Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та постковідного стану у пацієнтів

Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та постковідного стану у пацієнтів

Укрінформ
5 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: «Щодо епідемічної ситуації в Україні, перебігу коронавірусної хвороби та постковідного стану у пацієнтів»

Учасники: Наталія Виноград - епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗУ за спеціальністю «Епідеміологія»; Сергій Дубров - професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця.

Коротко. Під час пресконференції провідні експерти України дадуть актуальну інформацію про епідемічну ситуацію та темпи вакцинації проти COVID-19 в Україні, повторні випадки захворювання на COVID-19, перебіг коронавірусної хвороби та постковідний стан у пацієнтів.

Метою заходу є інформування українців про ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні та запобігання розповсюдженню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 20:00 04.04.2021 на електронну адресу: danilova95tania@gmail.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Китайська вакцина "Коронавак" на 100% запобігає критичному перебігу COVID-19 - професор Національного медуніверситету ім. О.Богомольця

Вакцина "Коронавак" на 100% запобігає критичному перебігу COVID-19. Про це під час пресконференції, яку організував Укрінформ, сказав професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

"Якщо говорити про дані, які є на сьогодні щодо ефективності вакцини, це дані виробника, дані проведених досліджень у Туреччині, то турецькі дослідження показують ефективність "Коронаваку" на рівні 83%, 50% - запобігання будь-яким випадкам, 78-80% - запобігання середньому та тяжкому перебігу. І у 100% , до речі всі вакцини, які прекваліфіковані ВООЗ, зареєстровані в Україні, вони всі у 100% запобігають тяжкому та критичному перебігу хвороби. А саме пацієнти в тяжкому та критичному стані потребують госпіталізації до відділень інтенсивної терапії. Тобто, якщо говорити про необхідність, про ефективність вакцин, то у 100% вакцинація дозволяє уникнути госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Це дуже важливо”, - сказав Дубров.

Коментуючи питання щодо побічних ефектів від вакцинації, Дубров наголосив, що побічні ефекти можуть бути навіть від призначення вітамінів, якщо в них немає потреби, або доза призначення не є адекватною.

“Немає жодного лікарського засобу, навіть вітаміни (можуть викликати побічні реакції - ред.). Є поліпрагмазія, призначення якихось неадекватних доз вітамінів, навіть такі рутинні препарати можуть давати алергічні реакції. Частота алергічних реакцій при дослідженні вакцини Sinovak становила не більше ніж 0,3% . При цьому в жодному випадку не було зареєстровано жодних тяжких реакцій, смерті або анафілактичного шоку. В принципі можемо говорити про високу ефективність та безпеку застосування даної вакцини, ґрунтуючись на тих даних, які опубліковані на основі проведених клінічних, доклінічних досліджень ”, - сказав Дубров.

Він додав, що будь-яка вакцина має бути ефективна. І хоча Україна наразі не має власного довіду вакцинації "Коронаваком", ця вакцина використовується в багатьох країнах світу. Зокрема, в Туреччині, яка закупила 50 млн доз цієї вакцини. Дубров, зокрема, навів приклад, що "Коронаваком" було провакциновано і президента Туреччини Ердогана, і Вселенського патріарха Варфоломія.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2020 року Україна уклала контракт на постачання 1,9 млн доз вакцини "Коронавак" китайського виробника Sinovak. 25 березня Україна отримала 215 тис. доз вакцини "Коронавак", наразі препарат проходить 10-денний лабораторний контроль.

В Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб, з яких 34 587 померли.

Добова захворюваність на COVID-19 на рівні 25 тисяч може призвести до медичного сортування — лікар

Якщо протягом тижня добова захворюваність на COVD-19 сягне 25 тисяч, лікарі будуть змушені проводити медичне сортування при наданні допомоги.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявив професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

“Якщо протягом цього тижня кількість нових випадків буде на рівні 25-30 тисяч, дуже не хочеться цього говорити, але ми стоятимемо на межі сортування... Якщо протягом цього тижня ми матимемо 25 тисяч (хворих на добу - ред.) протягом всього тижня — це буде катастрофа для медичної системи. І навіть якщо якимось дивом ми знайдемо ліжка, знайдемо — теоретично — кисень, ми не знайдемо кваліфікованих працівників, які будуть надавати цю допомогу, оскільки всі вони задіяні для надання допомоги тим пацієнтам, які зараз ії потребують”, - наголосив Дубров.

