Спорудження Музею Майдану розблоковано. Німецькі архітектори передають права на проєкт будівлі Музею

Спорудження Музею Майдану розблоковано. Німецькі архітектори передають права на проєкт будівлі Музею

Укрінформ
17 травня, 13:30 - онлайн підписання угоди між Національним музеєм Революції Гідності та німецьким архітектурним бюро “Kleihues + Kleihues” про будівництво Національного музею Революції Гідності 

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Максим Ярмистий - перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Ігор Пошивайло - генеральний директор Національного музею Революції Гідності; Ян Кляйгус і Йоганнес Кресснер- архітектори, автори проєкту (онлайн включенням із Берліна); Ольга Сало - заступник генерального директора з розвитку та культурно-просвітницької роботи, Національний музей Революції Гідності.

Коротко. Знаковий договір підпишуть у прямій трансляції Київ–Берлін. Це уможливлює подальший розвиток меморіально-музейного комплексу відповідно до заяви Президента України Володимира Зеленського 20 лютого 2021 року: “Особливо важливо отримати звістку про завершення довготривалих перемовин щодо початку створення Музею Революції Гідності. Україна повинна належно вшановувати пам’ять подій 2013–2014 років. У пам’ять про загиблих і на знак вдячності Героям Майдану. Це пріоритетне завдання для країни, втілення якого буде реалізовано у низці подальших стратегічних кроків”. 

Довідково. Проєкт “Штурм висоти” для Музею отримано за результатом Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу, проведеного за дорученням Кабінету Міністрів України у 2018 році. Переможці – архітектурне бюро “Кляйгус + Кляйгус” (Kleihues + Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH, Berlin / Germany). Автори – Ян Кляйгус і Йоганнес Кресснер. Два роки розвиток проєкту був заблокований через недосконалість законодавства з публічних закупівель і нерозвиненість в Україні практики архітектурних конкурсів. Однак Музей зумів переконати закордонних авторів безоплатно передати проєкт, чим розблокував його подальше втілення. 

За задумом архітекторів, будівля Музею на вершині пагорба символізуватиме вирішальний момент штурму цієї висоти 20 лютого та розвиватиме цей лейтмотив у концепції споруди, сходження на вершину якої буде можливе зовнішнім пандусом довкола стін – як продовження меморіального шляху алеї. 

У будівлі Музею передбачені такі основні складові: місце національних комеморативних заходів, постійна експозиція, простір для тимчасових виставок, дитячий музей, фондосховище та кіноконцертна зала-лекторій, дослідницький центр, медіатека, Дім свободи. 

Акредитація представників ЗМІ: press@maidanmuseum.org 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Музей Майдану стане увічненням пам'яті про те, як українці ставали європейською нацією - Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що будівництво Національного музею Революції Гідності стане увічненням пам'яті про те, як українці ставали євопейською нацією.

Про це він сказав під час пресконференції в Укрінформі стосовно підписання угоди між Національним музеєм Революції Гідності та німецьким архітектурним бюро “Kleihues + Kleihues”.

"На жаль, на мій погляд, ситуація з реалізацією Музею затягнулася. І я радий, що сьогодні ми присутні на події, яка фактично розблоковує початок проєктних, а згодом і будівельних робіт стосовно Музею. Президент пообіцяв публічно розпочати цю роботу, і фактично підписанням цієї угоди, яка надає можливість Музею використовувати авторські права переможців конкурсу, наших німецьких колег, фактично відкриває для нас таку можливість...І будівництво Музею - це увічнення пам'яті про сучасність, і про те, як ми власне ставали європейською нацією", - сказав Ткаченко.

Він зазначив, що події Майдану, які завершилися трагедією Небесної сотні, водночас мають надзвичайну історичну вагу, тому що вони започаткували новий етап в розвитку держави. За його словами, вони зробили неможливим повернення в пострадянське коло, і фактично підтвердили європейський рух України.

Як повідомляв Укрінформ, Національний музей Революції Гідності та німецьке архітектурне бюро «Kleihues + Kleihues» підписали договір про передачу Музеєві авторських майнових прав на реалізацію архітектурного проєкту – будівництво Національного музею Революції Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

Національний музей Революції Гідності підписав угоду, що розблоковує початок робіт по спорудженню Музею Майдану

Національний музей Революції Гідності та німецьке архітектурне бюро «Kleihues + Kleihues» підписали договір про передачу Музеєві авторських майнових прав на реалізацію архітектурного проєкту – будівництво Національного музею Революції Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

Угоду у прямій трансляції в Укрінформі підписали генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та автори проєкту - архітектори Ян Кляйгус і Йоганнес Кресснер (онлайн включенням із Берліна).

Участь у пресконференції з цієї нагоди взяли міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Максим Ярмистий.

Як зазначалося, підписання документа робить можливим подальший розвиток меморіально-музейного комплексу.

Проєкт «Штурм висоти» для Музею отримано за результатом Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу, проведеного за дорученням Кабінету Міністрів України у 2018 році. Переможцями конкурсу стало архітектурне бюро «Кляйгус + Кляйгус» (Kleihues + Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH, Berlin / Germany). Автори проєкту – Ян Кляйгус і Йоганнес Кресснер.

Як повідомили в Національному музеї Революції Гідності, майже два роки розвиток проєкту був заблокований через недосконалість законодавства з публічних закупівель і нерозвиненість в Україні практики архітектурних конкурсів. Однак Музей зумів переконати закордонних авторів безоплатно передати проєкт, чим розблокував його подальше втілення.

За задумом архітекторів, будівля Музею на вершині пагорба символізуватиме вирішальний момент штурму цієї висоти 20 лютого 2014 року та розвиватиме цей лейтмотив у концепції споруди, сходження на вершину якої буде можливе зовнішнім пандусом довкола стін – як продовження меморіального шляху алеї.

У будівлі Музею передбачені такі основні складові: місце національних комеморативних заходів, постійна експозиція, простір для тимчасових виставок, дитячий музей, фондосховище та кіноконцертна зала-лекторій, дослідницький центр, медіатека, Дім свободи.

Музей Майдану буде відкрито у Києві через 5 років – Пошивайло

Генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло заявив, Музей у Києві може відкритися через 5 років, водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що процес може бути пришвидшений.

Про це вони сказали на пресконференції в Укрінформі з нагоди підписання угоди між музеєм та архітектурним бюро «Kleihues + Kleihues».

«Зазвичай подібні музеї не будуються дуже швидко, в середньому 5 років. У нашій ситуації, за сприятливих умов, коли ми матимемо відповідне фінансування і коли відбудуться всі необхідні формальні процедури, ми можемо за 5 років відкрити музей», - сказав Пошивайло.

За його словами, планувалося, що проєктування розпочнеться цього року і завершиться наступного.

"Наступного року можуть бути розпочаті будівельні роботи, які триватимуть 2 роки до відкриття першої черги музею. А у 2026 році можна відкрити повністю увесь музей, здати в експлуатацію і зробити доступним для громадян України", - зазначив Пошивайло.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко припустив, що процес може бути пришвидшений.

«Оскільки 3 роки тривали переговори лише з приводу підписання угоди, ми їх врешті-решт завершили, будемо ставити перед собою більш амбітні плани. Тим більше, що кошти на проєктні роботи цього року для музею закладені. І вже після проєктних робіт буде більш коректно говорити про черги стосовно дат, коли Музей нарешті буде збудовано», - зауважив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, Національний музей Революції Гідності та німецьке архітектурне бюро «Kleihues + Kleihues» підписали договір про передачу Музеєві авторських майнових прав на реалізацію архітектурного проєкту – будівництво Національного музею Революції Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-