Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд

Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд

Укрінформ
14 травня, 15:00 - круглий стіл на тему: «Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд»

Учасники: Давид Арахамія - голова депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"; Ігор Марчук - народний депутат України; Галина Янченко - народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів; Олег Немчінов - міністр Кабінету Міністрів України; Оксана Маркарова - Надзвичайний і Повноважний Посол України в США; Ірина Новікова - заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Дмитро Олійник - генеральний директор Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України; Ігор Маріаш - генеральний директор БІМБО КЮЄСАР УКРАЇНА; Клеменс Лер - генеральний директор компаній Amstar в Європі; Озан Аслан Чалар - директор з маркетингу ТОВ «Лайфселл»; Аліна Свідерська - директор з розвитку бізнесу в Україні, Scatec Solar; Анатолій Сторожук - директор ТОВ "Група Компаній "Сатер-Екоенерго";  Євген Садовий - генеральный директор групи терміналів «RISOIL S.A.».

 Модератор: Сергій Цівкач - виконавчий директор UkraineInvest.

Коротко. З моменту набуття чинності Законом України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями» UkraineInvest отримано понад 15 запитів від потенційних інвесторів щодо можливості надання державної підтримки їхнім інвестиційним проєктам. Потенційний обсяг інвестицій у такі проєкти становить понад 1 млрд доларів США.

До участі у заході запрошені народні депутати, представники Уряду та представники інвестиційної спільноти. Учасники круглого столу підіб’ють підсумки роботи UkraineInvest щодо супроводження інвестиційних проєктів у 2020 році, а також обговорять результати діяльності UkraineInvest як уповноваженої установи відповідно до Закону.

Акредитація представників ЗМІ до 14 травня 12:00: https://bit.ly/3bnOavg

Акредитація потребує підтвердження у зв'язку з карантинними заходами та обмеженою кількістю місць у залі.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Закон про інвестнянь створює новий підхід до держпідтримки інвестицій - Немчінов

Закон про інвестнянь створює новий для України підхід до державної підтримки інвестицій та надає додатковий імпульс вітчизняним і міжнародним інвесторам вкладати кошти в країну.

На цьому міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов наголосив під час засідання круглого столу на тему: "Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд" в Укрінформі.

“Реалізація положень цього закону надасть додатково імпульс для українських та міжнародних інвесторів та сприятиме інтеграції України до глобальних ланцюгів постачання. Найголовніше, що цей закон створює новий для України підхід до державної підтримки інвестицій. Зокрема, через запровадження системи податкових та митних пільг, земельних та інфраструктурних стимулів обсягом до 30% планового обсягу значних інвестицій за інвестиційним проєктом. Скористатися перевагами закону зможуть як іноземні, так і українські інвестори”, - сказав Немчінов.

За його словами, можливі сфери застосування закону демонструють його фокусування на широкому спектрі ринкових відносин, а не тільки в окремих секторах економіки. Це переробна промисловість у всіх сегментах ринку, видобуток корисних копалин, транспорт, складське господарство, логістика, поштова, кур'єрська діяльність, освіта і наука, науково-технічна діяльність, галузі охорони здоров'я, мистецтва, культури, спорту, туризму та курортно-рекреаційної діяльності.

Немінов зазначив, що влада робить усе можливе, аби заохотити тих, хто вже успішно працює в Україні, бути готовими інвестувати більше та докласти максимум зусиль, щоб зробити Україну привабливою та гостинною для майбутніх інвесторів і нового бізнесу.

“Уряд визначив UkraineInvest здійснювати супровід проєктів зі значними інвестиціями, які мають намір отримати державну підтримку. UkraineInvest допомагатиме інвесторам у процесі підготовки та подання заявки, комунікації з органами державної влади та місцевого самоврядування. Вже майже 5 років UkraineInvest допомагає у побудові діалогу високого рівня для іноземних інвесторів за участю іноземних держав та успішно надає підтримку у реалізації значущих інвестиційних проєктів України”, - нагадав він.

Міністр також зазначив, що уряд зі свого боку втілює у життя ініціативи, спрямовані на розвиток України, перетворення її на інвестиційно привабливу державу. Зокрема, найбільшими досягненнями 2020 року він вважає реформу системи з приватизації державного майна, обігу сільськогосподарських земель, прозорих аукціонів із приватизації державного майна, прозорий продаж дозволів на користування надрами, перші значні концесійні угоди, початок масштабної диджиталізації масштабних послуг та ухвалення закону про внутрішній водний транспорт.

Як повідомлялося, з моменту набуття чинності Законом «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями» 13 лютого UkraineInvest отримано понад 15 запитів від потенційних інвесторів щодо можливості надання державної підтримки їхнім інвестиційним проєктам. Потенційний обсяг інвестицій у такі проєкти становить понад 1 млрд доларів США.

