Білорусь – новий західний форпост російської агресії?

Білорусь – новий західний форпост російської агресії?

Укрінформ
13 травня, 14:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Білорусь – новий західний форпост російської агресії?» 

Організатор: Міжнародний центр протидії російській пропаганді (МЦПРП).

Учасники: Мирослав Гай - журналіст, громадський активіст; Дмитро Громаков - експерт з Білорусі Міжнародного центру протидії російській пропаганді; Стасис Каушиніс - директор Фонду сприяння захисту громадян (Литва); Андрєй Поротніков - керівник аналітичного центру Belarus Security Blog (Білорусь); Елліна Шнурко-Табакова - голова Ради інформаційної безпеки та кібернетичного захисту; Володимир Чеповий - шеф-редактор журналу «Бізнес»; Арсеній Сивицький - директор Центру стратегічних та зовнішньополітичних досліджень, керівник програми досліджень проблем регіональної та міжнародної безпеки (Білорусь); Леонід Баран – директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України; Костянтин Машовець - координатор проекту «Інформаційний спротив»; Зінгеріс Емануеліс - член комітету іноземних справ Сейму Литви; Ядвіга Хмелівська - співголова Асоціації польських журналістів; Марюш Патей - директор Центру думки ім. Романа Рібарського (Польща); Юрій Царик - заступник директора Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень, керівник програми російських і пострадянських досліджень (Білорусь).

Модератор: Юрій Кочевенко - директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді.

Коротко. У вересні 2021 року на території Білорусі відбудуться масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «ЗАХІД 2021». Експерти розглядають цей захід як один із основних на шляху поглинання самостійності цієї країни Російською Федерацією.

Сьогодні в діях офіційного Мінська простежується реалізація агресивної антиукраїнської риторики підконтрольних уряду ЗМІ, звинувачень України в підтримці білоруської опозиції. Вільну діяльність на території Білорусі ведуть російські спецслужби, накопичуються російські війська, створюються запаси озброєння та військової техніки. Все це є наслідками посилення політичної, економічної та воєнної залежності Білорусі від РФ.

Питання до розгляду:

- "Захід 2021" як інструмент дипломатичного впливу: на що хоче і може вплинути Білорусь?

- Чи готова Україна до розгортання нового північного фронту інформаційної війни?

- Які можливі економічні втрати українського та європейського бізнесу від поглинання Білорусі Російською Федерацією?

- Чи є небезпека для громадян України, зокрема для учасників російсько-української війни, знаходитися на території Білорусі?

- Білорусько-український кордон: проблема чи інформаційна операція?

- Наскільки реальною є загроза військового вторгнення в Україну з території Білорусі?

Довідково. Міжнародний центр протидії російській пропаганді - це неурядова організація, метою якої є об'єднання міжнародних зусиль з протидії кремлівській інформаційній агресії.

Команду Центру складають фахівці з комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, дипломати, журналісти, добровольці з України, Грузії, Литви, Латвії, Польщі, Білорусі та інших країн.

Акредитація представників ЗМІ: editor.vib@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід до зали тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Після зустрічі Путіна з Байденом стане зрозуміло, чого очікувати від стратегічних маневрів РФ «Захід» - експерт

Масштаб і сценарій стратегічних маневрів Росії у рамках російсько-білоруських спільних військових навчань «Захід-2021» багато в чому визначатиметься результатами переговорів Путіна з Байденом.

Таку думку висловив директор Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень, керівник програми досліджень проблем регіональної та міжнародної безпеки (Білорусь) Арсеній Сивицький на міжнародному круглому столі в Укрінформі на тему: «Білорусь - новий західний форпост російської агресії?»

За словами Сивицького, навчання «Захід» слід поділяти на дві складові: власне самі спільні навчання Білорусі та Росії і стратегічні командно-штабні навчання, які проводять виключно російські ЗС. І якщо до планування і проведення спільних з Росією навчань білоруська сторона має якнайбезпосередніше відношення, то до російських стратегічних маневрів Мінськ не тільки не має жодного відношення, але навіть не допущений до їх планування на попередньому етапі.

Він наголосив, що досі невідомо, яким буде сценарій масштабних стратегічних маневрів «Захід» російських збройних сил, і що, швидше за все, підготовку до них можна було спостерігати в березні-квітні, коли проходила так звана раптова перевірка боєготовності ЗС РФ.

