До чого  призведе монетизація пільг з оплати проїзду? Обговорення законопроєкту

До чого призведе монетизація пільг з оплати проїзду? Обговорення законопроєкту

Укрінформ
24 червня, 11:00 - пресконференція, присвячена обговоренню проєкту ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг»

Організатор: Громадська організація «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів».

Учасники: Володимир Петровський - голова ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»; Сергій Болтівець - доктор наук, професор, голова Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих України”; Ольга Зюзіна - голова ГО «Інститут політичних та соціально-економічних досліджень», Дмитро Шатровський - голова Громадської ради при Міністерстві ветеранів України.

Питання до обговорення:

1. Передісторія створення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг»

2. Юридичні та правові аспекти монетизації пільг в Україні.

Довідково. Громадська організація «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»  здійснює суспільно-реорганізаційну діяльність з вивчення, подолання і попередження комплексних проблем інвалідів та інвалідності в Україні, спрямовану на медичний, соціальний, правовий захист інвалідів, їх фізичну, психологічну, культурно-освітню та  спортивно-туристично-оздоровчу реабілітацію тощо.  

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Представники громадських організацій виступають проти законопроєкту про монетизацію пільг на проїзд

Відшкодовування пільг за проїзд на підставі рішень органів місцевого самоврядування є ризиком для пільгових категорій населення залишитися взагалі без пільг.

Таку думку озвучила голова громадської організації «Інститут політичних та соціально-економічних досліджень» Ольга Зюзіна під час пресконференції в Укрінформі.

“11 червня на розгляд до Верховної Ради був поданий законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг за оплату проїзду та деяких інших пільг” за номером 5651. Ми обурені тим, що цей законопрєкт не є захистом пільгової категорії людей, а навпаки - він має багато недоліків, багато протиріч. А саме: автори законопроєкту пропонують замінити пільги монетизацією. Здавалося б, немає питань, скільки людина проїхала - стільки їй компенсують за проїзд. Але вони ставлять питання - пільги відшкодовувати на базі місцевих бюджетів в умовах спроможності місцевих бюджетів. Але це є ризик для пільгової категорії людей взагалі скасувати пільги, взагалі лишитися без пільг”, - вважає Зюзіна.

Вона додала, що у ст. 91 Бюджетного кодексу зазначено, що пільги мають відшкодовуватися за рахунок місцевих бюджетів. “Але там немає цього словосполучення “в умовах спроможності місцевих бюджетів". Ми бачимо антисоціальну політику держави в тому, що держава не забезпечує надані гарантії людям, одержувати пільги. Тобто є порушення статей Конституції, статей закону України “Про соціальні державні стандарти та соціальні державні гарантії”, — заявила Зюзіна.

Своєю чергою голова ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів” Володимир Петровський зазначив, що Україна як «унітарна держава зобов’язана вирішувати проблеми із соціального захисту і людей з інвалідністю, і ветеранів, і чорнобильців, і всіх інших пільгових категорій, а не перекладати їх на плечі органів місцевої влади».

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг”, яким передбачається надання пільг з оплати проїзду на підставі рішень органів місцевого самоврядування.

Схваленим урядом проєктом закону вносяться зміни до законів “Про транспорт” та “Про автомобільний транспорт” у зв’язку із запровадженням грошової компенсації замість пільг з оплати проїзду.

11 червня законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-