Керівництво ВР готове супроводжувати внесення Стамбульської конвенції на розгляд, щойно надійде офіційний текст – Кондратюк

Керівництво Верховної Ради готове сприяти і супроводжувати внесення офіційного тексту Стамбульської конвенції на розгляд сесійної зали парламенту, як тільки надійде офіційний текст, підготовлений урядом і розглянутий профільним комітетом.

Про це заявила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк під час круглого столу до 10-ї річниці відкриття до підписання Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції), передає кореспондент Укрінформу.

"Виступаючи сьогодні перед вами від імені Верховної Ради України, я хотіла б чітко заявити, що керівництво парламенту готове сприяти і супроводжувати внесення офіційного тексту Конвенції на розгляд сесійної зали, як тільки до нас надійде офіційний текст, підготовлений урядом, а також потім розглянутий профільним комітетом", - зазначила Кондратюк.

Водночас, вона зауважила, що парламент - це представницький орган усього українського народу, зріз суспільства з усіма його плюсами та мінусами, стереотипами та упередженнями. "Тому волі одного керівництва парламенту чи профільного комітету недостатньо для ухвалення позитивного і відповідального рішення. Для цього, звичайно, потрібне сприяння і розуміння змісту самої конвенції більшістю народних депутатів, а також підтримка ідеї ратифікації зі сторони виборців, яких вони представляють, а також, звичайно, широке залучення громадянського суспільства в процесі адвокації, роз'яснення і популяризації конвенці", - сказала Кондратюк.

Вона додала, що ратифікація Стамбульської конвенції сьогодні залежить від політичної готовності монобільшості, яка мала би взяти на себе найбільшу адвокацію та відповідальність за ратифікацію. На думку заступниці Голови ВР, керівництво України, яке подає конвенцію в парламент на ратифікацію, теж мусить взяти на себе велику відповідальність, а перша леді може стати амбасадором ратифікації. Також не малу роль будуть відігравати Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Міністерство соціальної політики, від якого очікується офіційний текст законопроєкту про ратифікацію Стамбульської конвенції.

"Міністерство до цих пір нам не надало цього документу. Ми його очікуємо, наскільки я розумію, якнайшвидше", - додала Кондратюк. Також важливим буде супровід процесу ратифікації повне сприяння Міністерства закордонних справ України і дипломатичного корпусу. Вона зауважила, що особливого конструктивного діалогу, потребує також і Рада церков. Кондратюк сподівається, що восени вдасться "вийти на якийсь результат" у питанні ратифікації Стамбульської конвенції.

Заступниця Голови ВР переконана, що ратифікація конвенції - це питання, яке не можна відкладати, оскільки на тлі пандемії коронавірусу і карантинних обмежень у всьому світі фіксується спалах насильства в сім'ях, жертвами якого стають в основному жінки і діти.

"Саме зараз, коли є такі складні виклики, як негативні наслідки COVID-19, потрібно шукати ефективні рішення та інструменти, які здатні зупинити цю хвилю насильства, і це, безумовно, - Стамбульська конвенція та її ратифікація", - наголосила Кондратюк.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні генпрокурор Ірина Венедіктова підписала офіційну позицію Офісу генпрокурора щодо відсутності будь-яких перешкод в Україні для запуску процедури ратифікації Стамбульської конвенції.

Стамбульська конвенція - це міжнародний юридичний обов’язковий акт під егідою Ради Європи, який охоплює питання, пов’язані з насильством проти жінки (покарання й переслідування злочинців, захист і допомога жертвам, запобігання та протидія насильству як соціальному явищу).

Аби закон про інвестнянь запрацював, треба ухвалити принаймні 6 нормативно-правових актів - Мінекономіки

Щоб почати практичну реалізацію положень нового законодавства про підтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями, в Україні необхідно ухвалити щонайменше 6 нормативно-правових актів.

Як передає Укрінформ, про це на засіданні за круглим столом “Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд” повідомила заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ірина Новікова.

Вона нагадала, що саме Мінекономіки оцінюватиме всі інвестиційні проєкти, перш ніж ухвалювати рішення про надання державної підтримки. І лише після відповідного висновку укладатимуть спеціальні інвестиційні угоди між інвесторами і Кабінетом Міністрів.

За словами Новікової, в Мінекономіки активно працюють над формуванням нормативно-правової бази на розвиток нового закону. Для завершення цієї роботи належить затвердити ще принаймні 6 нормативно-правових актів.

“Два з них вже підготували та внесли на розгляд уряду. Це — Вимоги до техніко-економічного обґрунтування проєктів та Вимоги до заявника щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями. Ухвалення цих документів дозволить інвесторам невідкладно розпочати підготовку проєктів, а Офісу із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) - допомагати їм у цьому. Також ми розробили проєкт Порядку взаємодії з інвесторами, органами місцевого самоврядування і органами державної влади. Найближчим часом і цей документ скеруємо до Кабінету Міністрів”, - розповіла заступник міністра.

