Школа фермера ФАО: роль жінок у популяризації екосистемних послуг

Школа фермера ФАО: роль жінок у популяризації екосистемних послуг

Укрінформ
31 травня, 14:00  тренінг на тему: «Роль сільських жінок у популяризації екосистемних послуг».

Організатор: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Учасники: Раїса Вожегова - доктор с.-г. наук, професор, академік НААН, заслужена діячка науки і техніки України, директорка Інституту зрошуваного землеробства НААН (ІЗЗ НААН); Наталія Ключник - виконавча директорка Асоціації сільських, селищних рад і об’єднаних громад України (АССОГУ); Лариса Бондаренко - виконавча директорка Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство» (УҐП); Наталія Волошина - менеджерка Агенції зі сталого розвитку Карпатського регіону «Форза», м. Ужгород.

Коротко. Тренінг є частиною Польової школи фермера «Створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами».

Провідні наукові діячки та менеджерки ознайомлять аудиторію з результатами напрацювань у сфері сучасного розуміння екосистемних послуг та гендерної рівності в економічному механізмі екосистемних послуг лісових, земельних та водних ресурсів. Також буде розглянуто питання ролі та виробничих функцій, які можуть реалізовувати жінки, нові підходи до зайнятості жінок у реалізації екосистемних послуг полезахисних лісосмуг, заходи у сфері управління екосистемними послугами, результати аналізу гендерної ситуації в лісовій галузі України, огляд заходів міжнародного проєкту «Ліси в жіночих руках» тощо.

Питання до розгляду:

Гендерна рівність в економічному механізмі екосистемних послуг водних і земельних ресурсів у адаптації до змін клімату.

Нові підходи до зайнятості жінок у реалізації екосистемних послуг полезахисних лісосмуг.

Роль жінки в управлінні екосистемними послугами в історичному аспекті та локальних активностях у сфері ґрунтознавства.

Роль жінок у сучасному лісовому секторі України.

Довідково. Тренінг проводиться для осіб, чия діяльність спрямована на відновлення та реконструкцію лісових смуг, захист ґрунтів від ерозії й утворення пилових бур, боротьбу з опустелюванням, агролісомеліоративне районування, оптимізацію системи захисних лісових насаджень в агроландшафтах степової зони України: представників об’єднаних територіальних громад, керівників сільськогосподарських підприємств, агрономів, фермерів, лісівників, виробників енергетичних культур, горіхової асоціації України, асоціації пасічників України, а також викладачів, науковців, посадовців.

Захід проходить у межах Польової школи фермера «Створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами», що є частиною проєкту «Інтегроване управління природними ресурсами на деградованих ландшафтах степової та лісостепової зон України», та реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ).

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/KLYVLrrx4iwqCB4P9

Посилання для участі у заході: https://fao.zoom.us/j/91929704881

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Через зменшення участі жінок в екосистемних послугах занепадає сільська місцевість - експерти

Зменшення участі жінок у сільськогосподарському виробництві призводить до зменшення їхніх доходів, а відповідно народжуваності й населення в сільській місцевості.

На цьому наголосили учасники тренінгу в Укрінформі на тему: «Роль сільських жінок у популяризації екосистемних послуг», організованого Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Виконавча директорка Асоціації сільських, селищних рад і об’єднаних громад України (АССОГУ) Наталія Ключник зазначила, що третина населення України проживає в сільській місцевості, 53% з них - жінки. Сільські жінки становлять близько 7,5 млн осіб і це велика частина споживачів послуг, зауважила вона.

«Жінки - дуже велика когорта споживачів послуг у сільській місцевості. З розвитком аграрної системи найбільшою проблемою для жінок стала відсутність сфери прикладання праці. Великий аграрний бізнес, використовуючи найновіші технології, відсунув на задній план жінок, які вже майже не працюють у сільському господарстві. Це тягне зменшення доходів жінок, призводить до зменшення народжуваності й населення в сільській місцевості», - наголосила Ключник.

Роль жінок у сільськогосподарському природокористуванні є надзвичайно важливою, вважає докторка с.-г. наук, професорка, академік НААН, заслужена діячка науки і техніки України, директорка Інституту зрошуваного землеробства НААН (ІЗЗ НААН) Раїса Вожегова.

«Жінкам від природи притаманна роль берегині і їм належить провідна роль у позиціонуванні послуг екосистем, які досі належним чином не оцінено і які неодмінно мають бути оплачувані. Роль жінок у сільськогосподарському природокористуванні є надзвичайно важливою як нині, так і на перспективу. Необхідно забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок, що має першочергове значення», - наголосила вона.

На думку Вожегової, необхідно стимулювати принципи гендерної рівності у сільськогосподарській діяльності жінок і структурні зміни з досягнення гендерної рівності на противагу програмам допомоги жінкам.

Учасники заходу вважають зменшення ролі та виробничих функцій жінок у реалізації екосистемних послуг фактором гендерної нерівності, яка призводить до занепаду життя в сільській місцевості.

Екосистемні послуги – це всі корисні блага, які можна отримати від близького сусідства з природою і які означають: оцінку, визначення потенційних продавців і покупців, механізмів компенсації, формування ринків послуг тощо.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-