Корінні народи України - питання сучасності. Експертне обговорення президентського законопроєкту

Корінні народи України - питання сучасності. Експертне обговорення президентського законопроєкту

Укрінформ
16 червня, 10.00 - експертне обговорення президентського законопроєкту “Про корінні народи України”

Організатори: Кримська проектно-освітня платформа Q-hub; Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Учасники: Алім Алієв - модератор; Наталя Беліцер - експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика; Юлія Тищенко - співзасновниця національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію"; Арсен Жумаділов - голова ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень»; Антон Кориневич - Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Ігор Яременко - заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Дмитро Арабаджиєв - завідувач кафедри загальноправових та політичних наук Національного університету «Запорізька політехніка».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Представництві Президента в АРК сподіваються на прийняття закону про корінні народи до саміту Кримської платформи

Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич сподівається, що до 23 серпня, коли відбудеться установчий саміт Кримської платформи, законопроєкт №5506 "Про корінні народи України" буде прийнятий.

Про це Кориневич сказав в Укрінформі під час експертного обговорення законопроєкту.

"По цьому закону вже є позитивні рішення кількох комітетів Верховної Ради, цей проєкт буде слухатися сьогодні на Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції, тож ми сподіваємося, що до установчого саміту Кримської платформи 23 серпня Україна зможе сказати, що в неї є цей закон", - зазначив представник Президента.

Він наголосив, що законопроєкт, який готується до прийняття, має рамковий характер, є "не крапкою, а комою".

"Безумовно, ми будемо і далі рухатися у напрямку забезпечення прав корінного народу, кримськотатарського народу. У нас є певні ідеї і напрацювання, звичайно, у координації з представницьким органом кримськотатарського народу - Меджлісом", - запевнив Кориневич.

Крім того, він нагадав, що Президент Указом від 26 лютого 2021 року дав доручення Кабінету Міністрів розробити стратегію розвитку кримськотатарської мови і запровадити алфавіт на основі латинської графіки. За словами Кориневича, проєкт відповідного документу має з'явитися вже у серпні-вересні цього року.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 18 травня вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про корінні народи України, до яких відносять кримські татари, караїми і кримчаки. Цей документ визначає права корінних народів України та особливості їхньої реалізації задля сприяння консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності таких народів.

Закон про корінні народи передбачає захист їх прав, а не обмеження прав інших народів - Чубаров

Закон "Про корінні народи України", який готується до прийняття, передбачає захист прав спільнот, які цього потребують, а не обмеження прав інших народів.

Про це під час експертного обговорення законопроєкту в Укрінформі сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Ренат Чубаров, коментуючи заяву Держдуми РФ, повідомляє кореспондент агентства.

"Закон про корінні народи України спрямований на захист прав тих спільнот, які цього потребують. Це не є закон, спрямований на обмеження чиїхось прав", - наголосив очільник Меджлісу.

Перед цим він зацитував заяву палати російського парламенту, в якій йшлося про те, що український Закон про корінні народи начебто виключає з числа таких російський та інші народи. Такий "імпульс, наданий з Москви", за словами Чубарова, підхопили і деякі українські депутати.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 18 травня вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про корінні народи України. У законопроєкті визначається, що "корінний народ України – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки".

Експерти обговорили питання щодо віднесення караїмів і кримчаків до корінних народів України

В Укрінформі в межах експертного обговорення проєкту закону №5506 учасники дискутували щодо віднесення до корінних народів України караїмів і кримчаків.

Дискусію розпочала експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер, повідомляє кореспондент агентства.

Вона звернула увагу на те, що, згідно із законопроєктом, корінним народом визначено такий, що "самоусвідомлює себе корінним народом України". За її словами, щодо кримських татар жодних застережень немає, адже від самого повернення з депортації вони наполягали, що є корінним народом, а не національною меншиною. Але з караїмами і кримчаками ситуація не така однозначна.

"У 2016 р. у Сімферополі був проведений "всенародний з'їзд" кримських караїмів, який ухвалив резолюцію, пунктом четвертим якої визнана необхідність вважатися корінним народом Російської Федерації... Більше того, так званий "Державний комітет Республіки Крим з питань міжнародних відносин і депортованих громадян РК" підготував проєкт постанови, який надіслав уряду Росії, з проханням включити і кримських караїмів, і кримських кримчаків до Єдиного реєстру нечислених корінних народів Росії", - зазначила експерт.

За інформацією Беліцер, відповіді на це прохання "органи" окупованого півострова так і не отримали, хоча за трьома федеральними законами Росії кримчаки і караїми відповідають критеріям визначення корінних народів. У російський реєстр їх не внесли, що, на думку спікерки, є підтвердженням думки іншого учасника дискусії, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, - Росія не впевнена, що зуміє втримати окупований нею Крим.

Відповідаючи на сумніви Беліцер щодо кримчаків, Чубаров наголосив, що не можна спиратися на рішення будь-якої групи людей, прийняте в умовах окупації і за відсутності змоги вільного волевиявлення, як це є зараз в Криму.

"Коли в Криму будуть умови, щоб караїми вільно визначилися в тих питаннях, про які ви зараз говорили, це буде абсолютно інший підхід", - впевнений голова Меджлісу.

Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич зауважив, що українська держава законом №5506 забезпечує можливість народам визнати себе корінними народами України. Ці народи або їхні представники, які перебувають на підконтрольній уряду України території, можуть не скористатися цим правом, але держава їм це право дає.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 18 травня вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про корінні народи України. У законопроєкті визначається, що "корінний народ України – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-