Чи дозволить Міндовкілля енергетикам знищити національний парк?

Чи дозволить Міндовкілля енергетикам знищити національний парк?

Укрінформ
24 травня, 12:00 - пресконференція на тему: “Чи дозволить Міндовкілля енергетикам знищити національний парк?”

Організатор: ГО "Центр екологічних ініціатив "Екодія".

Учасники: Олексій Василюк - ГО Українська природоохоронна група; представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України; Владислав Артамонов - директор Національного природного парку Бузький Гард.

Модератор: Вікторія-Анна Олійник - Центр екологічних ініціатив “Екодія”.

Коротко. Попри історичну та природоохоронну значущість національного природного парку «Бузький Гард» (Миколаївська обл.), тут планують розвивати Південноукраїнський енергетичний комплекс, зокрема підвищити рівень Олександрівського водосховища на річці Південний Буг для потреб атомної енергетики. Це призведе до затоплення частини нацпарку, що стане причиною багатьох негативних наслідків для біорізноманіття, яке тут охороняється на міжнародному рівні. Науковці та громадські організації подали численні зауваження до Звіту з оцінки впливу на довкілля цього проєкту, що зараз проходить громадське обговорення. Науковці переконані, що  на підставі цього звіту неможливо  надати позитивний висновок ОВД, оскільки він містить грубі порушення законодавства та помилки. Експерти та громадськість закликають Міндовкілля зберегти Бузький Гард та відмовити НАЕК "Енергоатом" у позитивному висновку щодо цього проєкту.

Запитання від представників ЗМІ надсилати на е-mail: shamina.uncg@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Затоплення частини нацпарку «Бузький Гард» знищить природу та історичні цінності – екологи

Підвищення рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг для потреб атомної енергетики призведе до затоплення частини Національного природного парку «Бузький Гард» на Миколаївщині, який має історичну та природну цінність.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі на тему: «Чи дозволить Міндовкілля енергетикам знищити національний парк?», організованої ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія».

Внаслідок реалізації проєкту з будівництва Ташлицької ГЕС буде затоплено частину заповідних зон, що стане причиною багатьох негативних наслідків для біорізноманіття, заявила представниця Центру екологічних ініціатив «Екодія» Вікторія-Анна Олійник.

«Для реалізації цього проєкту потрібно буде підняти рівень Олександрівського водосховища, що означає затоплення 254 га землі, частина якої є особливо цінні землі, які належать національному природному парку «Бузький Гард» та регіональному ландшафтному парку «Гранітно-степове Побужжя», - зазначила вона.

Учасники заходу наголосили на історичній цінності цих територій для української державності, адже колись тут розташовувалась адміністративно-територіальна одиниця війська запорізького.

Крім того, реалізація цього проєкту спричинить знищення багатьох видів рослинності, занесеної до Червоної книги, наголосив директор Національного природного парку «Бузький Гард» Владислав Артамонов.

«На 26 гектарах розташовані як історико-культурні, так і природні об’єкти. Фахівці Академії наук, університетів провели дослідження, потужне картографування. Виявилося, будуть дуже серйозні збитки, якщо ці території буде затоплено. Маємо документ про обрахування збитків від незаконного знищення видів природи, занесених до Червоної книги», - зазначив він.

Науковці та громадські організації подали численні зауваження щодо звіту з оцінки впливу на довкілля цього проєкту, вважаючи його непереконливим і необґрунтованим, зазначив представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, член ГО Українська природоохоронна група Олексій Василюк.

«Цей звіт не дає картини про вплив на складові довкілля. У звіті посилаються на висновки науковців, зокрема з НАН, наприкінці є посилання на їхні наукові звіти, але в тексті їх немає. Немає жодного висновку науковців, які начебто брали участь у дослідженнях для цього звіту. І там не сказано, що вони схвалили цю діяльність і визнали її дозволеною», - зазначив він, сподіваючись, що Міністерство захисту довкілля не дасть позитивного висновку щодо звіту.

Учасники заходу наголосили, що підвищення рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг для потреб атомної енергетики призведе до затоплення частини Національного природного парку «Бузький Гард», що стане причиною багатьох негативних наслідків для біорізноманіття, яке тут охороняється на міжнародному рівні. Науковці переконані, що на підставі звіту з оцінки впливу на довкілля неможливо надати позитивний висновок ОВД (оцінка впливу на довкілля – ред.), оскільки він містить грубі порушення законодавства та помилки. Експерти та громадськість закликають Міндовкілля зберегти Бузький Гард та відмовити НАЕК «Енергоатом» у позитивному висновку щодо цього проєкту.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-