Рейтинги авторів корупційних законопроєктів

Рейтинги авторів корупційних законопроєктів

Укрінформ
22 червня, 11:00 - презентація проєкту на тему: «Рейтинги авторів корупційних законопроєктів»

Організатор: ГО "Інститут законодавчих ідей".

Учасники: Єгор Соболєв - народний депутат ВРУ VIII скликання, ексголова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції; Мартина Богуславець - виконавча директорка ГО "Інститут законодавчих ідей"; Тарас Рябченко - аналітик ГО "Інститут законодавчих ідей"; Людмила Тягнирядно - журналістка, ведуча програми “Активізація” на українському радіо, модератор.

Коротко. Презентація проєкту «Рейтинги авторів корупційних законопроєктів» відбудеться в рамках незалежного громадського моніторингу та подальшого систематичного інформування про корупційні ризики в законопроєктах, їх авторів та фракції, які стоять за цими законопроєктами.

За два роки роботи нового скликання ВРУ було подано 257 законопроєктів з корупційними ризиками. Народні депутати завжди розповідають про кількість зареєстрованих ними законопроєктів. Під час заходу спікери розкажуть про їхню якість.

Під час пресконференції будуть названі прізвища ТОП-10 народних депутатів, які подали найбільшу кількість законопроєктів з корупційними ризиками за два роки роботи ВРУ нового скликання, із прикладами законопроєктів; прізвища ТОП-1 депутата - автора найбільшої кількості корупційних законопроєктів в кожній фракції та групі за останні два роки; рейтинг усіх фракцій ВРУ за кількістю поданих законопроєктів з корупційними ризиками; найнебезпечніші корупційні законопроєкти та прізвища їх авторів у п’яти вищезазначених сферах; озвучать прізвища 22 народних депутатів, які за останні 2 роки не були авторами жодного законопроєкту з корупційними ризиками.

Крім того, щомісяця громадськість інформуватимуть про: ТОП-5 народних депутатів, які подали найбільше корупційних законопроєктів; АнтиРейтинг фракцій, депутати яких подали найбільше корупційних законопроєктів; найнебезпечніший корупційний законопроєкт в кожній з п’яти сфер: правоохоронна, соціальна, промислово-економічна, податково-бюджетна, сфера державного будівництва та децентралізації.

Довідково: Інститут законодавчих ідей - незалежний громадський аналітичний центр, команда якого протягом п'яти останніх років здійснює громадську антикорупційну експертизу законопроєктів, які зареєстровані у Верховній Раді України.

Антикорупційна експертиза законопроєктів здійснюється на основі офіційних Методологій із проведення антикорупційної експертизи Національного агентства з питань запобігання корупції, Міністерства юстиції України та Інституту законодавчих ідей відповідно до вимог ЗУ “Про запобігання корупції”.

За час існування Організації нашою командою було проаналізовано 6240 законопроєктів від депутатів VIII та IX скликання, з яких у понад 2545 виявлено корупціогенні фактори або юридичні недоліки.

База висновків антикорупційної експертизи до законопроєктів тут: https://rge9.izi.institute/

З прикладами корупційних законопроєктів можна ознайомитися тут: https://cutt.ly/fnLhpeV

Додаткова інформація за тел.: 067-588-69-18 (Лідія Стрільцова, комунікаційна менеджерка ІЗІ).

Для участі у пресконференції чи на ZOOM-платформі обов’язкова реєстрація за посиланням: https://cutt.ly/JnODeya

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:

https://www.youtube.com/user/UkrinformTV, а також також на Facebook сторінці Інституту законодавчих ідей.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Корупційні ризики містяться в більш як 250 законопроєктах у ВР 9 скликання - дослідження

За час роботи Верховної Ради дев'ятого скликання було зареєстровано 257 законопроєктів, що містять корупційні ризики. Про це свідчать дані проєкту аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей" на тему: "Рейтинги авторів корупційних законопроєктів", презентованого в Укрінформі.

