'язані з конфліктом свавільні затримання, катування та жорстоке поводження в Україні

Укрінформ
2 липня, 12:30 - пресбрифінг на тему: «Пов'язані з конфліктом свавільні затримання, катування та жорстоке поводження в Україні»

Організатор: Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).

Спікер: Матільда Богнер - Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Коротко. Пані Богнер презентуватиме нову тематичну доповідь ММПЛУ, у якій розглядаються масштаби затримань і тримання під вартою осіб у контексті збройного конфлікту, а також поширеність і форми свавільних затримань, пов'язаних із конфліктом, включно з таємним триманням під вартою і триманням під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, катування та жорстокого поводження, які мали місце по обидва боки від лінії зіткнення на сході України від початку конфлікту до сьогодні. Доповідь також охоплює питання відповідальності за ці порушення, включно з засобами правового захисту та відшкодуванням завданої шкоди жертвам.

Довідково. У новій тематичній доповіді Матільда Богнер також наведене дослідження двох показових місць тримання під вартою, де мали місце пов’язані з конфліктом свавільні затримання, катування і жорстоке поводження: один – в Управлінні Служби безпеки України в Харківській області з 2014 до 2016 року, другий – в місці тримання під вартою «Ізоляція» в Донецьку, який контролюється озброєними групами, з 2014 до 2021 року.

Прес-конференція відбуватиметься англійською мовою з перекладом на українську та мову жестів.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В УВКПЛ закликають викорінити затримання та катування під час війни на сході України

Масштаби застосування практик затримання, катування та жорстокого поводження з громадянами під час військових дій на сході України з 2016 року по обидва боки лінії розмежування суттєво скоротились. Водночас необхідно вживати заходів для їх викорінення, притягнення порушників до відповідальності та надання жертвам доступу до правового захисту.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер під час презентації в Укрінформі доповіді на тему “Cвавільні затримання, катування та жорстоке поводження в контексті збройного конфлікту на сході України, 2014-2021 роки”.

“Мета доповіді — сприяти усуненню наявних практик свавільних затримань, катування і жорстокого поводження, пов'язаних з конфліктом, запобігти подібним порушенням прав людини в майбутньому і стимулювати подальші зусилля щодо притягнення порушників до відповідальності та надання жертвам засобів правового захисту та відшкодування збитків”, - наголосила Богнер.

Як зазначається у доповіді, станом на зараз загальна кількість зафіксованих випадків затримання у зв’язку з військовим конфліктом в Україні з 14 квітня 2014 року по 30 квітня 2021 року становить від 7900 до 8700. При цьому доповідачка стверджує, що 3600-4000 порушень зафіксовані на підконтрольній уряду території, а 4300-4700 – вчинені озброєними групами на території, яка контролюється окупантами.

Повідомляється, що близько 85% затриманих - це чоловіки, решта - жінки. Серед затриманих є особи, які брали участь у бойових діях, а також цивільні, затримані за реальну чи ймовірну підтримку супротивних сил або свої погляди.

За оцінками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), близько 60% випадків затримань, пов’язаних із війною на сході України, відбулися протягом перших двох років.

“З кінця 2016 року практика використання неофіційних місць для тривалого тримання затриманих у зв'язку з конфліктом упродовж терміну, що перевищує кілька днів, суттєво скоротилась. Однак ми продовжуємо фіксувати випадки свавільного затримання осіб, пов'язаних з конфліктом, на кілька днів”, - заявила Богнер.

Вона підкреслила, що на території, контрольованій озброєними групами (ОРДЛО), затримання на початкових етапах конфлікту не мали нічого спільного з правовою процедурою, а в багатьох випадках вони були рівноцінні насильницьким зникненням.

"З кінця 2014 року затримання на території, контрольованій озброєними групами, стали більш оформленими із запровадженням так званого адміністративного арешту на території самопроголошеної “ДНР” та так званого превентивного затримання на території самопроголошеної “ЛНР”, - заявила голова Моніторингової місії.

Водночас вона наголосила, що на відміну від контрольованих урядом територій, де є вільний доступ для моніторингу ситуації, доступу спостерігачів ООН до місць тримання під вартою на окупованих територіях немає. Так само вона повідомила, що міжнародні спостерігачі не мають доступу до "судових процесів" в ОРДЛО.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи коректно фактично ставити знак рівності між порушеннями, виявленими на підконтрольній та непідконтрольній уряду території, Богнер заявила: “Ми не ставимо знак рівності, не кажемо, що обидві сторони є рівними. Ми кажемо, що порушення відбуваються по обидва боки, і за міжнародним гуманітарним правом, це те, що треба виправляти”.

Презентована доповідь налічує 43 сторінки: на 25 сторінках викладена експертна частина, на 18 - додатки.

У ній також наводяться рекомендації щодо необхідних заходів для припинення порушень і запобігання їх у майбутньому. Зокрема, у рекомендаціях міжнародній спільноті зазначається, що “необхідно наполегливо закликати самопроголошені «республіки» ефективно виконати рекомендації УВКПЛ”; використовувати всі доступні канали для впливу «Л/ДНР» з метою дотримання норм міжнародного права, прав людини, що забороняють свавільні затримання, катування і жорстоке поводження; закликати уряд України забезпечити повну відповідальність за будь-які випадки самовільного затримання, катувань та жорстокого поводження.

Відповідаючи на запитання, яким чином УВКПЛ відстежує ситуацію з правами людини в окупованому Криму, Богнер повідомила, що 9 липня в Женеві буде презентована доповідь Генерального секретаря ООН щодо ситуації з правами людини в окупованих Росією АР Крим та м.Севастополі, яку планується представити на сесії Ради ООН з прав людини. Ця доповідь охоплює весь спектр питань, пов'язаних із правами людини в Криму.

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-