Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між структурою ООН Жінки в Україні та КМДА

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між структурою ООН Жінки в Україні та КМДА

Укрінформ
1 липня, 14:30 - прес-брифінг з нагоди підписання Меморандуму про взаєморозуміння між структурою ООН Жінки в Україні та Київською міською державною адміністрацією

Організатори: Департамент соціальної політики КМДА, Управління з питань гендерної рівності, Київський міський Палац ветеранів.

Учасники: Марина Хонда - заступниця голови Київської міської державної адміністрації; Еріка Квапілова - представниця офісу ООН Жінки в Україні; Нургуль Асильбекова - керівниця Проєкту ООН Жінки «Просування гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні»; Тетяна Гузенко - керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА.

Коротко. Заступниця голови КМДА Марина Хонда та представниця офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова підпишуть Меморандум про взаєморозуміння між структурою Організації Об’єднаних Націй з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок та виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) щодо розробки політики місцевого розвитку, заснованого на правах людини та гендерній рівності.

Зокрема, в рамках Меморандуму заплановано:

- створення та підтримка цифрової інформаційної панелі (дашборд) для постійного моніторингу гендерно-чутливих даних;

- оцінка інституційного потенціалу КМДА з питань гендерної рівності та дотримання прав людини, в тому числі гендерно-чутливої відповіді на COVID-19;

- залучення до стратегічних дискусій, застосування стратегічного форсайту для розроблення політик і рішень;

- реалізація інноваційних та комунікаційних проєктів у сфері публічного управління.

Ініціатива впроваджується з метою виконання Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», міжнародних зобов᾽язань, взятими Київською міською радою, які закріплені рішенням Київської міської ради від 12.11.2019 № 63/7636 «Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків», та Плану дій з досягнення рівності та імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті територіальної громади міста Києва, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05 березня 2021 року № 475.

Довідково. 1 липня 2020 року для реалізації на території міста Києва державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у складі Департаменту соціальної політики КМДА утворено управління з питань гендерної рівності.

Ключові завдання управління:

1. Вдосконалення інституційних механізмів забезпечення ґендерної рівності в публічному управлінні м. Києва.

2. Інтеграція ґендерних підходів у планування  міських політик.

3. Врахування інтересів і потреб соціально-демографічних груп на основі статистичних даних, розподілених за статтю.

4. Підвищення рівня професійної компетентності фахівців органів державної влади та місцевого самоврядування з питань реалізації ґендерної політики в публічному управлінні.

5. Підвищення рівня поінформованості населення з питань гендерної рівності, впливу та подолання стереотипів, поширення кращих практик досягнення рівності у громадах.

6. Забезпечення ґендерного балансу у виконавчих та консультативно-дорадчих органах влади, комунальних підприємствах/установах/організаціях.

7. Формування інклюзивного та соціально чутливого міського середовища, розвиток системи муніципальних послуг, спрямованих на забезпечення рівних можливостей жінок і чоловіків.

8. Забезпечення комплексних послуг у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильству та дискримінації за ознакою статі, торгівлі людьми, множинній дискримінації, включаючи правовий захист, соціальну, психологічну, медичну підтримку та реабілітацію.

9. Досягнення збалансованої участі жінок і чоловіків у процесі прийняття політичних та суспільних рішень, підтримка розвитку лідерських навичок у жінок.

10. Залучення інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій для виконання пріоритетних завдань.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

КМДА та ООН Жінки в Україні підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері гендерної політики

Київська міська державна адміністрація підписала Меморандум про взаємопорозуміння зі структурою ООН Жінки в Україні щодо розробки політики місцевого розвитку, заснованого на правах людини та гендерній рівності.

Меморандум підписали заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда та представниця структури Організації Об'єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в Україні (ООН Жінки) Еріка Квапілова на пресконференції в Укрінформі.

"Рівно рік тому в місті Києві було створено управління з питань гендерної рівності. За рік містом було зроблено велику кількість кроків для того, щоб реалізовувати Хартію гендерної рівності. Але насправді для всієї України і для Києва зокрема гендерна тема досі є незрозумілою до кінця і сприймається не за європейськими принципами та стандартами. Ми весь рік, відколи створено управління, працювали з Фондом ООН Жінки і маємо результат. Я сподіваюся, що підписання меморандуму це якраз буде та основа, яка дасть можливість нам працювати далі експертно", - заявила Хонда.

За її словами, КМДА та ООН Жінки працюватимуть разом для досягнення Цілей сталого розвитку, впровадження гендерно чутливих муніципальних послуг, підтримки жіночого лідерства, залучення жінок до прийняття рішень.

"Місто Київ - перше місто в Україні, яке підписує меморандум з ООН Жінки. Ми чітко визначили кілька основних напрямків, за якими будемо працювати. Нам потрібно зробити оцінку гендерної чутливості по місту Києву. Зараз розробляються нові бюджетні програми, і нам потрібно це врахувати. У нас також є плани по Гендерному паспорту, ми його розробили, але він потребує постійного системного оновлення", - розповіла Хонда.

У свою чергу представниця офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова підкреслила, що Київська міська державна адміністрація є стратегічним партнером ООН Жінки в Україні для просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок на місцевому рівні.

"Ми раді підписати Меморандум про взаєморозуміння. Вже була згадана Європейська хартія, це важливий документ, який виконує КМДА, і для нас дуже важлива співпраця з КМДА. Варто зазначити, що 7% всього населення України проживає у Києві, більшість з них - жінки. Багато жінок приїхало з тимчасово окупованих територій України, тому та робота, яку ви проводите, є надзвичайно важливою. Також з повагою дивлюся на вашу реакцію на пандемію коронавірусу і те, як ви продовжуєте надавати психологічну підтримку населенню та підтримуєте чутливі верстви населення, які опинилися у складній ситуації", - зазначила Квапілова.

Також представниця офісу ООН Жінки в Україні підтримала відкриття у Києві кризового центру для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Вона розповіла, що в рамках меморандуму ООН Жінки допомагатимуть КМДА з гендерним аналізом.

"За останній час збільшилася кількість людей, які страждають від домашнього насильства. Зазвичай жертвами домашнього насильства є жінки, тому вони все частіше дзвонять на гарячу лінію і доповідають про такі приклади. І нам потрібно аналізувати, чому зросла цифра цих жертв. І для цього робиться цей гедерний аналіз", - пояснила вона.

"Меморандум визначає ті сфери, в яких ми будемо співпрацювати разом. Оскільки Київ є частиною Європейської хартії рівності, ми в першу чергу плануємо співпрацювати з вами у питаннях гендерного мейнстрімінгу, будемо підтримувати вас у всьому, що стосується просуванню гендерних питань. Ми будемо співпрацювати з вами у питанні підтримки чутливих груп населення та допомагати проводити з ними діалог щодо їх потреб, а також працюватимемо над гендерно чутливими питаннями", - сказала Квапілова.

Відповідно до меморандуму сторони визначили пріоритетні напрямки співпраці. Серед них: моніторинг гендерно-чутливих даних та їх урахування під час розроблення міських політик; оцінка інституційного потенціалу КМДА з питань гендерної рівності та дотримання прав людини, в тому числі гендерно-чутливої відповіді на COVID-19; залучення жіночих організацій громадянського суспільства до реалізації міського Плану заходів з виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека".

Меморандум передбачає партнерську співпрацю сторін, технічну підтримку, залучення ресурсів до березня 2023 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-