Нові туристичні маршрути в малих містах України

Нові туристичні маршрути в малих містах України

Укрінформ
1 липня, 13:00 - пресконференція на тему: «Нові туристичні маршрути в малих містах України»

Організатор: Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України.

Учасники: Наталія Ключник - виконавчий директор Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Андрій Брижук - заступник директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога; Олександр Дацик - директор Історичного музею Полонської міської ОТГ; Вікторія Зінчук - спеціаліст відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ. 

Коротко. Триває проект «Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє», який реалізується Асоціацією сільських, селищних рад та об’єднаних громад України в партнерстві з Державним історико-культурним заповідником міста Острога за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Довідково. Методику маркування туристичного маршруту малими пластичними формами розробляли на прикладі м. Острог Рівненської області.  6 червня, у день міста, яке відзначило свою  921-ї річницю,  мешканці та гості одержали справжній подарунок. З цього дня на вулицях  міста «поселилося» плем’я «острожиків» – стародавніх легендарних жителів-засновників міста, втілених у малих пластичних формах – скульптурах. Новоспечені мешканці,   ведуть по 25 локаціях  та розповідають мешканцям та гостям про минуле і сьогодення, побут та звичаї містян різних часів та народів, які проживали тут,  каже Андрій Брижук, заступник директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога. Знайти їх, познайомитися з історією кожного «острожика» можна перейшовши через QR код 

на  туристичну мапу або скористатися мобільним додатком. 

За методологією проекту  ще 5 міст України, обрані на конкурсній основі, розробляють свої маршрути, своїх героїв. Активними учасниками проекту є громади міст Батурин Чернігівської області, Броди Львівської області, Володимир-Волинський Волинської області, Кременець Тернопольської області та Полонне Хмельницької області.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мініскульптури познайомлять туристів із «магнітами» Острога і Полонного

У містах Острог (Рівненщина) і Полонне (Хмельниччина) склали туристичні маршрути, у яких цікаві локації промарковані мініскульптурками.

Про цей досвід йшлося під час пресконференції "Нові туристичні маршрути в малих містах України" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Як розповів заступник директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога Андрій Брижук, в їхньому місті під час створення скульптур взяли за основу легенду про плем'я остророгів, яке мешкало на цій території в давнину. Тож у середмісті встановили 25 мініскульптур "острожиків" – чоловічків з вусами, бородами, у стилізованому старослов'янському вбранні і кашкетах. Серед них – аптекар, скрипаль, поштар, переписувач Корану і навіть острожик-турист з біноклем на шиї.

Біля фігурок розташовані QR-коди, завдяки яким можна більше дізнатися про те чи інше місце. Крім того, за допомогою електронного додатку туристи можуть пройти квест із пошуку мініскульптур, "заробляючи" призові бали за кожного знайденого острожика.

Відкриття туристичного маршруту з острожиками відбулося на початку червня. За словами Брижука, одну з фігурок майже одразу поцупили, але завдяки широкому розголосу і активним діям поліції повернули вже за добу.

У Полонному наразі визначили 17 локацій для встановлення мініскульптур, поінформувала спеціаліст відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ Вікторія Зінчук. Втім, на цьому зупинятися не збираються і в разі успіху такої практики кількість скульптур збільшать.

Презентуватиме місто туристам прадавній дух Хо. За легендою, він захищає Полонне, яке стоїть на річці Хоморі, від злого духу Мори.

"Ми зобразили його позитивним, дуже добрим дідуганом. Цей образ створила місцева мисткиня Наталія Куберська. У різних локаціях він представатиме у різних "іпостасях", які відображатимуть певне місце, його історію або пов'язану з ним легенду", – розповіла Зінчук.

Відкрити новий маршрут з малими пластичними формами планується 21 серпня, під час святкування 1025-річчя Полонного. Наразі ініціативна група очікує рішення депутатів громади про виділення коштів на втілення проєкту.

Крім цих двох громад, у проєкті "Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє" беруть участь ще чотири міста України, зазначила виконавчий директор Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України Наталія Ключник. Це – Батурин Чернігівської, Броди Львівської, Володимир-Волинський Волинської і Кременець Тернопільської областей.

"Проєкт спрямований на те, щоб через культуру, історичну пам'ять, матеріальну і нематеріальну спадщину привернути більше уваги до міста, залучення бізнесу, розвитку туризму", – зазначила вона.

"Культурна інтервенція" втілюється у межах програми Українського культурного фонду "Культура плюс" і має на меті через актуалізацію історичної спадщини пожвавити розвиток бізнесу в малих містах. Проєкт розпочався у листопаді 2020 р. і завершується у вересні 2021-го.

Ключник наголосила на важливості партисипативного підходу у втіленні спільних проєктів: громада розробляє концепцію, а Асоціація допомагає її реалізації, залучаючи необхідних фахівців. Саме за цим принципом готовності і здатності до співпраці громади-учасниці були відібрані на конкурсній основі серед 73 претендентів.

Проєкт "Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє" реалізується Асоціацією сільських, селищних рад та об’єднаних громад України в партнерстві з Державним історико-культурним заповідником міста Острога за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-