Демократія у цифровому світі: нові можливості, нові виклики. Результати дослідження

Демократія у цифровому світі: нові можливості, нові виклики. Результати дослідження

Укрінформ
2 липня,  10:00 - круглий стіл на тему: «Демократія у цифровому світі: нові можливості, нові виклики»

Організатор:  Українська фундація безпекових студій.

Учасники: Юлія Каздобіна - голова Української фундації безпекових студій; Ольга Квашук - Менеджерка Європейської програми Міжнародного фонду «​Відродження»; Поліна Лисенко - керівниця Центру протидії дезінформації при РНБОУ; Оксана Кулаковська - директорка Аналітичного центр УКУ; Оксана Приходько - директорка МНУО Європейська Медіа Платформа; Валентин Петров - керівник головного ситуаційного центру України Апарату РНБО України; Юлія Янчук - в.о. начальника відділу з інформаційної безпеки директорату з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП; Ганна Красноступ - в.о. генерального директора директорату з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП; Тетяна Черненко - експертка НІСД, модератор.

Коротко. Під час заходу голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна представить результати дослідження «Впливи у цифровому просторі: як Європа шукає свій шлях протидії та що може запозичити Україна?». Учасникам дискусії буде презентовано рекомендації до Стратегії інформаційної безпеки, розроблені експертами Фундації на його базі.

Довідково. Захід відбудеться в рамках проєкту «Цифрові технології та демократія: Европейські уроки захисту від зловмисних впливів» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентовано дослідження досвіду Європи з протидії впливам у цифровому просторі

Українська фундація безпекових студій презентувала результати дослідження досвіду Європи з протистояння впливам у цифровому середовищі.

Презентація відбулася на пресконференції в Укрінформі.

"Стратегічне планування неможливе без розуміння загального контексту тих процесів, які відбуваються у цій сфері. І насправді, сфера інформаційно-комунікативних технологій зараз переживає величезний бум, і цей бум справляє вплив на різні аспекти як міжнародної політики, так і внутрішньої, на соціальні процеси, і, власне, цей розділ, я сподіваюся, буде цікавий читачам нашого звіту. Там ми спробували коротенько окреслити якісь основні тенденції, які відбуваються в цій царині", - сказала голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна.

Вона зазначила, що проаналізовано відповідь на виклики сучасних гібридних конфліктів ЄС, НАТО та цифрових платформ. Дослідження засвідчило, що в ЄС та Україні схожа ситуація як у відносинах з інтернет-платформами, так і щодо багаторівневого протистояння США та Китаю у сфері технологій та пов’язаних з ними процесів.

За словами Каздобіної, також було досліджено реакцію соціальних медіа на проблему впливу та нові виклики, пов'язані з пандемією коронавірусу та теоріями змови.

Вона додала, що експертами фундації підготовлені рекомендації до Стратегії інформаційної безпеки.

"Ми пропонуємо додати запобігання втручанню та зловмисного впливу на демократичні процеси і порушення права громадян на демократію. Тут мається на увазі право громадян автономно та самостійно робити свій вибір. І ще одна деталь - що все ж таки інформаційна безпека є частиною національної безпеки, тому пропонується (зазначити - ред.), що метою Стратегії є зміцнення національної безпеки України шляхом стримування та протидії загрозам в інформаційній сфері",- сказала Каздобіна.

Водночас очільниця Центру протидії дезінформації при РНБО Поліна Лисенко зауважила, що це дослідження є теоретико-практичним. Він містить багато даних щодо нормативності та еволюції, а також різноманітних прикладів інших країн, які можна брати за основу.

Вона також запросила експертів фундації долучитися до роботи Центру протидії дезінформації під час підготовки певних документів.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у березні було створено Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики для протидії дезінформації і російській пропаганді.

Центр протидії дезінформації створений рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня, яке було введене в дію указом Президента від 19 березня.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-