Державна оборонна промисловість на шляху до перезавантаження

Державна оборонна промисловість на шляху до перезавантаження

Укрінформ
13 травня, 12:00 - «круглий стіл» на тему: “Державна оборонна промисловість на шляху до перезавантаження” 

Організатор: Незалежна громадська організація НАКО.

Учасники: Юрій Гусєв - генеральний директор ДК “Укроборонпром”; Роман Бондар - перший заступник генерального директора ДК “Укроборонпром”; Юрій Пащенко - директор КП "НВК "Іскра"; Олена Трегуб - генеральний секретар НАКО; Андрій Бойцун - голова напрямку корпоративного урядування Київської школи економіки; Гліб Канєвський - голова експертної організації StateWatch; експерти з питань нацбезпеки та оборони, оборонно-промислового комплексу.

Коротко. 29 січня Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт №3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності". Цього тижня Комітет ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки має розглянути правки до нього.

Питання до обговорення:

Чи можна реформувати державний оборонно-промисловий комплекс без окремого закону?

Яких ключових змін потребує державна оборонка?

Що чекає на підприємства Укроборонпрому в процесі їхнього перетворення з державних та казенних на господарські товариства?

Виклики, ризики та перспективи для державного ОПК на шляху до перезавантаження.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Закон про корпоратизацію Укроборонпрому зробить ОПК ефективним і прозорим - Гусєв

Ухвалення законопроєкту №3822, що передбачає реформування державного концерну “Укроборонпром”, відкриє нові можливості для того, щоб вітчизняний оборонно-промисловий комплекс був більш ефективним, прозорим і стійким до корупції.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на засіданні за круглим столом “Державна оборонна промисловість на шляху до перезавантаження” сказав генеральний директор ДК “Укроборонпром” Юрій Гусєв.

Він нагадав, що Укроборонпром як структура, що управляє державним сегментом оборонно-промислового комплексу, був створений за президентства Януковича окремим законом. Саме тому країні потрібен інший закон, який би кардинально змінив ситуацію й нарешті розв’язав проблеми, що накопичувалися (а іноді й провокувалися штучно) упродовж трьох десятиліть.

“Ця сфера потребує реформування, впровадження сучасної системи корпоративного управління, що надасть можливість здійснювати трансфер технологій, забезпечувати інвестиції, доступ до міжнародних ринків капіталу, створення разом із нашими партнерами - в першу чергу, з державами-членами НАТО - проєктів та програм, які рухатимуть оборонно-промисловий комплекс країни вперед”, - наголосив Гусєв.

Законопроєкт №3822 нині готується до другого читання в парламенті. Передбачений документом перехід до корпоративної системи управління дозволить, зокрема, сформувати антикорупційні запобіжники — аби у чиновників та посадовців не було бажання використовувати ОПК для особистого збагачення чи в політичних цілях. Натомість ОПК працюватиме виключно в інтересах держави і Збройних Сил України.

При цьому гендиректор концерну вважає передбачену документом корпоратизацію Укроборонпрому лише одним з інструментів формування ефективної системи управління державним ОПК.

Як повідомлялося, Верховна Рада 29 січня підтримала в першому читанні законопроєкт №3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності".

Проєктом передбачено процедуру реформування галузі, яке планується завершити до 2023 року. Перший етап реформи передбачає підготовку учасників Концерну до реорганізації та перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство. Йдеться про передачу активів; вивільнення обтяженого майна учасників концерну та господарських товариств, зокрема, процедуру заміни обтяженого майна іншим рівноцінним майном; передання єдиних майнових комплексів учасників концерну та пакетів акцій господарських товариств до Фонду держмайна.

На другому етапі реформування створюватимуть галузеві бізнес-об’єднання у формі акціонерних і господарських товариств. Третій етап передбачає перетворення концерну на акціонерне товариство, засновником та єдиним акціонером якого буде держава в особі Кабінету Міністрів. Органами управління АТ будуть загальні збори, виконавчий орган і наглядова рада.  

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-