Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Inclusion для безбар’єрного спілкування всіх

Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Inclusion для безбар’єрного спілкування всіх

Укрінформ
17 червня, 10:30 - презентація на тему: «Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Іnclusion для безбар’єрного спілкування всіх» 

Організатори: ХУАВЕЙ УКРАЇНА, Соціальне підприємство «ДивоГра», ГО «Здорове суспільство»; Укрінформ, Національна спілка журналістів України (інформаційні партнери).

Учасники: Артур Селецький - заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Дун Айбо - керівник департаменту комунікацій ХУАВЕЙ УКРАЇНА; Аліна Севастюк - менеджерка зі зв’язків із громадськістю ХУАВЕЙ УКРАЇНА, модераторка; Ганна Усатенко - засновниця і керівниця соціального підприємства «ДивоГра», учасниця соціального партнерства зі створення мобільного додатка Digital Inclusion; Лариса Антонюк - проректорка Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, директорка Інституту вищої освіти КНЕУ; Наталія Макогон - заступниця начальника Київського метрополітену; Ольга Макогон - головна редакторка журналу "Управление персоналом", директорка Державної служби зайнятості (2019 – 2020), проектна менеджерка "Реформа ринку праці" Офісу реформ Кабінету Міністрів України (2017 – 2018); Марія Моторжина - історик, експерт-мистецтвознавець, директор ініціативної групи по підготовці номінації ЮНЕСКО «Кукутень-Трипілля-Аріушд»; Наталія Кравчук - директор школи І–ІІІ ступенів №168 м. Києва.

Коротко. Мобільний додаток створено як рішення для альтернативної і додаткової комунікації, коли вербальна комунікація неможлива, зокрема дітей з аутизмом та людей після інсульту і травм, а також для розвитку мовлення та творчого мислення. Ініціатор проєкта соціального партнерства по створенню мобільного додатку – ХУАВЕЙ УКРАЇНА. У проєкті брали участь соціальне підприємство «ДивоГра», ГО «Здорове суспільство». Технічний партнер розробки мобільного додатка – VRG Soft. Завантажити мобільний додаток під назвою Digital Inclusion можна на телефони та планшети. Також створено вебверсію www.dimobi.org.ua.

Довідково. Ментальне здоров’я – це тема, актуальна для мільйонів людей у різних країнах, в Україні зокрема. Тому важливим є об’єднання зусиль та системна співпраця:

- для цифрової інклюзії всіх: створювати різноманітні рішення, мобільні додатки зокрема, для розвитку в суспільстві екосистеми та культури підтримки дітей та дорослих із розладами аутистичного спектра та іншими порушення мовлення;

- для вільного спілкування завдяки інформаційно-комунікаційним технологіям: забезпечити доступ до цифрових інструментів альтернативної і додаткової комунікації усім зацікавленим сторонам, а не лише родинам та освітянам, які залучені у процес реабілітації ментального здоров’я, для відновлення мовлення, зокрема дітей з аутизмом та людей після інсульту і травм;

- для цілісного розвитку людини у цифровому світі, безбар’єрності й готовності до можливостей у цифровій економіці: розвивати соціальне підприємництво, креативні індустрії та залучати в якості співробітників або самозайнятих людей із розладами аутистичного спектра та іншими розладами мовлення; створювати рішення у сфері освіти та різних галузях економіки, щоб забезпечитти мобільність, доступність, інклюзивність у різних проявах – фізичну, соціальну, психологічну, економічну безбар’єрність.

Інклюзія – це якість життя кожного члена суспільства, дитини та дорослого протягом життя. У цифрову епоху публічний діалог, колективне створення та спільне використання нових рішень – це внесок у культуру і щоденну практику інклюзії для всіх, щоб кожна людина могла спілкуватися на рівних.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: +380 96 340 66 22 (Олександра Терещук) або e-mail: oleksandra.tereshchuk@huawei.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

«Цифрова інклюзія:  Створено перший у світі yкраїномовний додаток Digital Inclusion  для безбар’єрного спілкування всіх»

17 червня 2021 року відбулася загальнонаціональна презентація «Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Іnclusion для безбар’єрного спілкування всіх». Мобільний додаток створено як рішення для альтернативної і додаткової комунікації, коли вербальна комунікація неможлива, зокрема дітей і дорослих з аутизмом та людей після інсульту, травм, під час лікування,  а також для розвитку мовлення та творчого мислення всіх.   

Мобільний додаток під назвою Digital Inclusion можна завантажити на телефони та планшети (на всіх операційних системах). Також створено вебверсію www.dimobi.org.ua.

 Соціальне партнерство

Мобільний додаток Digital Inclusion створено за ініціативи Хуавей Україна у співпраці з ГО «Здорове суспільство» (Одеса) та соціального підприємства «ДивоГра» (Бровари Київської області) в рамках соціального партнерства  за підтримки Міністерства освіти і науки України.  У створенні мобільного додатку  Digital Inclusion взяли участь експертів, представники батьківських організацій, державних інституцій, шкіл, університетів, медіа, бізнесу. Особливу роль у проєкті відіграли освітяни Мостищенської школи-інтернату (Київська область) та національна спільнота активістів з кола майбутніх користувачів мобільного додатку. Технічний партнер – VRG Soft (Дніпро).

