Концепція комунікації у сфері гендерної рівності у Києві

Концепція комунікації у сфері гендерної рівності у Києві

Укрінформ
11 червня, 11:00 публічні консультації «Концепція комунікації у сфері гендерної рівності у м. Києві» 

Організатори: Департамент соціальної політики КМДА; Київський міський Палац ветеранів.

Учасники: Тетяна Гузенко ‒ керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА; Вікторія Челомбітько ‒ перша заступниця директорки Департаменту освіти і науки КМДА; Юлія Ярмоленко ‒ депутатка Київської міської ради; Ксенія Гнатовська ‒ координаторка МФО «Київ за рівні можливості»; Олена Лобова ‒ голова правління ГО "Комунікації для змін", співзасновниця Школи комунікацій і менеджменту «Old School»; Тетяна Новицька ‒ експертка ГО «Новий соціальний вектор», віцепрезидентка Всеукраїнської Асоціації Консультантів з Управління (CMC-Ukraine) та ін.

До обговорення через сервіс відеозв’язку ZOOM долучаться: Олеся Бондар – директорка «Українського жіночого фонду»; Наталія Чермошенцева ‒ національна консультантка з питань гендерної рівності та реформ, ГО «Громадський центр «Нова генерація»; Іветта Делікатна ‒ партнерка агентства комунікаційного консалтинга ECOMM, експертка з комунікацій Association4U; Валерія Таран-Гайдук ‒ координаторка Програми від UNFPA «ЄС за гендерну рівність».

Коротко. У зв᾽язку із міжнародними зобов’язаннями, взятими Київською міською радою, які закріплені рішенням Київської міської ради від 12.11.2019 № 63/7636 «Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків», а також на виконання Плану дій з досягнення рівності та імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті територіальної громади міста Києва, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05 березня 2021 року №475, управлінням з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА проводяться публічні консультації з метою розроблення міської цільової програми «Київ ‒ місто рівних можливостей».

Питання до обговорення:

- сприйняття гендерної рівності та її ролі у державній політиці;

- проблематика гендерно-стереотипного мислення серед учнівської молоді та студентів;

- проблематика стереотипного сприйняття покоління срібного віку;

- формування нульової толерантності до насильства;

- формування позитивного образу жінки-лідерки;

- підвищення кваліфікації та рівня обізнаності щодо принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У столиці тривають публічні консультації для підготовки програми "Київ - місто рівних можливостей"

Управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА проводять публічні консультації з метою розроблення міської цільової програми «Київ ‒ місто рівних можливостей».

Про це під час круглого столу в Укрінформі повідомила керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА Тетяна Гузенко.

"Сьогодні ми проводимо публічні консультації напередодні засідання експертної ради з питань гендерної інтеграції, яке заплановане на 18 червня. Для нас дуже важливо узгодити позиції з представниками департаментів, громадських, міжнародних організацій щодо реалізації нашого плану дій з імплементації Європейської хартії рівності і виконання ряду документів", - зауважила Гузенко.

Також, за її словами, відповідно до затвердженого плану дій з імплементації Європейської хартії рівності Департамент соціальної політики КМДА має подати до кінця грудня Київському міському голові Віталію Кличку проєкт програми «Київ ‒ місто рівних можливостей».

Вона також нагадала, що 16 вересня 2020 року уряд схвалив Концепцію комунікації у сфері гендерної рівності.

"Ця концепція досить фахова. Чітко визначені проблеми, цілі і засоби досягнення поставленої мети. Ми вже отримали план заходів щодо реалізації Концепції", - зазначила вона.

Як повідомлялося, Київ у березні 20221 року затвердив план дій із досягнення рівності та імплементації Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Зокрема, план дій передбачає розроблення міської цільової програми для досягнення рівності жінок і чоловіків за участі міжнародних організацій та громадських об’єднань.

В Україні не вистачає експертів з питань гендерної рівності – Гузенко

В Україні не вистачає експертів з питань гендерної рівності. На цьому наголосила керівниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА Тетяна Гузенко під час публічної консультації «Концепція комунікації у сфері гендерної рівності у м. Києві» в Укрінформі.