Він розповів, що у відділеннях інтенсивної терапії деяких медичних закладів уже немає місць.

"Пацієнти перебувають у переоблаштованих інфекційних відділеннях без належної допомоги... Так, лікарі-терапевти, лікарі-інфекціоністи вже навчилися проводити СІПАП (Constant Positive Airway Pressure, CPAP — неінвазивна штучна вентиляція легень — ред.) - те, що раніше проводилося виключно у відділеннях інтенсивної терапії. Але проводять респіраторну підтримку із застосування апаратів СІПАП-терапії і в терапевтичних відділеннях. І тут питання критичне — максимально швидко нам необхідно зменшити кількість нових випадків", - заявив Дубров.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за минулу добу зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19, померли 254 особи, одужали 4946. За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 1 755 888 осіб, одужали 1 352 139 осіб, летальних випадків зареєстровано 34 587.

За даними МОЗ, показник госпіталізацій перевищує визначений у 60 на 100 тис. населення у 21 регіоні та Києві. Найвищий він у Хмельницькій області - 131,2 на 100 тис. населення, у Вінницькій - 106,4, у Житомирській - 116,2, у Миколаївській - 111,8, у Чернігівській - 108,1, у Києві - 117,4.

Найвищий показник завантаженості ліжок з киснем - у Києві (82,5%), Житомирській області (74%), Київській (74,6%), Львівській (72,5%), Миколаївській (73,5%), Одеській (69,1%), Сумській (67,3%) (при визначеному показнику 65%).

За рік пандемії втома медичного персоналу колосальна — лікар

За понад рік пандемії втома медичного персоналу колосальна, багато хто готовий звільнятися, не дивлячись на адекватні зарплати.

Про це під час пресконференції, яку організував Укрінформ, сказав професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров, передає кореспондент агентства.

“Лікарні першої черги працюють вже рік. Втома медичного персоналу колосальна. Якщо говорити про максимальну мобілізацію, викладення протягом 3-4 місяців, то фізично медперсонал це витримує задовільно. Якщо говорити про наднавантаження протягом вже більше року, то багато хто вже думає про те, щоб взагалі звільнятися, і вже не хочеться тих грошей. Гроші, зарплати, дійсно насправді адекватні, набагато вищі, ніж в тих лікарів, які працюють в нековідних відділеннях. І навіть на фоні цих зарплат є і емоційне, і фізичне виснаження. Дуже складно прогнозувати перебіг захворювання: ось здається що пацієнт йде на поправку, і дуже часто таке буває, коли різко обриваються показники функції системи зовнішнього дихання, знижується сатурація. Це також психологічно не може не впливати на адекватного медпрацівника”, - розповів Дубров.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. Померли 254 особи, одужали – 4946. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб; одужало – 1 352 139 осіб; летальних випадків – 34 587.

Британський штам COVID-19 вражає молодих і здорових, в більшості чоловіків - професор Національного медуніверситету ім. О.Богомольця

Британський штам COVID-19 вражає молодих і здорових, в більшості чоловіків, також високий ризик важкого перебігу при зараженні британським штамом у вагітних.

Про це під час пресконференції, яку організував Укрінформ, сказав професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

"В цілому, якщо порівняти той штам, який умовно називають “уханьський” і британський, який в більшості випадків спостерігається в українців, є відмінності. І про це говорять практично вже всі лікарі. В чому полягають відмінності з клінічної точки зору — більше молодих хворих. Досить багато молодих пацієнтів фізично здорових, і в основному це чоловіки (принаймні в тому відділенні, де я працюю) віком 27-44 роки без супутньої патології або практично без неї, мають тяжкий або критичний перебіг захворювання", - розповів Дубров.

Також, за його словами, змінився перебіг захворювання у вагітних жінок.