“За останні два роки роботи нового скликання парламенту ми проаналізували більше 2000 законопроєктів. Аби ви розуміли, у 257 законопроєктах із 2000 ми знайшли корупційні ризики”, - сказала виконавча директорка ГО "Інститут законодавчих ідей" Мартина Богуславець.

Вона зауважила, що приблизно 13% законопроєктів, що реєструються у парламенті, містять серйозні корупційні ризики, які можуть сприяти виникненню корупційних правопорушень.

Рейтинг фракцій і груп за кількістю поданих корупційних законопроєктів очолила депутатська група “Довіра” (19% законопроєктів з корупційними ризиками). Далі йдуть депутатська група “Партія “За майбутнє” (17%); “Опозиційна платформа — за життя” (16%); “Батьківщина” (15%); “Слуга народу” (15%); “Голос” (14%); “Європейська солідарність” (12%).

Експерти також склали рейтинг з топ-10 депутатів-авторів корупційних законопроєктів за кількісним і за якісним показниками.

Згідно з даними дослідження, до топ-10 депутатів, які подали найбільше законопроєктів із корупційним ризиком, увійшли члени фракції “Слуга народу”: Данило Гетманцев (30 законопроєктів з корупційними ризиками із 144 внесених); Андрій Мотовиловець (25 з 85); Дмитро Наталуха (23 з 86); Олександр Бакумов (21 з 99); Андрій Клочко (20 з 93); Олексій Жмеренецький (19 з 74); Олександр Корнієнко (19 з 78); В’ячеслав Медяник (19 з 83); Олександр Ковальчук (18 з 54); Давид Арахамія (17 з 60).

За якісним показником у топ-10 депутатів-авторів корупційних законопроєктів увійшли: Андрій Іванчук з депутатської групи “Довіра” (73% законопроєктів з корупційними ризиками); Олег Волошин з “Опозиційної платформи — за життя” (50%); Микола Сольський зі “Слуги народу” (40%); позафракційний Муса Магомедов (38%); позафракційний Сергій Магера (37%); Олександр Завітневич зі “Слуги народу” (36%); позафракційний Вадим Новинський (34%); Дмитро Кисилевський зі “Слуги народу” (33%); Борис Приходько з депутатської групи “Довіра” (33%); Олександр Ковальчук зі “Слуги народу” (33%).

Найбільше корупційних законопроєктів було внесено у податково-бюджетній, промислово-економічній, соціальній, сфері децентралізації та правоохоронній сфері.

Методологія проведення антикорупційної експертизи законопроєктів визначає 4 групи корупціогенних факторів. До першої групи належать корупціогенні фактори, які вказують на неправильне визначення повноважень суб’єктів владних повноважень. До другої групи належать корупціогенні фактори, які вказують на недоліки публічних процедур. До третьої групи — фактори у сфері регулювання внутрішньої діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. До інших корупціогенних факторів належать юридична колізія, прогалина та необґрунтоване використання оцінних понять.

За словами Богуславець, активістам вдається зупиняти небезпечні корупціогенні законопроєкти завдяки позиції керівництва і членів Комітету ВР з питань антикорупційної політики.

“Фактично, за останні п’ять-шість років ми можемо похвалитися, що 90% законопроєктів, на які в нас був негативний висновок про наявність корупційних ризиків, не стали законами”, - зазначила Богуславець.

Рейтинг сформовано за результатами проведення незалежної громадської антикорупційної експертизи законопроєктів, які були включені до порядку денного Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики протягом вересня 2019 – травня 2021 року.

Антикорупційна експертиза законопроєктів здійснюється на основі офіційних методологій із проведення антикорупційної експертизи Національного агентства з питань запобігання корупції, Міністерства юстиції України та Інституту законодавчих ідей відповідно до вимог Закону "Про запобігання корупції".

Проєкт реалізовано за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні.

До рейтингу потрапили лише ті депутати, які зареєстрували або підписали більше 10-ти законопроєктів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-