Два роки президентства Зеленського:  успіхи, помилки, рейтинги

Два роки президентства Зеленського: успіхи, помилки, рейтинги

Укрінформ
14 червня, 12:30 пресконференція на тему: “Два роки президентства Зеленського:  успіхи, помилки, рейтинги” 

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Учасники: Ярослав Зубченко - журналіст видання «Детектор медіа»; Роман Ратушний - голова громадської ініціативи «Захистимо Протасів Яр»; Михайло Міщенко - заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Андрій Сухарина - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи». 

Питання до обговорення:

- Підсумки роботи президента: як їх оцінюють регіональні експерти та журналісти?

- Рейтинги і народна любов: чи може Президент Зеленський сподіватися на народну підтримку?

- Партійні рейтинги: чи змінився баланс сил у електоральних перегонах?

- Медійна робота команди Президента: чи дає вона результат?

Довідково. Під час заходу будуть оприлюднені результати експертного  опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва  та загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14–19 травня 2021 року, які будуть розміщені на сайті Фонду «Демократичні ініціативи»: https://dif.org.ua

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Найбільшими досягненнями другого року президентства Зеленського є закриття проросійських телеканалів і санкції проти Медведчука — опитування

Основними досягненнями Президента Володимира Зеленського упродовж другого року перебування на посаді є закриття проросійських телеканалів, запровадження санкцій проти народного депутата Віктора Медведчука (ОПЗЖ) і його оточення, а також діджиталізація державних послуг.

Про це свідчать результати опитування експертів та журналістів, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і презентованого в Укрінформі.

“Щодо перемог і невдач. Перемога є одна акцентована, яка сподобалася більшості — це закриття проросійських телеканалів і запровадження санкцій проти Віктора Медведчука та його оточення. Це оцінили більш ніж 80% опитуваних, це сподобалося майже всім, (респонденти - ред.) сказали, що це правильний і позитивний крок”, - зазначив аналітик Андрій Сухарина.

За даними дослідження, експерти “відносно схвалюють” запровадження ініціативи “держава у смартфоні”, діджиталізацію державних послуг позитивно відзначили 46,9% опитаних.

Крім того, 21,9% респондентів досягненням Президента вважають блокування роботи Конституційного Суду після рішення про скасування відповідальності за незаконне збагачення, 20,3% - мобілізацію міжнародної підтримки на захист України під час загострення на Сході взимку і навесні 2021 року, 18,8% - утілення інфраструктурних проєктів.

Згідно з даними опитування, 15,6% експертів віднесли до досягнень Президента збереження електоральної підтримки, 9,4% - досягнення перемир’я на Сході України в липні 2020 року, 6,3% - зниження впливу олігархів на державну політику.

Водночас 17,2% опитаних вважають, що “таких досягнень не було”.

Основними невдачами Зеленського за другий рік діяльності на посаді Президента респонденти вважають слабку кадрову політику (62,5%), провал у політиці національної безпеки, зрив операцій української розвідки проти Росії (62,5%), відсутність поступу в боротьбі з корупцією, корупційні скандали в оточення (57,8%), незадовільне виконання функцій Головнокомандувача, неуважність до питань управління та забезпечення ЗСУ (46,9%), невчасне забезпечення країни вакцинами від коронавірусу (43,8%).

Серед невдач експерти назвали також ручне управління державними процесами, незаконний вплив на суддів та суди (37,5%), кримінальне і судове переслідування громадських активістів та волонтерів (36,9%), збереження Авакова на посаді міністра внутрішніх справ, погіршення ситуації в поліції (26,6%), невдале управління карантинним режимом та системою охорони здоров’я (21,9%), падіння економіки й виробництва, ускладнення роботи бізнесу (21,9%).

Середня оцінка діяльності Зеленського за другий рік перебування на посаді, за результатами опитування, становить 3,9 за 10-бальною шкалою (за перший рік — 3,1).

Експертне опитування «Друга річниця Президента Зеленського: оцінки експертів та журналістів» проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 18 травня по 8 червня 2021 р. Всього опитано 65 респондентів.

На виборах за Зеленського проголосували б 31% українців - опитування

Якби вибори Президента України відбувались найближчим часом, то за чинного главу держави Зеленського у першому турі проголосували б 31% опитаних.

Про це свідчать результати опитування, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, презентованого в Укрінформі.

"Якщо говорити про тих, хто визначився за кого голосуватиме, (вважається, що ці дані найбільш близькі до тих можливих результатів виборів, які були б в реальності, якби вибори відбулися найближчим часом), то за Президента Зеленського проголосували 31% опитаних. Це приблизно стільки ж як голосували за нього на виборах 2019 року. За Петра Порошенка проголосували б 19% опитаних, що трохи більше ніж за нього проголосували в 2019 році. За Юрія Бойка - 13%, і за Юлію Тимошенко - 12%", - розповів заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

За його словами, опитування свідчить про те, що електоральні рейтинги мало відрузняються від результатів виборів у 2019 році.

"Електоральне поле помінялося досить мало. І Володимир Зеленський один із небагатьох президентів, можливо єдиний, який зберіг свій електоральний рейтин за два роки перебування при владі", - зауважив Міщенко.

За його словами, в умовному другому турі виборів чинний Президент Зеленський переміг би Петра Порошенка.

"Що стосується голосування за Зеленського у другому турі, то якщо у першому турі ми не бачимо істотних відмінностей від того, що Зеленський мав у 2019 році, то у випадку, якщо у другий тур виходить Зеленський і Порошенко, то Зеленський отримав би помітно менше голосів, ніж у 2019 році. Тоді він отримав 73% голосів, а зараз, за нашими даними, серед тих, хто визначився за кого голосуватиме, він би отримав 60%. Тобто він все таки перемагає зі значним відривом Порошенка, який набирає 40%, але все таки цей відрив є менший", - прокоментував експерт.

Загальнонаціональне дослідження електоральних настроїв громадян України проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За “Слугу народу” на виборах у Раду зараз проголосували б 28% виборців - опитування

За партію “Слуга народу” наразі готові проголосувати в разі парламентських виборів 28% опитаних.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, презентованого в Укрінформі.

"Зараз ми фіксуємо 28% тих, які готові голосувати за партію "Слуга народу" (серед, хто визначилися, за кого голосуватимуть). Якщо відбудуться парламентські вибори після президентських виборів і переможе Зеленський, як це передбачається згідно з даними наших опитувань, то очевидно, що ця політична сила матиме більше голосів, ніж фіксують сьогоденні соціологічні опитування", - розповів заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

За партію "Європейська Солідарність" готові проголосувати 19%, за партію “Опозиційна платформа – За життя” - 14%, за "Батьківщину" - 13%.

За його словами, виборчий бар’єр має шанси подолати «Сила і Честь». За неї готові відати свій голос 6,2% тих, хто має намір проголосувати і визначився.

Він підкреслив, що електоральні результати партій майже цілковито дублюють відповідні результати їхніх очільників на президентських виборах.

Загальнонаціональне дослідження електоральних настроїв громадян України проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-