Про необхідність збалансованого закону «Про ринок деревини»

Про необхідність збалансованого закону «Про ринок деревини»

Укрінформ
8 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: «Для розвитку української деревообробки необхідний збалансований закон «Про ринок деревини»

Організатор: Рівненська агенція із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів «ІнвестІнРівне».

Учасники: Богдан Цуприк - голова Комітету деревообробної та меблевої галузі Європейської Бізнес Асоціації; Наталія Покінська - генеральна директорка ТОВ «КРОНОСПАН УА»; Оксана Донська - членкиня Правління Української асоціації меблевиків; Олександр Ковальчук - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики; Вадим Шемонаєв - заступник генерального директора ТОВ "ОДЕК" Україна; Євген Кузьменко - координатор комітету деревообробної та меблевої галузі Європейської Бізнес Асоціації.

Модератор: Юрій Дюг - менеджер агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів "ІнвестІнРівне".

Коротко. Представники деревообробної та меблевої галузі звертаються до Кабінету Міністрів України, депутатів Верховної Ради України з пропозицією спільно напрацювати законопроєкт «Про ринок деревини» у такій редакції, яка сприятиме розвитку української економіки.

Через відсутність ефективного регулювання ринку деревини – деревообробні та меблеві підприємства стикаються з низкою проблем у роботі. Зрив контрактів постачання лісосировини  або невчасне їх виконання призводить до зупинки  виробничих ліній  ОСП, ДСП, шпону та фанери. Як наслідок - меблевики невчасно отримують комплектувальні для меблів, зриваються контракти на постачання готових меблів з ритейлерами з України, країн Європи, Азії та Америки.

Така нездорова ситуація, на думку експертів, пов’язана із недосконалим регулюванням питань продажу необробленої деревини та контролю за її реалізацією.

Однак з 2018 року продаж необробленої деревини та контроль за її реалізацією є неврегульованим. Проблему системно не вирішує ні постанова Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1178, ні оприлюднений проєкт постанови Кабміну, якою пропонується реалізовувати всю необроблену деревину виключно через електронні аукціони, крім окремих обмежених випадків, на платформі «ProZorro.Продажі».

Встановити системні правила гри на ринку деревини має спеціальний закон про регулювання ринку деревини. Однак подані до Верховної Ради законопроєкти «Про ринок деревини» №4197 та №4197-1 є недосконалими і потребують суттєвого доопрацювання спільно з представниками профільних асоціацій меблевиків та деревообробників.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Торік експорт меблів з України зріс на 13,5% - УАМ

У 2020 році Україна експортувала меблів на 750 млн дол., що на 13,5% більше, ніж у 2019 році.

Про це під час пресконференції «Про необхідність збалансованого закону «Про ринок деревини» розповіла членкиня правління Української асоціації меблевиків Оксана Донська, передає Укрінформ.

«На сьогодні меблева галузь в Україні спрямована на експорт, який за останні 5 років щорічно збільшувався і в 2020 році зріс на 13,5%. Найбільше меблів було спрямовано в Польщу – 35% від загальної кількості, Німеччину – 16,1%, Данію – 5,7% та Австрію – 4%», - сказала вона.

Водночас, на думку експерта, нині ситуація на рику меблів не дуже сприятлива для України порівняно з іншими державами. Адже, наприклад, обсяг експорту Польщі, де практично аналогічні ресурси лісу, фактично в 20 разів більший.

«За 2020 році Україна експортувала на 750 мільйонів доларів, в той час як Польща, де майже ті ж самі лісові ресурси, експортувала меблів на понад 14,8 млрд дол. В результаті вона посідає 3-тє місце в рейтингу найбільших експортерів, а наша держава - лише 39-те», - додала Донська.

Як повідомлялось, у 2019 році Україна експортувала меблів на 674,3 млн дол., а імпортувала на майже вдвічі меншу суму - 372,2 млн дол.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-