Учасники заходу
Учасники заходу

Керівник департаменту комунікацій  Хуавей Україна Дун Айбо наголосив на важливості об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін: «Новітні технології мають значний потенціал для спільного пошуку рішень, важливих для суспільства. Технології впливають на всі сфери нашого життя, тому потрібно разом вчитися, працювати, знаходити інноваційні решення, які створюють рівні можливості для всіх у цифровому світі. Мобільний додаток Digital Inclusion – це результат соціального партнерства».

Керівник департаменту комунікацій  Хуавей Україна Дун Айбо
Керівник департаменту комунікацій Хуавей Україна Дун Айбо

 Унікальність мобільного додатку Digital Inclusion

1. Перший у світі україномовний мобільний додаток для розвитку та реабілітації мовлення.

2. Багатофункціональність додатку для цілісного розвитку людини: розвиток мовлення та творчого мислення.

3. Популяризація культурної спадщини та сучасного мистецтва з використанням технологій.

4. Доступність програми для використання на різних типах мобільних пристроїв (смартфонах та планшетах) та комп’ютерах.

5. Залучення усіх зацікавлених сторін від ідеї до готового продукту в процес обговорення концепції, розробку, тестування мобільного додатку, довгострокову і системну співпрацю для його подальшого розвитку.

Додаток
Додаток

Ментальне здоров’я  – це тема, актуальна для мільйонів людей у різних країнах, в Україні зокрема. Тому важливим є об’єднання зусиль, довгострокова і системна співпраця для подальшого розвитку мобільного додатку Digital Inclusion:

- для цифрової інклюзії всіх: створювати різноманітні рішення для  розвитку в суспільстві екосистеми та культури підтримки дітей та дорослих із розладами аутистичного спектра та іншими порушення мовлення;

- для вільного спілкування завдяки інформаційно-комунікаційним технологіям (ІКТ): забезпечити доступ до цифрових інструментів альтернативної і додаткової комунікації усім зацікавленим сторонам, а не лише родинам та освітянам, які залучені у процес реабілітації ментального здоров’я, для відновлення мовлення, зокрема дітей з аутизмом та людей після інсульту і травм;

- для цілісного розвитку людини у цифровому світі, безбар’єрності й готовності до можливостей у цифровій економіці: розвивати соціальне підприємництво, креативні індустрії, туризм та залучати в якості співробітників або самозайнятих людей із розладами аутистичного спектра та іншими розладами мовлення; створювати рішення у сфері освіти та різних галузях економіки, щоб забезпечити мобільність, доступність, інклюзивність у різних проявах – фізичну, соціальну, психологічну, економічну безбар’єрність.

Інклюзія – це якість життя кожного

Інклюзія – це якість життя кожного члена суспільства, дитини та дорослого протягом життя. У цифрову епоху публічний діалог, колективне створення та спільне використання нових рішень – це внесок у культуру і щоденну практику інклюзії для всіх, щоб кожна людина могла спілкуватися на рівних.

На думку Ганни Усатенко, засновниці та керівниці соціального підприємства «ДивоГра», учасниці соціального партнерства зі створення мобільного додатка Digital Inclusion, можливості додатку важливі не лише для людей з розладами аутистичного спектра. 

«Родина таких людей, а також ті, хто надає послуги людям з мовленнєвими порушеннями, з появою мобільного додатку Digital Inclusion також мають інструмент для того, щоб зрозуміти потреби людей з інвалідністю бути почутими. Крім того, цей додаток може використовуватись, щоб допомагати у спілкуванні. Уявіть, що ви зустрічаєте гостя з іншої країни, який загубився. Ви можете показати йому картинки в додатку, щоб він пояснив свої потреби. Те саме стосується людини, яка не має мовленнєвих порушень, але сів голос, або внаслідок травми не може говорити. Тобто, завдяки цьому додатку ми реалізуємо дуже широкий спектр базових потреб», – сказала Ганна Усатенко.

Ганна Усатенко
Ганна Усатенко

За словами менеджера із зв’язків із громадськістю Хуавей Україна Аліни Севастюк, мобільний застосунок унікальний, бо поєднує розширення можливостей комунікації людей з їхнім творчим розвитком, сприяє цілісному розвитку людини у цифровому світі, безбар’єрності й готовності до можливостей у цифровій економіці.