«Експерток та експертів з питань гендерної рівності в Україні дуже не вистачає. Ви знаєте, що публічна політика у сфері гендерної рівності наскрізна, нею займаються абсолютно усі департаменти, управління. Ми маємо запроваджувати гендерно орієнтоване бюджетування, маємо працювати зі статистикою, є гендерний паспорт, є дуже багато напрямків, але експертів дуже не вистачає", - сказала Гузенко.

Координаторка Програми від UNFPA «ЄС за гендерну рівність» Валерія Таран-Гайдук вважає, що загалом у сферу гендерної рівності варто активніше залучити чоловіків, тоді й результати будуть кращими. Нині, за її словами, чимало міських організацій проводять достатньо значну кількість гендерних досліджень. Так, програма від UNFPA «ЄС за гендерну рівність» проводить свої дослідження, працює з корпоративним сектором, і також має намір створювати онлайн-патформу для бізнесу щодо попередження домашнього насильства, практик, дружніх до родини, масштабні інформаційні кампанії у різних вимірах та практичні заходи. «Ми би взагалі хотіли включити ініціативи щодо залучення чоловіків , наприклад, у майбутню міську програму «громади за рівність» міста Києва», - додала вона.

Водночас партнерка агентства комунікаційного консалтингу ECOMM, експертка з комунікацій Association4U Іветта Делікатна зауважила, в цю сферу, як і в багато інших, необхідно вкладати багато сил. Без ресурсів ефекту не буде ніякого. Делікатна наголосила, який би не був план, але якщо на його реалізацію немає коштів, не варто очікувати на позивні результати. «Треба мати гроші на медіа дистриб'юцію, на виробництво якісного контенту, на просування», - додала вона, зауваживши, що координація дій – це також та складова, без якої успіху сприйнятті гендерної рівності та її ролі очікувати не варто.

Як зауважила директорка «Українського жіночого фонду» Олеся Бондар, завдяки дослідженням вдалося визначитися, що підіймати рівень обізнаності щодо гендерних питань варту саме у молоді, адже вона готова до прогресивних нововведень.

Голова правління ГО "Комунікації для змін", співзасновниця Школи комунікацій і менеджменту «Old School» Олена Лобова погоджується із такою позицією. Вона радить також зосередити свої зусилля на молоді, яка максимально готова сприймати інформацію, є прогресивною, активною, динамічною, краще сприймає усі тренди, бачить те, як світ розвивається. «Але якою б не була просунутою молодь, дуже важливо, щоб люди, які наразі ухвалюють рішення, були готові до того, щоб відмовлятися від тих обмежень та стереотипних певних уявлень, які у них є. Якщо ми не будемо їх готувати до цього, вони самостійно до цього не прийдуть», - додала вона.

Учасники заходу обговорили питання сприйняття гендерної рівності та її ролі у державній політиці; проблематику гендерно-стереотипного мислення серед учнівської молоді та студентів; проблематику стереотипного сприйняття покоління срібного віку. Увагу також зосередили на темі формування позитивного образу жінки-лідерки та підвищенні кваліфікації та рівня обізнаності щодо принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Як зазначила перша заступниця директорки Департаменту освіти і науки КМДА Вікторія Челомбітько, якщо говорити про освіту Києва, лідерами учнівського самоврядування є дівчата, жінок у школах також працює більше, ніж чоловіків. Вона переконана, навіть якби працівникам освіти значно підвищили рівень заробітної плати, навряд чи кількість чоловіків в цій сфері змогла б перевищити кількість жінок.

У зв'язку із міжнародними зобов’язаннями, взятими Київською міською радою, які закріплені рішенням Київської міської ради від 12.11.2019 № 63/7636 «Про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків», а також на виконання Плану дій з досягнення рівності та імплементації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті територіальної громади міста Києва, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05 березня 2021 року №475, управлінням з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА проводяться публічні консультації з метою розроблення міської цільової програми «Київ ‒ місто рівних можливостей».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-