[Не] втрачені архіви Луганщини

[Не] втрачені архіви Луганщини

Укрінформ
14  травня, 14.00 - презентація на тему: «[Не] втрачені архіви Луганщини»

Організатор: Державна архівна служба України.

До участі запрошені: Анатолій Хромов - Голова Державної архівної служби України; Лариса Левченко - заступник Голови Державної архівної служби; Вікторія Кривицька - директор Державного архіву Луганської області; Андрій Меленець - директор Департаменту страхового фонду документації Державної архівної служби України. 

Модератор: Леся Хемраєва.

Коротко. Через війну на Донбасі та тимчасову окупацію частини територій Луганської та Донецької областей України було втрачено контроль над документами, що зберігалися в архівних установах цього регіону, які є складовою Національного архівного фонду України.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов переконаний, що ніколи не пізно боротися за українські архіви на окупованих територіях, і Державна архівна служба України проводить усі необхідні заходи, аби повернути контроль над ними.

Досягнення Державної архівної служби України у напрямі відтворення архівних документів зі страхових копій страхового фонду документації та надання доступу до 2 698 аркушів документів з фондів Державного архіву Луганської області, що сьогодні перебувають на тимчасово окупованій території, буде представлено під час презентації.

Контактна особа: Леся Хемраєва (е-mail: l.hemrayeva@arch.gov.ua)

Акредитація представників ЗМІ за телефоном: (044) 275-27-77

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Держархівслужба відтворила архіви окупованої Луганщини

У Києві презентували доступ до архівних документів з фондів Державного архіву Луганської області, які було відтворено зі страхових копій страхового фонду документації.

Презентацію в Укрінформі провели представники Державної архівної служби України.

Як повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, в 2014 році внаслідок окупації РФ частини Луганщини було втрачено близько 5,7 млн одиниць зберігань документів Національного архівного фонду, а разом з соціально-правовими документами та документальними комплексами культурної спадщини ця цифра сягає 10% всього архівного культурного надбання.

«Ми намагаємося усіляко задовольнити користувачів архівних послуг і надати доступ хоча б до копій архівних документів, оригінали яких зберігаються на тимчасово окупованих територіях. Ми співпрацюємо з американською неурядовою організацією Family search, яка свого часу оцифровувала відповідні архіви і яка також передає нам копії інших партнерів. У результаті роботи наших департаментів з документів Страхового фонду документації ми відтворили закладені в попередні роки копії», - поінформував Хромов.

Страховий фонд документації відтворив масив документів, який зберігався на мікрографічній плівці і потребував оцифрування відповідно до сучасних технологій, зазначив директор Департаменту страхового фонду документації Державної архівної служби України Андрій Меленець.

«Саме завдяки надійному зберіганню документів ми отримали можливість відновити документи Луганського архіву. Зберігаються вони на спеціальних базах, які розташовано в спорудах посиленого захисту з суворим дотриманням кліматичних та інших вимог. За допомогою спеціального обладнання з плівки ми отримали цифрове зображення. Мікроплівки мають застарілі технології і були не досить якісні кадри, але за допомогою спеціального програмного забезпечення їх привели в читабельний вигляд», - підкреслив Меленець.

На непідконтрольній Україні території залишилося 27 архівних установ, на зберіганні яких є майже 2 млн документів Національного архівного фонду, з яких 1,7 млн документів Державного архіву Луганської області, а також понад 200 тис. документів з кадрових питань, повідомила директорка Державного архіву Луганської області Вікторія Кривицька.

«Велика кількість людей втратила можливість реалізувати свої конституційні права на отримання інформації, зокрема – дослідники й науковці працювати з архівними документами та проводити генеалогічні дослідження. Тому враховуючи такий сумний досвід, Державний архів Луганської області поставив собі за мету в умовах проведення АТО/ООС за будь-що зберегти ті документи, які перебувають на непідконтрольній українській владі території та відновити архівну спадщину Луганщини», - сказала Кривицька.

На презентації повідомили, що відтворено 2 698 аркушів з плівки Страхового фонду документації, які тепер доступні на сайті Державного архіву Луганської області у режимі 24/7.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-