 «Це перший україномовний додаток для розвитку навичок комунікації, реабілітації мовлення, а також розвитку творчого мислення. У цьому можуть допомогти розділи «Слова» (універсальний словник із зображеннями та аудіосупровідом) та «Мої набори» (індивідульний словник із зображеннями та аудіосупровідом, які можна розширити самостійно).  Також у мобільному додатку є розділ, пов’язаний із творчістю, завдяки якому відбувається популяризація культурної спадщини та сучасного мистецтва з використанням технологій. Ми хочемо зробити цю програму доступною для всіх – як в освітній сфері, так і в щоденному житті», – зазначила Алина Севастюк.

Аліна Севастюк
Аліна Севастюк

У мобільному додатку представлено тематичні групи словника з ілюстраціями та звуковим супровідом, які зокрема сприятимуть комунікації, соціалізації та мобільності.

На думку Наталії Макогон, заступниці начальника Київського метрополітену, мобільний додаток Digital Inclusion («Цифрова інклюзія») є прикладом спільних зусиль для запровадження в Україні безбар’єрності з використанням технологій.

«Багато людей в Україні досі думають, що інклюзія –  про когось іншого. Насправді ж,  це про кращу якість життя кожного з нас.  Ми як транспортники будемо намагатися максимально включатися у розвиток проекту  Digital Inclusion і додавати до мобільного застосунку функції, які є важливими для безпечного пересування містом, перебування в натовпі тощо. Важливо створювати такі інклюзивні рішення, адже за ними майбутнє», – відзначила вона.   

Наталія Макогон
Наталія Макогон

Мобільний додаток Digital Inclusion («Цифрова інклюзія») сприяє розвитку цифрових навичок та готує до можливостей у цифровій економіці. На цьому наголосила Лариса Антонюк, проректор Київського національного економічного університету  імені Вадима Гетьмана, директор Інституту вищої освіти КНЕУ.

 «Інформаційно-комунікаційні технології дозволяють прискорити виконання конкретних завдань та Цілей сталого розвитку ООН, які покладені в стратегію економічного зростання будь-якої країни світу. Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій значно підвищує швидкість і ефективність їх досягнення. Яскравим прикладом слугує представлений мобільний застосунок Digital Inclusion», – розповіла Лариса Антонюк.

Вона зазначила, що наразі понад 60 млн людей у світі мають розлади спектру аутизму і більш ніж половина з них — безробітні. Лариса Антонюк підкреслила, що створення інструментів, які допоможуть людям з розладами аутистичного спектра або порушеннями мовлення знайти роботу та соціалізуватися є надважливим завданням, вирішення якого сприятиме виконанню Цілей сталого розвитку ООН.

Ольга Макогон, директорка Державної служби зайнятості (2019 – 2020), проектна менеджерка «Реформа ринку праці» Офісу реформ Кабінету Міністрів України (2017 – 2018),  підкреслила, що у сучасній економіці на ринку праці потрібно разом створювати рівні можливості для всіх у цифровому світі.

 «Основний потенціал застосунку Digital Inclusion полягає у тому, що він сприяє підвищенню комфортного рівня життя і подоланню численних стереотипів. Вбачаю великий потенціал в адаптації застосунку спільно з роботодавцями. Результатом такої роботи буде внесок бізнесу у досягненні Україною цілі 8 Цілей сталого розвитку ООН - 2030 «Гідна праця. Економічне зростання», коли користувачі застосунку зможуть бути почутими, розвиватися та з почуттям гідності долучатися до економічного життя в країні, реалізуючи своє право на працю», – підкреслила вона.  

«Завдяки сучасним технологіям, зокрема мобільному додатку Digital Inclusion, ми зможемо розкрити таланти, змінити долю, створити нове майбутнє для дітей з особливими освітніми потребами», – вважає Кравчук Наталія Іванівна, директор школи І – ІІІ ступенів № 168 м. Києва.

 Про унікальність мобільного додатку, практичну цінність та перспективи використання як  в Україні, так і в міжнародних проєктах говорили Моторжина Марія, історик, експерт-мистецтвознавець, виконавчий директор ініціативної групи по підготовці номінації ЮНЕСКО «Кукутень – Трипілля – Аріушд».

«Завдяки застосунку «Digital inclusion» культурна спадщина заговорила мовою, яка доступна всім, а не лише вузькому колу науковців і людям, що  можуть відвідати відповідні установи або пам’ятки», – зазначила Марія Моторжина.

Дізнайтеся більше про мету, історію створення, партнерів проєкту Цифрова інклюзія (Digital Inclusion), а також відгуки користувачів, контакти експертів для коментарів, результати та плани соціального партнерства за посиланням: https://www.huawei.com/ua/news/ua/2021/18062021  

Контакт для партнерів щодо мобільного додатка Digital Inclusion: Аліна Севастюк (sevastiuk.alina@huawei.com).

 Контакти для ЗМІ:  Олександра Терещук (oleksandra.tereshchuk@huawei.com).

Запис трансляції «Цифрова інклюзія: Перший yкраїномовний додаток Digital Inclusion для безбар’єрного спілкування всіх» на YouTube-каналі Укрінформу - https://www.youtube.com/watch?v=i9DTIecnOQU     

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-