Про вакцину AstraZeneca проти COVID-19, тромбози та ситуацію з коронавірусною хворобою у світі

Про вакцину AstraZeneca проти COVID-19, тромбози та ситуацію з коронавірусною хворобою у світі

Укрінформ
26 квітня, 12:00 - пресконференція на тему: "Про вакцину AstraZeneca  проти COVID-19, випадки тромбозу серед вакцинованих, ситуацію з коронавірусною хворобою у світі та нові штами"

Учасники: Наталія Виноград - епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія»; Федір Лапій - лікар, дитячий інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров' я України імені П.Л. Шупика, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики; Дарія Сімчук - лікарка реанімаційного відділення другої міської лікарні Житомира, співзасновниця освітньої платформи PROGRESS.

Коротко. Метою заходу є інформування українців про ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні та запобігання поширенню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 20:00 25.04.2021 на е-mail: danilova95tania@gmail.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Вакцини Covishield та SkBio є взаємозамінними - імунолог

Вакцини від коронавірусу Covishield та SkBio є взаємозамінними. Про це під час пресконференції, організованої Укрінформом, повідомив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій.

"Чи є вона взаємозамінна вакцині Covishield? Так це є вакцина не просто ідентична, а вона є взаємозамінна, бо по своїй технології виготовлена так само. Люди, які отримали першу дозу вакцини Covishield, отримають другу дозу вакциною SkBio", - сказав Лапій.

Він підкреслив, що вакцина SkBio отримала дозвіл на екстрене використання від Всесвітньої організації охорони здоров'я. Цей препарат відноситься до векторних вакцин. Він вводиться за тією ж схемою, як і вакцина, виготовлена безпосередньо AstraZeneca, тобто, дві дози з інтервалом 4-12 тижнів.

Як повідомлялося, Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Наразі вакцинують медиків, працівників закладів охорони здоров’я, учасників Операції об'єднаних сил на сході України, соціальних працівників, а також людей 80+ років. Крім того, триває імунізація маломобільних груп та освітян, які залучені у підготовку до ЗНО. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Також в Україні є 200 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Вона також знаходиться на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. В Україні вакцину зареєстрували 9 березня 2021 року.

16 квітня 2021 року до України прибуло 117 тисяч доз вакцини Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech у рамках глобальної ініціативи COVAX. Вакцина дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Її застосовують у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. В Україні цю вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

23 квітня 2021 року Україна отримала також 367 200 доз вакцини AstraZeneca-SkBio виробленої SK Bioscience, Південна Корея. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). В Україні її зареєстрували 20 квітня 2021 року.

Тест на антитіла після вакцинації від COVID-19 здавати не треба — імунолог

Після вакцинації від COVID-19 не має сенсу робити тест на визначення антитіл.

Про це на онлайн-конференції, організованій Укрінформом, сказав дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

"Не варто здавати. Не визначено на сьогоднішній день який рівень антитіл вважати захисним. По друге, існують різні тести, за різною методологією вони визначають антитіла і до різних компонентів вірусу вони можуть визначати антитіла”, - сказав Лапій.

Він наголосив, що на комерційному ринку зараз дуже багато пропозицій щодо визначення рівня антитіл до COVID-19. Втім, за словами експерта, ті вакцини, які дозволені до використання в Україні, і вакцина Comirnaty, і Covishield і Коронавак, мають майже 100% імуногенність, що перевіряється на 1 та 2 стадії клінічних досліджень

“Людина, яка отримує вакцинацію, формує майже у 100% імунну відповідь. Тоді, коли стоїть питання що ви хочете цим дізнатися (тестування на антитіла після вакцинації — ред.), вам потрібно отримати другу дозу, і не витрачати свою кров і свої кошти для того, щоб підтвердити результати клінічних досліджень, які вже були проведені”, - сказав Лапій.

За його словами, на здатність вакцини формувати імунітет від хвороби може вплинути порушення під час транспортування та зберігання вакцини. Але для цих процесів використовуються спеціальні настанови, які дозволяють проводити моніторинг весь шлях вакцини від виробника, від отримувача в Україні до пункту щеплення. Також, додав експерт, не повинно бути упереджень щодо вакцинації тих, хто вже перехворів на COVID-19.

“Вакцинація є безпечною. Якщо ми говоримо про вакцинацію тих, хто перехворів, вакцинація дозволяє збільшити в рази рівень антитіл, і все більше з'являється даних про те, що при цьому збільшується і рівень захисту, те, що відомо в імунології як вторинна імунна відповідь. Тож в даному випадку є рекомендації в інших країнах, і в Україні, по можливості отримати після COVID-19 вакцинацію для кращого захисту”, - сказав Лапій.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 26 квітня в Україні першу дозу вакцини від коронавірусної хвороби отримали 528 028 людей.

В Європі вже реєструють індійський штам COVID-19 — епідеміолог

Останнім часом в Азійсько-Тихоокеанському регіоні ВООЗ спостерігає погіршення епідситуації з поширенням та захворюваністю на COVID-19, в європейських країнах вже реєструється мутація COVID-19, яка виникла в Індії.

