Загибель дітей на окупованих територіях: як Росія ескалює ситуацію в інформаційному полі

Загибель дітей на окупованих територіях: як Росія ескалює ситуацію в інформаційному полі

Укрінформ
12 квітня, 12:00 - брифінг, присвячений викриттю дезінформації за тиждень, на тему: «Загибель дітей на окупованих територіях: як Росія ескалює ситуацію в інформаційному полі»

Організатори: Міністерство культури та інформаційної політики України; Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Учасники: Любов Цибульська - керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Галина Петренко – ГО «Детектор медіа»; представник інтернет-проєкту «Стопфейк»; Руслан Дейниченко - представник інтернет-проєкту «Стопфейк».

Після виступів спікери поспілкуються із представниками ЗМІ в режимі zoom-конференції.

Акредитація ЗМІ до 10:00 12.04.2021 за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1hNOSdakmAlJEseY9_eBgId_sZ1Qdwlspu7pFBylDwJs/edit

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Два українських ресурси найбільше писали про загибель хлопчика в ОРДЛО - експерт

Два українських ресурси - Страна.ua і "Вести" найбільше писали про загибель п'ятирічної дитини в Олександрівському на тимчасово окупованій Донеччині.

Про це повідомила ГО «Детектор медіа», представник інтернет-проєкту «Стопфейк» Галина Петренко під час брифінгу в Укрінформі, присвяченого викриттю дезінформації за тиждень.

"Загалом "Вести" і "Страна" - два українських ресурси, які найбільше писали про цю трагедію, повідомляючи окремими новинами все, включаючи позицію російських політиків і щоразу акцентуючи на цій позиції увагу", - сказала Петренко.

Вона зазначила, що хронологічно "Вести" першими написали про загибель хлопчика, вони це зробили 3 квітня о 16:57 з посиланням на повідомлення пресслужби так званої народної міліції ДНР. За її словами, новина "Страны" вийшла трохи пізніше, о 17:15, і на сьогодні там досі вказано, що дитина загинула внаслідок обстрілу Донецька.

"При цьому у них були досить різні акценти. Матеріали "Страны" фактично прямо стверджують, що загибель хлопчика і інші події на Донбасі - це підготовка до великої війни, або навіть цілеспрямована провокація, можливо, ДНР, можливо, України. А "Вести" зосереджені більше на критиці", - додала Петренко.

Як повідомлялося, російські пропагандистські ресурси ввечері 2 квітня почали поширювати інформацію про загибель п'ятирічної дитини в Олександрівському на тимчасово окупованій Донеччині нібито внаслідок удару українського безпілотника. Майже відразу ці повідомлення прокоментував спікер Держдуми РФ, який, зокрема, закликав порушити питання про виключення України з Ради Європи. При цьому російська сторона будь-яких доказів причетності до події української сторони не надала.

Через віддаленість населеного пункту від лінії зіткнення сторін, що ставить під сумнів можливість використання на такій відстані БПЛА, а також беручи до уваги безпідставність звинувачення, українська сторона категорично заперечила свою причетність до того, що трапилося.

Згідно з розслідуванням StopFake, йшлося, вочевидь, про нещасний випадок: дитина загинула від вибуху міни, яку знайшла в гаражі. Місцеві жителі стверджували у соцмережах, що дід загиблого хлопчика зносив додому знайдені боєприпаси, а також, що перед вибухом ніхто не чув "свисту" від снаряда.

Українська сторона попросила Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні ретельно перевірити інформацію про загибель дитини в селищі Олександрівське, вказавши на наміри окупаційної адміністрації фальсифікувати події.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що нагнітання прокремлівськими "медіа" ситуації навколо смерті хлопчика "може також бути планом щодо подальшої ескалації ситуації на фронті та саботування міжнародних перемовин".

Заступник командувача операцією Об'єднаних сил Едуард Москальов заявив, що смерть п’ятирічної дитини на окупованій території Донецької області російські пропагандисти намагаються використовувати в інформаційній війні проти України, ЗСУ до цього факту не мають жодного відношення.

31 березня в Укрінформі відбулася презентація Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, створеного при Міністерстві культури та інформаційної політики. Участь у заході взяли міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та його заступник Тарас Шевченко.

9 квітня центр запустив сторінку у соцмережі Фейсбук.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-