Кодекс етики та гендерних принципів для української енергетики

Кодекс етики та гендерних принципів для української енергетики

Укрінформ
8 червня, 11:00  круглий стіл на тему: «Презентація проєкту Кодексу етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України» 

Організатори: МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) та USAID Проєкт енергетичної безпеки.

Учасники: Ілона Єлєнєва - директорка МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI); Анатолій Досич - Апарат Уповноваженого КМУ з гендерних питань; Юлія Галустян - експертка з гендерних питань, USAID Проєкт енергетичної безпеки; Наталія Лук’янова - експертка з прав людини, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI); Ірина Орловська - експертка із захисту трудових прав, співавторка Кодексу етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI); Павло Прудніков - заступник голови Атомпрофспілки; Володимир Клименко -  Укрнафтогазпрофспілка.

Модератор: Ксенія Мацкевич - експертка з комунікацій, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI).

Коротко. Вперше в Україні буде презентовано Кодекс етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України, розроблений національними експертами з гендерних питань у співпраці з колегами з провідних галузевих профспілок — «Укрнафтогазпрофспілка» та «Атомпрофспілка».

Кодекс розроблено в рамках Проєкту «Ge4U: Гендер для профспілок в енергетиці», який реалізує МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ).

Під час круглого столу керівники Атомпрофспілки та Укрнафтогазпрофспілки також поділяться досвідом роботи у просуванні гендерно чутливих ініціатив, а Проєкт Ge4U презентує свої цілі й завдання.

Довідково. Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) заснована в серпні 2002 року. Організація впроваджує проєкти технічної допомоги в усіх регіонах України та співпрацює із партнерами за кордоном  у чотирьох основних напрямах: соціальна політика; здоров`я та добробут; захист громадянських прав, у тому числі й права на гідну працю; розвиток дітей та молоді.

Сайт організації: http://lhsi.org.ua/

Проєкт: «Ge4U: Гендер для профспілок в енергетиці» — спільний проєкт МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я”  та USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ), в рамках якого розробляється Гендерний Кодекс поведінки в енергетичному секторі та практичний Посібник для профспілкових лідерів «Як застосувати Гендерний кодекс на практиці». В рамках проєкту МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” за підтримки партнерів проведе відповідні навчання та інформаційну кампанію щодо розширення можливостей та лідерства жінок на виробництві, а також щодо гендерних аспектів трудових прав жінок та чоловіків в енергетичному секторі.

Детальніше: http://lhsi.org.ua/s131-proekt-ge4u-gender-dlya-profspilok-v-energetici

Додаткова інформація за тел.: 050-372-92-00 або e-mail: pr@lhsi.org.ua (Ксенія Мацкевич, експертка з комунікацій, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI).

Запитання до спікерів від представників ЗМІ надсилати на e-mail : pr@lhsi.org.ua 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: 

https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували Кодекс гендерних принципів в енергетичній галузі

У Києві презентували проєкт Кодексу етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України, який покликаний описати принципи та запровадити гендерно-чутливий підхід на місцях, зосередившись на таких розділах, як рівні права, недискримінація, зарплата та пільги, робочий час, нульова толерантність до утисків і зловживань, трудові відносини, системи управління відповідно до найкращих міжнародних і національних практик.

Проєкт представило в Укрінформі МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) та USAID Проєкт енергетичної безпеки.

«У цьому посібнику ми розповідаємо членам гендерних комітетів про механізми втілення на місцях, розробку й підтримку комунікаційних та інформаційних стратегій і кампаній на підприємствах галузі у Харківській і Запорізькій областях та у місті Енергодарі Запорізької області. І окремим напрямком є підтримка гендерних комітетів, комісій або ініціативних груп», - розповіла експертка з прав людини, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) Наталія Лук’янова.

Учасники заходу звернули увагу, що саме в енергетичній галузі спостерігається найбільший гендерний перекіс із більшим залученням чоловіків у порівнянні з жінками.

«Енергетична галузь відзначається найбільшою кількістю залучення чоловіків, а жінки мають можливість професійного зростання лише на допоміжних посадах та в адміністративних службах, як то фінансовий відділ, бухгалтерія, кадри, управління персоналом, зв’язки з громадськістю, де їхнє залучення у 2,5 рази більше, ніж у технічній сфері. Наприклад, з шести менеджерів вищої ланки керівництва Нафтогазу є лише дві жінки і вони відповідають за напрямки роботи з персоналом і комунікацій з органами державної влади», - зазначила експертка із захисту трудових прав, співавторка Кодексу етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) Ірина Орловська.

За її словами, розробники кодексу пропонують виправити цю ситуацію зведенням правил для всіх працівників, які будуть обов’язковими до виконання у галузі.

«Ми розглядаємо кодекс як зведення правил, які є базовими для енергетичної галузі загалом. Вважаємо, що для впровадження даного кодексу на підприємстві він має бути застосований як локальний нормативно-правовий акт підприємства, який вноситься роботодавцем, погоджується з профспілками, доводиться працівникам під особистий підпис, після чого набуває обов’язкового характеру», - сказала Орловська.

Учасники заходу повідомили, що в рамках проєкту МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» буде проведено відповідні навчання та інформаційну кампанію щодо розширення можливостей та лідерства жінок на виробництві, а також щодо гендерних аспектів трудових прав жінок та чоловіків в енергетичному секторі.

Кодекс етики та гендерних принципів в енергетичній галузі України розроблено національними експертами з гендерних питань у співпраці з провідними галузевими профспілками «Укрнафтогазпрофспілка» та «Атомпрофспілка» та в рамках Проєкту «Ge4U: Гендер для профспілок в енергетиці», який реалізує МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ).

Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) впроваджує проєкти технічної допомоги в усіх регіонах України та співпрацює із партнерами за кордоном у чотирьох напрямах: соціальна політика, здоров`я та добробут, захист громадянських прав, розвиток дітей та молоді.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-