Що відбувається з оборонними закупівлями?

Що відбувається з оборонними закупівлями?

Укрінформ
24 червня, 11:00 - круглий стіл на тему: “Що відбувається з оборонними закупівлями?”

Організатор: Експертна організація StateWatch.

Учасники: Роман Костенко - секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки; Андрій Загороднюк - голова правління Центру оборонних стратегій, міністр оборони України (2019-2020); Гліб Канєвський - голова експертної організації StateWatch; Олена Трегуб - виконавчий директор Незалежної антикорупційної комісії (НАКО); Артур Переверзєв - керівник Проєкту реформи оборонних закупівель за підтримки Міністерства оборони Великої Британії; Дмитро Уманець - голова Наглядової ради Асоціації виробників озброєння та військової техніки України; Тарас Чмут - директор благодійного фонду “Повернись живим”; Ігор Фоменко - заступник генерального директора з виробництва ДК "Укроборонпром"; Світалана Мусіяка - експертка з вироблення політик НАКО; Євген Ганіч - начальник відділу договірної та фінансово-економічної роботи Департаменту ВТПРОВТ МОУ; Віктор Трач - начальник відділу розробок і закупівлі ОВТ ПС Департаменту ВТПРОВТ МОУ; Ольга Куліш - заступник директора Директорату інформаційної політики у сфері оборони і стратегічних комунікацій; Сергій Притула - волонтер, модератор.

Коротко. Сьогодні для українського суспільства запровадження прозорих та конкурентних процедур оборонних закупівель є одним із ключових питань на порядку денному. Адже це допоможе мінімізувати корупційні ризики під час бюджетних витрат на зміцнення Збройних Сил України та інших військових формувань, які стоять на захисті Вітчизни.

Нещодавно громадськість оприлюднила інформацію про те, як кілька стратегічних підприємств залишилися без фінансування військових проєктів у рамках оборонного замовлення Міністерства оборони України. Зокрема, під загрозою виробництво бойових ракет “Вільха-М” та переоснащення бронетехніки сучасними засобами зв’язку. Водночас уряд не звітує про реальний хід реалізації подібних військових проєктів у рамках державного оборонного замовлення, а відкриті оборонні закупівлі досі не були запроваджені. Зокрема, відсутній Реєстр виконавців оборонних контрактів, без якого військові відомства фактично укладають контракти поза законом.

Під час заходу експерти представлять аналітику про проблеми імплементації Закону про оборонні закупівлі та типові порушення під час виконання державних контрактів у сфері оборони, а також запропонують представникам влади можливі варіанти рішення цих проблем. В обговоренні візьмуть участь відомі волонтери та виробники озброєння, які розкажуть про справжній стан забезпечення української армії.

Питання до обговорення:

- Запровадження оборонних закупівель. Системні проблеми.

- Розсекречення та прозорість на шляху до НАТО. Стан та перспективи.

Довідково. До участі запрошені представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерства оборони України, Ради національної безпеки і оборони України, Офісу Президента України, Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки та ДК “Укроборонпром”.

Акредитація представників ЗМІ: аnna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV,

а також на Facebook-сторінках StateWatch, НАКО, Проєкту реформи оборонних закупівель.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

При парламентському комітеті створять експертно-дорадчу групу для прискорення реалізації закону про оборонні закупівлі

Імплементація положень закону про оборонні закупівлі потребує об'єднання зусиль чиновників, експертів та волонтерів. З цією метою доцільно при Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки створити експертно-дорадчу групу, яка б допомагала напрацьовувати необхідні підзаконні акти.

Про це йшлося на засіданні круглого столу в Укрінформі.

Як наголошувалось, для українського суспільства запровадження прозорих та конкурентних процедур оборонних закупівель є одним із ключових питань на порядку денному.

“Основні рамки, на що він (закон — ред.) був спрямований, — це направити Міністерство оборони для того, щоб вони могли планувати і здійснювати закупівлі в середньостроковій і довгостроковій перспективі”, - зазначив секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Не менш важливим, за його словами, є питання ефективного використання коштів на оборону.

Костенко зауважив, що закон про оборонні закупівлі не працює, оскільки немає підзаконних актів, які дають йому змогу запрацювати. За його даними, станом на кінець першого півріччя 2021 року Міністерство оборони уклало лише один контракт у рамках державного оборонного замовлення, а Укроборонпром — жодного.

Своєю чергою голова правління Центру оборонних стратегій, міністр оборони України у 2019-2020 рр. Андрій Загороднюк зазначив, що система державного оборонного замовлення (ДОЗ) є неефективною.

“Проблема в тому, що ДОЗ — абсолютно не діючий інструмент, який був вигаданий за радянських часів для планової економіки. Це інструмент, який залишився буквально в деяких країнах світу і який не має жодного стсунку до НАТО, ринкової економіки”, - заявив Загороднюк.

Він вважає, що цю систему необхідно змінити, і закон про оборонні закупівлі має вирішити проблеми ДОЗ. Найбільша ж проблема, на його думку, полягає в тому, що нове Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості "не розуміє до кінця", які підзаконні акти необхідно створити для імплементації закону.

Учасники круглого столу зазначали, що допомогу Мінстратегпрому готові надавати і в Укроборонпромі, і в Міноборони, і в громадських та волонтерських організаціях.

Заступник гендиректора з виробництва "Укроборонпрому" Ігор Фоменко зазначив, що юридичної можливості контрактуватися ні у приватних, ні у державних підприємств наразі немає, оскільки старе законодавство скасували, а нове не запрацювало.

“Для нас дійсно ситуація критична по деяких підприємствах, тому що вони залежать від державних замовників, і це не тільки Міністерство оборони. Деякі підприємства мають простій, тому що немає завантаженості виробництва”, - наголосив Фоменко.

Він нагадав, що 2/3 продукції підприємств Укроборонпрому йде на експорт і лише третина — на внутрішній ринок, тож виживають вони виключно за рахунок експорту.

“Ситуацію треба виправляти, і чим скоріше, тим краще”, - підкреслив Фоменко.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон "Про оборонні закупівлі" 17 липня 2020 року. Закон набув чинності 1 січня 2021 року.

17 лютого 2021 року Кабінет Міністрів прийняв шість із десяти постанов уряду щодо імплементації Закону "Про оборонні закупівлі", розроблених Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості.

Відео українська версія:

Відео англійська версія:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-