Робота КПВВ на Донбасі під час пандемії: як захистити права людини

Робота КПВВ на Донбасі під час пандемії: як захистити права людини

Укрінформ
16 червня, 12:30 - пресконференція на тему: “Права людини на сході України під час пандемії: як покращити роботу КПВВ на лінії розмежування”

Організатори: Freedom House; БФ «Восток SOS»; ГО «Truth Hounds».

Учасники: Сергій Гармаш - український журналіст, член Тристоронньої Контактної Групи (ТКГ); Олександра Дворецька - членкиня правління БФ «Восток SOS»; Альона Луньова - менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA; Денис Мурза - менеджер проєктів ГО «Truth Hounds»; Тухан Едієв - Freedom House, модератор.

Коротко. Безпечний та комфортний перетин лінії розмежування через КПВВ дуже важливий, насамперед для людей похилого віку, які залишилися жити на непідконтрольних уряду України територіях. Мешканці ОРДЛО вимушені регулярно перетинати КПВВ, щоб отримати державну пенсію чи оформити документи, зняти готівку, придбати медикаменти або харчі.

Після початку пандемії COVID-19 велика кількість обмежень, відсутність зрозумілого та вчасного інформування населення та постійно змінювані правила сильно ускладнили перетин лінії розмежування, а інфраструктурні умови КПВВ подекуди є неадекватними.

Більш того, підтримувані російською владою сепаратисти продовжують блокувати п’ять із семи наявних КПВВ, використовуючи пандемію як привід для подальшого розірвання зв’язку між мешканцями ОРДЛО та рештою України. У цих умовах максимальне сприяння безпечному та комфортному перетину лінії розмежування через КПВВ стає однією з головних запорук успішної реінтеграції регіону та його населення у майбутньому.

Під час пресконференції правозахисники поділяться рекомендаціями щодо того, яких термінових заходів має вжити українська влада для покращення гуманітарної ситуації на КПВВ на сході України та для подальшої реінтеграції ОРДЛО.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники закликають Раду прийняти закон, який звільнить українців від адмінвідповідальності за вʼїзд з ТОТ через РФ

Правозахисні організації закликають парламент прийняти закон, який звільнить українських громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях і змушені через блокування роботи КПВВ з боку ДНР та ЛНР в'їзджати на контрольовану територію через РФ, від адміністративної відповідальності.

Про це сказала на пресконференції в Укрінформі менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, повідомляє Укрінформ.

“Для правозахисних організацій дуже важливо, щоб держава прийняла політичне рішення, що наші громадини, які знаходяться на окупованих територій в ізоляції не мають нести адміністративну відповідальність за бажання підтримувати зв'язки з Україною навіть таким шляхом, який формально для українського законодавства є порущенням”, - сказала вона.

Луньова повідомила, що сьогодні на парламентському комітеті з прав людини буде розглядатись законопроєкт 54 78, який покликаний звільнити від відповідальності осіб мешканців окупованих територій, які виїжджають з ТОТ через РФ. “Ми сподіваємось що депутат підтримають цей законопроект”, додала правозахисниця.

Луньова зауважила, що на шлях з Донецькадо Києва йде близько 36 годин. Крім того, за її словами, на кордоні з РФ у КПВВ “Милове” значно гірші умови для перетину, ніж на лінії розмежування. “Там нема спеціальних приміщень для очікування, це просто шлагбаум на вулиці. І великі черги з громадян, які хочуть потрапити на підконтрольну території”, - пояснила вона.

За її словами, також це і ризик притягнення до адмінвідповідальності, бо виїзд з окупованих територій через неконтрольовані ділянки українського кордону до РФ і далі заїзд на територію України через кордон є правопорушенням, і статистика притягнень до адмінвідповідальності доволі висока. Правозахисниця пояснили, що це, зокрема, штраф від 1700 грн.

“Тому постає питання: якщо громадяни України знаходяться в ізоляції через діяльність окупаційних адміністрацій і фактично заблоковані на окупованих територіях і єдиний шлях для них залишається через територію РФ, то необхідно хоча б не притягати цих людей до відповідальності. Бо такий шлях через РФ є вимушеною мірою”, - наголосила вона.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-