Від “А” до “Я” про комірне в Україні. Як відстоювати свої права, робити перерахунок і знизити тарифи вже сьогодні

Від “А” до “Я” про комірне в Україні. Як відстоювати свої права, робити перерахунок і знизити тарифи вже сьогодні

Укрінформ
28 травня, 11:30  пресбрифінг на тему: «Від “А” до “Я” про комірне в Україні. Як відстоювати свої права, робити перерахунок і знизити тарифи вже сьогодні»

Організатор: Аліна Логозяк.

Спікер: Аліна Логозяк - незалежний експерт у сфері ЖКГ.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Подорожчання газу та електрики стане непідйомним для населення - експерт

Зростання цін на газ і електрику стане непідйомним для населення і збільшить загальну заборгованість за комунальні послуги по країні.

Так вважає незалежний експерт у сфері ЖКГ Аліна Логозяк, про що вона сказала на пресконференції в Укрінформі, присвяченій комунальним тарифам.

Логозняк вважає справедливою вартість газу в 5 грн/куб.м, а не 7,40 грн/куб.м, як заклав «Нафтогаз», розраховуючи на надприбутки.

«Нафтогаз, видобуває газ за 2-4 грн, плюс адміністративні витрати за видобуток, виходить вартість газу не більше 5 грн/куб.м. Але Нафтогаз уже закладає надприбутки і вартість у 7,40 грн/куб.м на теплові підприємства, які вироблятимуть теплову енергію та постачатимуть її вже безпосередньо в оселі українців. Це несправедливість по відношенню до людей, з огляду на те, що відбувається в країні з коронавірусом, зі збитками і втратами в економіці, з закриттям малого бізнесу і з усіма економічними навантаженнями, які лягають на людей», - сказала Логозяк.

На її думку, заборгованість за комунальні послуги по всій країні понад 80 млрд грн утворилася саме в зв'язку з підвищенням цін на газ і електроенергію.

«Якщо в наступний опалювальний сезон ми будемо входити з варістю для комунальних підприємств-виробників теплової енергії в 7,40 грн/куб.м, то гігакалорія у нас коштуватиме 2-2,5 тис. грн по Україні. Це непідйомні на сьогодні тарифи для населення. Також ми чекаємо і зростання вартості електроенергії в 2-2,5 рази, і, відповідно, вона також буде закладена в розрахунок теплової енергії, підігріву гарячої води. Це призведе до ще більшого збільшення заборгованості населення за квартплату та спожиті ним ресурси», - вважає вона.

При цьому Логозяк звернула увагу на достатні запаси газу українського видобутку, щоб ним покривати всі потреби населення, і на непереконливі результати діяльності «Нафтогазу».

«У нас достатньо власного видобутку українського газу, якого вистачило б на всі потреби населення. Але цей газ продають нашим європейським партнерам за іншими цінами, а ми закуповуємо за старими схемами «Роттердам плюс», які, на жаль, ніхто не скасував. 2019 року "Нафтогаз" при вартості газу в 8,50 грн/куб.м приніс державі 2,5 млрд прибутку, і населення справлялося з тарифами, то в 2020 році, коли газ по Україні доходив до 13,50 грн/куб.м, "Нафтогаз" показує збитки в 19 млрд», - зазначила вона.

На думку експерта, в Україні немає вільного ринку газу, вартість якого затверджують монополісти, тому вона у нього така висока.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-