Політична криза у Слов’янську та її значення для українського Донбасу

Політична криза у Слов’янську та її значення для українського Донбасу

Укрінформ
9 квітня, 12:30 - «круглий стіл» на тему: «Політична криза у Слов’янську та її значення для українського Донбасу»

Організатор:  Центр досліджень проблем громадянського суспільства.

Учасники: Віктор Таран - директор Центру «ЕЙДОС»; Тарас Загородній - політтехнолог; Кирило Сазонов - політичний експерт; Денис Бігунов - громадський діяч.

Модератор: Віталій Кулик - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Питання до обговорення:

- Політична криза в міськраді Слов’янська.

- Шляхи її подолання.

- Чи можливі перевибори?

- Чи доцільно вводити ВЦА?

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У політичну кризу в Слов’янську має втрутитися центральна влада - експерти

Політична криза в прикордонному Слов’янську небезпечна на тлі військової ескалації з боку РФ, і в ситуацію має втрутитися центральна влада.

До такої думки схиляються політичні експерти, які взяли участь у круглому столі в Укрінформі на тему: «Політична криза у Слов’янську та її значення для українського Донбасу».

«У Слов’янську ані у мера, ані в депутатської більшості немає критичної більшості голосів для ухвалення рішень на свою користь і перемоги над опонентами. Сторони конфлікту фактично вичерпали всі можливості для переговорного процесу. Всі червоні лінії перейдено і порозумітися групам в еліті вже неможливо. Стоїть питання про залучення третьої сторони, яка б як третейський суддя або інструмент зовнішнього впливу сприяла досягненню компромісу або пошукам спільними зусиллями способів вирішення цього конфлікту», - сказав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він нагадав, що свого часу саме зі Слов’янська фактично почалася масштабна агресія РФ на Донбасі, і воно є знаковим містом у цьому сенсі.

«І зараз у Слов'янську відбуваються дестабілізаційні процеси, які позначаються на всьому Донбасі, оскільки показують всі суперечності й конфлікти, які є між місцевою владою, всередині місцевих еліт, центром і регіональним керівництвом. Це все відбувається на тлі ескалації на фронті, зростання загрози прямої російської агресії, і дестабілізаційні процеси в Слов'янську не грають на користь центральній владі, й фактично йдеться про потребу повернути керованість цьому процесові», - наголосив політолог.

З ним погоджується директор Центру «ЕЙДОС» Віктор Таран, вважаючи, що за умов найбільшої від 2014 року концентрації військ РФ на кордонах України не можна допускати, щоб у прикордонному місті була некерована ситуація.

«Якщо місцеві еліти не здатні виробити консенсус, то повинен втрутитися голова Донецької ВЦА й особисто виступити модератором політичного процесу в місті. І у представника президента у Донецькій області є достатньо повноважень, щоб простимулювати сторони конфлікту до порозуміння. Дестабілізація політичної ситуації в Слов’янську в контексті загострення на фронті, наметових акцій, тарифних бунтів і загрози великого наступу росіян - виглядає як імовірна спецоперація ворога. В 2014 році Гіркін недаремно обрав для захоплення саме це місто, оскільки Слов’янськ має стратегічне значення для наступу вглиб України», - вважає Таран.

З огляду на це, на його думку, доречним є навіть призначення військово-цивільної адміністрації у Слов’янську та інших містах Донбасу, хоча це й потребує змін у законодавстві.

«Мені імпонує також ідея, яка потребує змін законодавства - це призначити ВЦА у місті Слов'янську, тобто йдеться про зміну структури місцевого самоврядування. І не лише в одному місті, а й в усіх населених пунктах Донецької та Луганської областей. Не лише, як зараз у прифронтових місцевостях, а в усіх ОТГ і містах Донбасу, бо вони розташовані в умовах загрози російського вторгнення», - зазначив експерт.

І все ж найкращим виходом було б, аби центральна влада вплинула на ситуацію, щоб розблокувати діяльність міськради, і та продовжувала працювати в тому ж складі і без перевиборів або без запровадження ВЦА , переконаний політтехнолог Тарас Загородній.

«Це був би найкращий вихід для влади, яка багато що отримає. Насамперед центральна влада й «Слуги народу» покажуть, що здатні думати на крок вперед, стануть арбітрами між місцевими елітами, покажуть усім по країні, що вони готові робити навіть у такому неспокійному регіоні. І не забуваймо, що пан Резніков (віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України - ред.) сказав, що це в нас буде «пояс успішності», тож це не може перебувати в перманентному конфлікті, коли люди не можуть вирішити свої проблеми. До того ж ментальність регіону пов'язана з тим, що скаже начальство», - зазначив політтехнолог.

Як повідомляв Укрінформ, в Слов'янську через розбіжності поглядів депутатів міської ради досі не ухвалено бюджет міста на 2021 рік. Мер Слов'янська Вадим Лях повідомляв, що через це виникають проблеми з наданням медичної допомоги населенню, страждають інші напрямки життєдіяльності міста - ремонт доріг, ухвалення інвестпроєктів, а з 1 березня скорочено на 15% подачу питної води.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-