"Коли ми мали справу з уханьським штамом, то на кінець грудня серед 1633 вагітних померло 5. Тобто летальність становила 0,03% - набагато менше, ніж у загальній популяції людей. І от лише за вчорашній день два регіони телефонували, консультувалися стосовно критичного перебігу у вагітних в третьому триместрі вагітності. Вирішувалося питання переведення на штучну вентиляцію легень і в одній області, і в другій. Я дивлюся, що у вагітних важкий перебіг також, скоріш за все , пов’язаний з інфікуванням новим вірусом. Він є набагато тяжчим, порівняно з уханьським, коли ми, умовно кажучи, взагалі не мали з вагітними проблем. У переважної більшості вагітних перебіг був легкий", - сказав лікар.

Окрім цього, Дубров наголосив, що є відмінності між уханьським та британським штамом стосовно того, коли настає пік хвороби.

"Що хотілося б додати з власних спостережень: якщо при варіанті інфікування уханьським штамом пік або ризик критичного перебігу розвивався на 8-13 добу, то зараз я бачу, що навіть і на третьому тижні, і в кінці третього тижня, коли пацієнти виписуються на амбулаторне лікування, або переводяться з інтенсивної терапії, ми знову маємо піке, знову з вираженою цитокіновою відповіддю і тяжким рецидивом, тяжким перебігом самого захворювання", - сказав Дубров.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. Померли 254 особи, одужали – 4946. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб; одужало – 1 352 139 осіб; летальних випадків – 34 587.

Симптоми COVID-19 спостерігаються щонайменше 12 тижнів після початку захворювання - експерт

Симптоми з боку дихальної, серцево-судинної або нервової систем у пацієнтів з COVID-19 спостерігаються щонайменше впродовж 12 тижнів після початку захворювання.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

"Наразі ми широко говоримо про постковідний синдром... Це тривалість проявів та симптомів, яка по часу має 12 і більше тижнів від початку захворювання. Якщо говорити про симптоми, то вони можуть бути з боку будь-якої системи. Це в першу чергу дихальна система, серцево-судинна, нервова система. Найбільш типовими частими скаргами з боку пацієнтів, якщо говорити про постковідний синдром, є зміни з боку респіраторної системи... Тривалий час пацієнти потребують допоміжної репіраторної підтримки, навіть коли в них вже немає реплікації вірусу, тобто коли ПЛР-тест є негативним", - розповів Дубров.

Щодо порушень з боку серцево-судинної системи, то, за його словами, поки що в Україні частота виникнення міокардитів, пов’язаних з вірусом SARS-CoV-2, не аналізувалася. Проте, на думку лікаря, їх може бути менше порівняно з іншими країнами. Він також навів дані досліджень китайських науковців, згідно з якими частота міокардиту становить від 7% до 23% у людей, які хворіли на COVID-19.

Лікар додав, що ступінь ускладнень корелює з тяжкістю самого захворювання, і особливо це стосується ускладнень з боку дихальної системи.

Ще одним з проявів постковідного синдрому є неврологічні розлади, тривала слабкість.

"Думаю, більшість людей, які перехворіли, можуть підтвердити, що протягом декількох тижнів як мінімум, навіть при нетяжкому перебігу коронавірусної хвороби, є порушення сну і виражена слабкість. Також серед найбільш частих скарг і найбільш частих порушень, мені здається, слід зазначити когнітивні розлади, порушення пам’яті порушення вищої нервової системи", - розповів Дубров.

Зараз, за його словами, не існує медикаментозного лікування, та й навіть чітких рекомендацій щодо лікування постковідного стану.

"Більшість рекомендацій ЄС та США зводяться до того, що це має бути відновна терапія, фізична реабілітація, повноцінне харчування, нормальний сон", - наголосив Дубров.

Водночас, за його словами, пацієнти, у яких є виражені скарги на серцебиття, порушення ритму, скарги з боку дихальної системи, потребують додаткового обстеження з метою визначення проблем з боку тієї чи іншої системи і корекції стану, якщо це необхідно.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я створило робочу групу з напрацювання стратегії надання меддопомоги хворим з постковідним синдромом.

