Офіційний запуск Національної мапи пунктів приймання вторинної сировини

Офіційний запуск Національної мапи пунктів приймання вторинної сировини

Укрінформ
22 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: «Офіційний запуск Національної мапи пунктів приймання вторинної сировини»

Організатор: Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine».

Учасники: Юлія Мархель - президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine»; Наталія Фесюн - менеджер з комунікацій з органами влади компанії PepsiCo Україна; Олена Колтик - директор Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів; Геннадій Шкура - директор Українського державного центру позашкільної освіти; Володимир Вербицький - директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України.

Модератор: Анна Ваглай - національний координатор зі зв’язків із громадськістю Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine».

Коротко. До міжнародного Дня Землі  в Україні відбудеться запуск Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини. Проєкт розроблено з метою допомоги кожному під час сортування: від вибору пункту та роздільного збору до здачі сировини.

Особливістю мапи є широка мережа відміток: спеціалізовані пункти, баки для сортування, станції. Кожна точка на карті містить актуальні дані про години роботи, адресу та контакти.

До 2023 року планується максимально покрити карту України точками приймання, після якого головним завданням залишиться підтримка та оновлення наявної інформації.

Проєкт розроблено командою Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine». За підтримки Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру. Генеральний партнер – компанія PepsiСo Україна за підтримки фонду PepsiCo Foundation спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World».

Довідково. «Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 6-ти років активно діє в 24 областях України завдяки згуртованій співпраці активістів, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day», «Зробимо Україну чистою разом!», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest», Цифрове прибирання «Digital Cleanu», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», національний проєкт «Чисті пляжі разом!» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 30 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. Міжнародний рух «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища.

Акредитація представників ЗМІ: ldupresscenter@gmail.com

Контактна особа: Анна Ваглай – національний координатор зі зв’язків з громадськістю (0979289870).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні запустили національну мапу пунктів прийому вторсировини

В Україні відбувся запуск національної мапи пунктів прийому вторинної сировини.

Проєкт презентували його розробники із всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine на пресконференції в Укрінформі.

Проєкт створено з метою допомоги кожному під час сортування: від вибору пункту та роздільного збору до здачі сировини, і головне - щоб пункт здачі працював, розповіла президентка молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

«Щодня пункти прийому вторинної сировини чи то відкриваються, чи то закриваються. Ми створили національну мапу пунктів прийому вторинної сировини - це жива платформа, яка дозволяє в лічені секунди, по-перше, знайти пункт, по-друге, додати пункт, якщо його немає на мапі, й відкликати пункт, якщо він уже не працює. Щоб люди не зіштовхувалися з проблемою, коли вони знаходять в інтернеті інформацію про пункт, приходять туди, а він зачинений, і на цьому сортування й мотивація закінчуються», - наголосила вона.

В Україні ще дуже мало пунктів прийому відсортованого сміття або люди про них не знають, і проєкт допоможе як створити такі нові пункти, так і швидко знайти ті, які вже працюють, зазначила менеджерка з комунікацій з органами влади компанії PepsiCo Україна Наталія Фесюн.

«Цих пунктів дуже мало і свою відповідальність інколи важко реалізувати. Мапа допоможе кожній відповідальній людині в Україні принести на пункт відсортовану вторинну сировину. Ми всіх запрошуємо долучатися і взяти участь у цьому флешмобі, щоб карта наповнилася і на ній з’явилося ще більше пунктів сортування, і ці пункти означатимуть, що вторсировина потраплятиме не на полігони, а на переробку, і цим ми допоможемо зберегти планету», - закликала вона.

Влада підтримує такі ініціативи в рамках комплексної реформи з охорони довкілля, наголосила директорка Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Олена Колтик.

«Такі проєкти допомагають свідомим громадянам знати, куди вже зараз можна віднести вторинну сировину, яку вони відсортували й зберегли, щоб вона не потрапила на сміттєзвалища України. Це дуже важливо, і ми як міністерство вітаємо такі ініціативи, які допомагають проведенню комплексної реформи, а українцям зменшувати кількість відходів, які потрапляють на наші сміттєзвалища», - сказала вона.

Проєкт готові підтримати на загальнодержавному і регіональному рівнях, запевнив директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН Володимир Вербицький.

«Такі ініціативи в Європі та США є вже не тільки модою, а обов’язком кожного громадянина. Наш національний еколого-натуралістичний центр, а у нього є районні, міські, обласні філії, з приємністю візьмуть участь у розробці цієї мапи. Це дуже унікальний приклад включення всієї громадськості, не тільки дорослої, а й учнівської, прекрасний проєкт зі збереження екології», - наголосив він.

Запуск Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини в Україні відбувся до міжнародного Дня Землі, який відзначається 22 квітня.

Особливістю мапи є широка мережа відміток: спеціалізовані пункти, баки для сортування, станції. Кожна точка на карті містить актуальні дані про години роботи, адресу та контакти. До 2023 року планується максимально покрити карту України точками приймання, після якого головним завданням залишиться підтримка та оновлення наявної інформації.

Проєкт розроблено командою всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine за підтримки Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, генеральний партнер – компанія PepsiСo Україна за підтримки фонду PepsiCo Foundation спільно з міжнародним молодіжним рухом School Recycling World.

Let’s Do It Ukraine - це всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 6-ти років активно діє в 24 областях України завдяки співпраці активістів, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5 млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах. Організація є частиною міжнародного руху Let’s Do It World, який об’єднує 180 країн та понад 30 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. Міжнародний рух Let’s Do It World є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-