Поміж інших ключових для старту “програми інвестнянь” підзаконних актів вона назвала Методологію розрахунку обсягів надання державної підтримки. Важливе завдання — створення та ведення Реєстру спеціальних інвестиційних договорів. Цим також опікуватиметься Міністерство економіки. Як і питаннями контролю за виконанням договорів та взятих на себе зобов’язань інвесторами й органами державної влади та місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні”. А Кабінет міністрів уповноважив Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) супроводжувати інвесторів у передбачених законом процедурах.

Передбачено, що державна підтримка може надаватися інвесторові у формі податкових пільг: звільнення від сплати податку на прибуток підприємств та мита при ввезенні на митну територію України нового устаткування (обладнання), надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати на спеціальних умовах, забезпечення об'єктами суміжної інфраструктури (автомобільні шляхи, лінії зв'язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерні комунікації тощо) шляхом будівництва/реконструкції такої інфраструктури за державний кошт. При цьому загальний обсяг державної підтримки не може перевищувати 30% від суми інвестицій у проєкт. При цьому сам розмір інвестицій має перевищувати 20 млн євро (в еквіваленті). У процесі реалізації проєкту потрібно забезпечити створення щонайменше 80 робочих місць із середньою зарплатою працівників, що не менш як на 15% перевищуватиме середню заробітну плату за відповідним видом діяльності в регіоні, де втілюється інвеспроєкт, за попередній календарний рік. Термін реалізації проєкту не може перевищувати 5 років.

Ще одна умова — втілення інвестпроєкту на території України у сферах переробної промисловості (крім діяльності з виробництва та обігу тютюнових виробів, спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв), у тому числі у сфері переробки корисних копалин (крім кам’яного та бурого вугілля, сирої нафти і природного газу), поводження з відходами, транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності, логістики, освіти, охорони здоров'я, мистецтва, культури, спорту, туризму, рекреації.

Україна має велике поле для розширення економічної співпраці з США - Маркарова

Україна має велике поле для розширення економічної співпраці з США в енергетичній сфері, агробізнесі, забезпеченні безпеки ланцюгів постачань та інноваціях.

Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова під час онлайн-включення в ходу круглого стола в Укрінформі на тему: «Закон про інвестнянь: проєкти на перший мільярд», повідомляє кореспондент агентства.

Посол наголосила на необхідності постійно працювати над покращенням інвестиційного та бізнес-клімату в Україні. Водночас, на її думку, паралельно з цим слід втілювати такі ініціативи, як закон про інвестиційні стимули, оскільки це не тільки може збільшити інвестиції в українську економіку, а й залучити інвесторів, які готові долучатися до зміни бізнес-середовища в Україні.

У цьому контексті вона відзначила важливість розширення співпраці із Сполученими Штатами як із стратегічним партнером у багатьох сферах - від політичної та безпекової до бізнесової.

"Це країна, з якою ми можемо суттєво збільшити як товарообіг і торгівлю, як експорт наших товарів до США, так і, безумовно, інвестиції американських компаній в Україну. США дуже чітко зацікавлені в підприємствах і бізнесах, які стосуються енергетичного сектора, агробізнесу, а також багатьох інших. Також хотіла б звернути увагу на особливий фокус цієї адміністрації на питаннях, які стосуються клімату, зелених інвестицій, так званого sustainable business. Тому, мені здається, в України тут надзвичайно велике поле для співпраці (з США - ред.)", - сказала Маркарова.

Вона також звернула увагу на таку стратегічну ініціативу США, як забезпечення безпеки ланцюгів постачань і висловила думку, що потенціал України дозволяє залучити американські компанії, які шукають можливість розмістити свої виробництва чи отримувати послуги в дружніх для США країнах.

Окрім того, Маркарова відзначила, що фокус України на діджиталізацію та інновації у різних сферах "точно знаходить відгук у стратегічних пріритетах США".

"Посольство України в США бачить свою роль у тому, щоб донести до більшості інвесторів, що саме зараз час ще раз подивитися на Україну, розширюватися в Україні тим компаніям, які вже знаходяться тут, і тим компаніям, які вже давно думають, але поки що не зважилися і не розпочали інвестувати в Україну. Для цього разом з UkraineInvest ми готові дуже аективно працювати і над вирішенням проблемних питань тих інвесторів, які вже працюють в Україні, і над залученням нових", - запевнила посол.

Як повідомлялося, з моменту набуття чинності Законом України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями» 13 лютого UkraineInvest отримано понад 15 запитів від потенційних інвесторів щодо можливості надання державної підтримки їхнім інвестиційним проєктам. Потенційний обсяг інвестицій у такі проєкти становить понад 1 млрд доларів США.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-