Україна відстає на п'ять днів від плану вакцинації населення проти коронавірусу - епідеміолог

Україна відстає на п'ять днів від дорожньої карти вакцинації проти коронавірусу.

Про це сказала епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗУ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград під час пресконференції в Укрінформі.

"Ми з вами маємо розпрацьовану дорожню карту по тому, кого і як будемо щеплювати. Відстаємо ми по тій карті на 5 днів. Як на мене, це дуже добре з урахуванням того, коли ми отримали і скільки вакцин", - сказала Виноград.

За її словами, щеплення вже зробили медикам, які безпосередньо працюють з хворими на коронавірус, або тим, хто дотичний в інших закладах охорони здоров'я до сукупного населення в наданні меддопомоги. Вона зазначила, що також в Україні непогане охоплення щепленням військовослужбовців у зоні введення бойових дій.

Виноград додала, що в більший спосіб було щеплено молодих осіб, тобто людей працездатного віку.

"Ми сьогодні займаємо серед 165 країн, де розпочата вакцинація, 77 місце. Як на мене, це серединка, і досить непогано з урахуванням того, який дефіцит сьогодні є з вакциною у світі. Але ми маємо значно нижчий показник, якщо перераховувати на 100 тисяч населення. В тому разі ми з вами обіймаємо 128 місце, і звичайно нам досить ще далеко від тих країн, хто вже ефективно використав і провів вакцинацію", - підсумувала епідеміолог.

Як повідомлялося, в Україні минулої доби, 4 квітня, виявили 10 179 випадків COVID-19. Загалом від початку пандемії виявили 1 755 888 випадків коронавірусного захворювання.

В Україні першу дозу вакцини від COVID-19 отримали понад 290 тис. осіб.

Серед нових випадків COVID-19 зростає частка дітей - епідеміолог

Серед нових випадків COVID-19 зростає частка дітей, водночас зберігається тенденція щодо найбільшої частки померлих у старшій віковій групі.

Про це повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград на пресконференції в Укрінформі.

"Якщо дивитися на структуру тих, хто захворів, і тих, хто помер унаслідок захворювання, то на сьогодні домінуючими (серед захворілих – ред.) є особи 40-49 років та 50-59 років. Хоча зростає і частка дітей, при тому дітей молодшого віку, що не було властиво для уханського штаму. Щодо померлих тенденція зберігається - це особи старшої вікової групи: 60-69 та старше 70 років», - сказала експерт.

За її словами, зберігається тенденція до зростання захворюваності у місцях з великою щільністю населення – йдеться передусім про великі міста. У розрізі областей залишається стабільно тяжкою ситуація у Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Київській областях, також серед "лідерів" за кількістю нових випадків коронавірусної інфекції є Харків. Епідеміолог пов’язує це з маятниковою міграцією населення до великих міст із подальшим поверненням до місць проживання.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні від початку пандемії зафіксовано 1 755 888 випадків зараження коронавірусом, зокрема за минулу добу 10 179.

Провітрювання допоможе запобігати інфікуванню коронавірусом - епідеміолог

Одним із дієвих методів запобігання інфікуванню коронавірусом є провітрювання.

Про це головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград повідомила на пресконференції в Укрінформі.

«Одним із найкращих підходів є ретельне провітрювання. Його сьогодні використовують у місцях скупчення людей у багатьох країнах», - зазначила фахівець.

За її словами, найкращий варіант провітрювання – це відчинити два вікна, розташовані одне навпроти одного, або вікно і двері.

Виноград назвала найоптимальнішими способами вберегтися від інфекції захист вхідних отворів, якими вірус потрапляє до організму – верхніх дихальних шляхів та очей. Крім того, епідеміолог наполягає на дотриманні дистанції.

Для запобігання повторному зараженню Виноград радить зміцнювати організм після перенесеної інфекції. Зокрема, у період реабілітації потрібно мінімізувати навантаження, обирати посильну роботу. Також важливо дотримуватися режиму харчування та сну. «Дайте організму адаптуватися, вийти зі стану постхвороби», - підкреслила епідеміолог.