Про це на онлайн-конференції, яку організував Укрінформ, розповіла епідеміолог, завідувачка кафедри епідеміології Львівського НМУ ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград.

“Там з’явився новий штам, індійський, з яким теж пов’язують різке зростання і погіршення епідситуації. На початку на той штам ніхто особливо не звернув увагу, здавалося, що за тими мутаціями, які там сталися, не дуже воно прописується, що буде зміна клінічної картини або параметрів, скажімо по заразливості. На превеликий жаль, тривога є ще в тім, що цей індійський штам реєструється в багатьох європейських країнах. Я звертаю увагу на європейський континент, бо Україна тут. Він є поруч з нами, в Чехії, він є вже в семи європейських країнах, де підтвердили”, - розповіла Виноград.

Вона зауважила, що зараз в Індії, Непалі, Шрі-Ланці, країнах південно-східної Азії регіону спостерігається суттєва зміна епідемічної ситуації з дуже високими показниками захворюваності і летальності. “Порівняно з попереднім тижнем зросла на 90%. Це найбільше зростання, яке мала територія за весь час, як і тенденція до зростання захворюваності, у порівнянні з попереднім тижнем там є зростання на 67%”, - сказала Виноград.

Вона наголосила, що серед ризиків поширення нового штаму — міграція населення, зокрема студентів з Індії, а також туристичний потік в цю частину світу, який є попри пандемію.

Епідеміолог також додала, що зараз в світовий епідпроцес дуже швидко заходять острівні держави, наприклад Мальдіви, де останніми тижнями спостерігається зростання захворюваності.

"Це свідчить про те, що це міграційні процеси, туди прилітають на відпочинок, і є занесення інфекції. На превеликий жаль, ці території стали територіями високого ризику зараження", - сказала Виноград.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 26 квітня в світі зареєстровано 147 184 492 випадки захворювання на COVID-19, померло 3 108 705 осіб, одужало 84 905 5723 особи.

Частина штамів COVID-19 буде уникати імунної відповіді - епідеміолог

Частина штамів COVID-19 буде уникати імунної відповіді. Зокрема, це стосується південноафриканського та бразильського штамів.

Про це на онлайн-конференції, яку організував Укрінформ, розповіла епідеміолог, завідувачка кафедри епідеміології Львівського НМУ ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград.

“На превеликий жаль, ми з самого початку передбачали, що буде частина штамів, які будуть уникати імунної відповіді, оскільки було виявлено три такі серйозні мутації, які давали можливість вірусу краще реплікуватися. І на превеликий жаль, частина штамів, які виникли, виявилися резистентними. Серед таких штамів - штами, які належать до лінії P, тобто ми їх називаємо бразильський штам, хоча там є теж ціла лінійка різних мутацій вірусів. Другий - південноафриканський. Ці два варіанти виявилися вкрай стійкими як до антитіл, які були у перехворілих людей, так і до антитіл, які індукувалися при введенні тієї чи іншої вакцини”, - розповіла Виноград.

Вона зазначила, що наприклад, південноафриканський штам - один з більш стабільних до впливу антитіл, які виникають при інфікуванні людини іншими штамами коронавірусу. Таким чином, за словами Виноград постало питання доцільності використання певних вакцин на тих територіях, де був спочатку виявлений цей штам COVID-19.

За її словами, з урахуванням цього провідні виробники вакцин були змушені піти на додаткові дослідження, які дозволили б випускати вакцини, що будуть відповідати актуальним штамам коронавірусної хвороби.

Виноград також зауважила, що Україна, як більшість країн, відкрита, йде міграція населення, і це викликає занепокоєння. Також вона нагадала, що в Африці є український миротворчий контингент місії ООН, і він теж піддається ризику інфікування.

“Звідти приходить інформація про високу активність епідемічного процесу. А там циркулює той нігерійський штам, тобто там сформувався цілий клон штамів, там не один південноафриканський, а дуже їх велике розмаїття. Це є проблема занесення на нашу територію тих чи інших штамів з непрогнозованими наслідками для екології на загал”, - сказала Виноград.

Також за словами Виноград, поки що немає відповіді на індійський штам COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 26 квітня в світі зареєстровано 147 184 492 випадки захворювання на COVID-19, померло 3 108 705 осіб, одужало 84 905 5723 особи.

ро вакцинацію тих, хто перехворів, вакцинація дозволяє збільшити в рази рівень антитіл, і все більше з'являється даних про те, що при цьому збільшується і рівень захисту, те, що відомо в імунології як вторинна імунна відповідь. Тож в даному випадку є рекомендації в інших країнах, і в Україні, по можливості отримати після COVID-19 вакцинацію для кращого захисту”, - сказав Лапій.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 26 квітня в Україні першу дозу вакцини від коронавірусної хвороби отримали 528 028 людей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-