«До стратегічних маневрів РФ «Захід» будуть залучені війська Західного, Південного, Центрального військових округів, а також об'єднаного стратегічного командування "Північ". Поки що ми не зовсім розуміємо, чого очікувати саме від цих стратегічних маневрів. Я так розумію, що багато в чому головний задум перевірки боєготовності ЗС в Росії, які ми спостерігали в березні-квітні, полягав у тому, щоб продемонструвати силу і таким чином послати певний сигнал Вашингтону, який цей сигнал отримав», - зазначив експерт.

Зараз же, на його думку, російська сторона посилає сигнали, спрямовані на деескалацію політичної напруженості, і паралельно триває підготовка зустрічі президентів Росії і США.

«Тому багато в чому параметри і сценарій цих маневрів залежатимуть від підсумків переговорів між Путіним і Байденом. Якщо буде досягнуто якогось консенсусу і взаєморозуміння, то, я думаю, ці стратегічні маневри виявляться менш масштабними. Якщо ж ніякого взаєморозуміння досягнуто не буде, то до вересня слід очікувати нового раунду напруженості в нашому регіоні», - вважає Сивицький.

При цьому він вважає, що за будь-якого розвитку подій Білорусь поводитиметься досить передбачувано і дипломатично, і без того відчуваючи колосальний тиск Заходу, а тепер ще й Москви у зв'язку з хитким становищем режиму Лукашенка.

«Білорусь поводитиметься досить передбачувано і транспарентно, оскільки будь-який інший підхід і інша модель поведінки негайно викличе досить жорстку реакцію з боку міжнародної спільноти, що виразиться у запровадженні додаткових санкцій. Якщо підходити з раціональної точки зору, то білоруська влада, яка і так відчуває тиск з боку західних країн, а також посилення тиску з боку Москви, не зацікавлена в тому, щоб остаточно підривати свій імідж і репутацію на міжнародній арені», - вважає експерт.

У вересні 2021 року на території Білорусі пройдуть масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «ЗАХІД 2021». Експерти розглядають цей захід як один з основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ і вбачають небезпеку для сусідньої України.

Українські прикордонники готові до майбутніх російсько-білоруських військових навчань - ДПСУ

Українські прикордонники готові до ризиків, пов'язаних із майбутніми російсько-білоруськими військовими навчаннями «Захід-2021»на території сусідньої Білорусі.

Про це заявив директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України Леонід Баран під час міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему: «Білорусь – новий західний форпост російської агресії?».

«Прикордонна служба України готується до майбутнії навчань «Захід-2021». Вказані навчання пройдуть на військових полігонах не так близько від кордону, водночас ми враховуємо, не виключаємо і навіть впевнені, що російські розвідники працюватимуть з багатьох лінійних позицій прикордонних підрозділів Республіки Білорусь, зокрема, й на кордоні з Україною», - зазначив Баран.

Він запевнив, що у прикордонному відомстві розуміють усі ризики на кордоні з Білорусією, тому нарощують свої спроможності і зміцнюють державний кордон.

«Останнім часом ми значно посилили свої спроможності по повітряному моніторингу, використанню пілотованої авіації і беспілотників, отримали нову партію вертольотів у рамках договору з Францією, і значна частина цієї авіації піде саме на посилення повітряного кордону з Білорусією», - розповів він.

Баран також наголосив, що між Білорусією та Росією в рамках союзної держави планується суттєве нарощування інженерно-технічної складової в охороні кордону, що може означати їхню спільну розвідувальну діяльність.

«Керівництвом Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь ініційовано перед своїми російськими коллегами необхідність нарощування саме спільних можливостей і зведення спеціальної технічної розвідки вздовж їхнього південно-західного кордону і з позицій прикордонної інфраструктури Білорусі. І все це за рахунок російської технічної складової. Ми уважно відстежуємо саме практичну реалізацію цієї ініціативи і зокрема дільність прикордонних відомств Білорусі й Росії, яка може вказувати на створення спільних постів для ведення радіо-електронної розвідки», - зазначив представник ДПСУ.

За його словами, очевидною є висока ймовірність подальшого нарощування співробітництва Росії та Білорусі у військовій та безпековій сфері, яке виявлятиметься як у збільшенні інтенсивності проведення спільних військових заходів, зокрема, за участю спецпідрозділів, так і у розвідувальній діяльності з території Білорусі, зокрема, з використанням спеціальних технічних засобів Росії.

Водночас він запевнив, що оперативна обстановка на кордоні з Білорусією залишається абсолютно контрольованою і цілком прогнозованою, і нагадав, що від серпня минулого року Держприкордонслужба перейшла на посилену охорону кордону з Білорусією.

У вересні 2021 року на території Білорусі відбудуться масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «ЗАХІД 2021». Експерти розглядають цей захід як один із основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ та вбачають небезпеку для України.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-