Вона наголосила, що проходження такої адаптації надалі посилить опір імунної системи вірусу.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні від початку пандемії зафіксовано 1 755 888 випадків зараження коронавірусом, зокрема за минулу добу 10 179.

Повторне зараження можливе через мутації коронавірусу або внаслідок особливостей імунітету - епідеміолог

Повторне зараження коронавірусом можливе через мутації збудника або особливості імунної системи пацієнта.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград.

За її словами, повторне зараження можливе через мутації збудника, наприклад, після появи британського та південноафриканського (який ще називають нігерійським) штамів коронавірусу.

«Особливо високу спроможність до повторних заражень – понад 30% - виявлено у нігерійського штаму. На території більшості африканських держав це зараз домінуючий штам», - сказала Виноград.

Вона підкреслила, що для південноафриканського штаму зафіксовані повторні випадки упродовж місяця після перенесеного захворювання.

Ще одним фактором, який може сприяти повторному захворюванню, Виноград назвала особливості імунної системи пацієнта. Вона зауважила, що є низка досліджень, які вказують на вади неспецифічної ланки імунного захисту, наявність дефіциту інтерферонів, з якими пов’язуються повторні випадки інфікування коронавірусом.

Водночас медик зауважила, що на сьогодні немає чіткої відповіді на питання щодо довготривалого зберігання коронавірусу в організмі пацієнта із наступним провокуванням повторного захворювання.

«На питання, чи це довготривале збереження збудника з його реактивацією, до сьогодні відповіді немає, хоча окремі дослідження свідчать про те, що при певних станах можливе довготривале збереження збудника без клінічної маніфестації», - сказала вона.

Виноград повідомила, що найменший проміжок між зафіксованими першим захворюванням і повторним становив 19 днів.

За її словами, розглядалося два варіанти пояснення зафіксованих випадків повторного захворювання COVID-19: дійсно повторне зараження або приховане існування в організмі вірусу після перенесеного захворювання. Для розрізнення цих варіантів був прийнятий регламент, згідно якого треба провести секвенування збудника у першому й другому випадку.

Представник МОЗ зазначила, що багатьом державам не вдалося виконати вимоги цього регламенту і, відповідно, підтвердити повторні випадки, в тому числі й через недостатність ресурсів на початку пандемії. «Із понад 100 тисяч випадків, про які пишуть різні джерела інформації, лише поодинокі виставлені як повторні за цими дуже високими критеріями», - сказала епідеміолог.

Як повідомлялося, у грудні 2020 року Міністерство охорони здоров'я заявило про повторні випадки інфікування на COVID-19 після 3-5 місяців після першого випадку захворювання.

В Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. Померли 254 особи, одужали - 4946. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб; одужало – 1 352 139 осіб; летальних випадків – 34 587.

За рік пандемії втома медичного персоналу колосальна — лікар

За понад рік пандемії втома медичного персоналу колосальна, багато хто готовий звільнятися, не дивлячись на адекватні зарплати.

Про це під час пресконференції, яку організував Укрінформ, сказав професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров, передає кореспондент агентства.

“Лікарні першої черги працюють вже рік. Втома медичного персоналу колосальна. Якщо говорити про максимальну мобілізацію, викладення протягом 3-4 місяців, то фізично медперсонал це витримує задовільно. Якщо говорити про наднавантаження протягом вже більше року, то багато хто вже думає про те, щоб взагалі звільнятися, і вже не хочеться тих грошей. Гроші, зарплати, дійсно насправді адекватні, набагато вищі, ніж в тих лікарів, які працюють в нековідних відділеннях. І навіть на фоні цих зарплат є і емоційне, і фізичне виснаження. Дуже складно прогнозувати перебіг захворювання: ось здається що пацієнт йде на поправку, і дуже часто таке буває, коли різко обриваються показники функції системи зовнішнього дихання, знижується сатурація. Це також психологічно не може не впливати на адекватного медпрацівника”, - розповів Дубров.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. Померли 254 особи, одужали – 4946. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб; одужало – 1 352 139 осіб; летальних випадків – 34 587.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-