“Час відмовитися від тютюну”. 31 травня - Всесвітній день без тютюну

“Час відмовитися від тютюну”. 31 травня - Всесвітній день без тютюну

Укрінформ
26 травня, 11:00 - пресконференція на тему: «Кидай курити або помирай: що пропонує курцям Україна»

Організатор: ГО «Здорові ініціативи».

Учасники: Наталія Торопова - голова ГО «Здорові ініціативи»; Юрій Стратович - лікар вищої категорії.

Коротко. 31 травня в усьому світі відзначають Всесвітній день без тютюну. У 2021 році цей день відбудеться під гаслом «Час відмовитися від тютюну». Мета - привернути увагу до проблем 8 мільйонів курців в Україні, які потребують допомоги у відмові від куріння.

Довідково. Напередодні ГО «Здорові ініціативи» провела оцінку доступності програм допомоги курцям у відмові від куріння в Україні, спираючись на результати репрезентативного соціологічного опитування КМІС і власного дослідження мотивації курців.

Акредитація представників ЗМІ: healthy.initiativesngo@gmail.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Допомогти кинути палити мають лікарі - експерти

Тютюнозалежність потребує медичного лікування, і першим кроком до цього має бути гаряча лінія на допомогу курцям.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі на тему: «Кидай курити або помирай: що пропонує курцям Україна», яку організувало ГО «Здорові ініціативи».

Голова ГО «Здорові ініціативи» Наталія Торопова навела дані репрезентативного соціологічного опитування КМІС, згідно з яким 45% курців в Україні протягом останнього року намагалися кинути палити, але 0% з них отримали консультації в установах охорони здоров’я.

«Тобто жодної поради чи консультації від лікаря люди не змогли отримати, і більшість курців не можуть розраховувати на лікарів у питанні, в якому саме лікарі мають відігравати провідну роль і допомагати людям», - наголосила Торопова.

Вона нагадала, що 2006 року Україна долучилася до рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, розробивши відповідні регуляції. Однак ці міри здебільшого превентивні, а курцям потрібна фахова медична допомога, вважає громадська діячка.

«Стаття 14 рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну чітко говорить про те, що країни повинні забезпечити адекватне лікування тютюнової залежності. На жаль, сьогодні ця міра в Україні є проігнорованою. Наприклад, немає гарячої лінії з допомоги кинути палити», - наголосила Торопова.

Вона нагадала, що така гаряча лінія проіснувала протягом року за фінансової підтримки ВООЗ і припинила працювати 2 роки тому, коли закінчилося фінансування.

Робота гарячої лінії є важливим першим кроком для надання допомоги тим, хто хоче кинути палити, далі мають долучитися лікарі, проте вони в Україні до цього не підготовлені і не мотивовані, вважає лікар вищої категорії Юрій Стратович.

«Гарячу лінію обов’язково треба відновити, там спеціально навчені фахівці діагностують ступінь залежності від нікотину і дають поради на початковому етапі. Більшість лікарів навіть не питають пацієнтів, курять вони чи ні, і не дають поради, як кинути. Лікарів треба мотивувати й навчати. А люди не хочуть йти до лікарні, бо не вважають себе хворими, хоча це така сама хвороба й залежність, як алкоголізм чи наркоманія», - наголосив лікар.

31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. Цього року від проходитиме під гаслом: «Час відмовитися від тютюну».

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-