Операція

Операція "Північ". 70 років потому: важливі уроки репресій

Укрінформ
9 квітня, 11:00 - пресконференція, присвячена підсумкам міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Операція "Північ". 70 років потому: важливі уроки репресій»

Організатори: Українська асоціація релігієзнавців, Центр Свідків Єгови в Україні.

Учасники: Ігор Козловський - старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків; Людмила Філіпович - доктор філософських наук, професор, віце-президент Української асоціації релігієзнавців; Костянтин Бережко - кандидат історичних наук, позаштатний працівник кафедри дослідження тоталітаризму Дрезденського технічного університету; Іван Рігер - речник Свідків Єгови в Україні.

Модератор: Юрій Кірєєв - журналіст, дослідник.

Коротко. На пресконференції буде підбито підсумки міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Операція "Північ". 70 років потому: важливі уроки репресій», яка відбудеться напередодні, 8 квітня 2021 року. Науковий захід присвячено 70-й річниці операції «Північ». Вона стала наймасовішою депортацією мирного населення радянським тоталітарним режимом з мотивів релігійних переслідувань. За один день з території західної України до Сибіру навічно було виселено 6271 Свідка Єгови (у тому числі жінок і дітей), а їхнє майно — конфісковано.

Під час пресконференції учасники з історичної, державної та релігієзнавчої позицій фахового підсумують уроки цієї історичної події для українського суспільства сьогодні. Будуть продемонстровані розсекречені архівні документи КДБ, презентовано 3D-тур та веб-сайт, які спеціально створені для висвітлення цієї маловідомої події в історії України.  

Довідково. Для представників ЗМІ, які хотіли б відвідати міжнародну наукову конференцію, запит можна надсилати на електронну адресу: pid.ua@jw.org

Питання до спікерів можна попередньо надсилати на електронну пошту: pid.ua@jw.org або на WhatsApp за номером +38 (063) 041-71-49.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Депортація в Сибір тисяч "Свідків Єгови" 70 років тому була організована як військовий захід - експерти

Операція з переселення в Сибір тисяч членів релігійної громади "Свідки Єгови", що відбулася 70 років тому на території тодішнього СРСР, була організована як військовий захід і стала наймасовішою депортацією мирного населення з мотивів релігійних переслідувань.

Про це йшлося на пресконференції в Укрінформі, яку організували Українська асоціація релігієзнавців та Центр "Свідків Єгови" в Україні і яка була присвячена підсумкам міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Операція "Північ". 70 років потому: важливі уроки репресій».

«Депортація «Північ» вважається наймасовішою конфесійною депортацією за всю історію СРСР. За одну ніч Абакумов, який на той час був міністром держбезпеки, в квітні 1951 року планував вислати з західних регіонів до Сибіру майже 10 тисяч людей тільки через те, що вони були членами громади "Свідків Єгови". Депортацію було організовано на рівні воєнного заходу й розроблено спеціальну карту для виселення. В операції взяло участь приблизно 20 тисяч військових і 2640 одиниць техніки лише в Україні», - розповів позаштатний працівник кафедри дослідження тоталітаризму Дрезденського технічного університету кандидат історичних наук Костянтин Бережко.

Як зазначила доктор філософських наук, професор віцепрезидент Української асоціації релігієзнавців Людмила Філіпович, переслідувань зазнали й інші релігійні громади України, але утиски "Свідків Єгови" стали особливо масовими.

«Всі віряни зазнали переслідувань, не лише "Свідки Єгови". Згадаймо долю майже всієї ієрархії УАПЦ, УГКЦ. Зазнавали вислання й знущань баптисти, адвентисти, "п’ятдесятники". Але особливого масованого переслідування зазнали саме "Свідки Єгови". Операція "Північ", без сумніву, заслуговує на абсолютне й повне засудження, а непокарані злочини створюють грунт для того, коли знову можуть повернутися ті часи страшних тоталітарних умов для віруючих», - наголосила Філіпович.

Своєрідну паралель між причинами операції «Північ» 70 років тому й сучасними утисками "Свідків Єгови" в Росії провів старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігор Козловський.

«Росія - це держава, яка не полишає своєї імперської ідеології, а будь-яка імперія будується на уніфікації світогляду. Ідеї «русского мира» - це саме ідеї реваншистські, які спрямовані на відбудову Російської імперії або своєрідного Радянського Союзу і намагання створити таку систему, де зачищується будь-яка свобода совісті та інше мислення», - наголосив Козловський.

На пресконференції продемонстрували розсекречені архівні документи КДБ, презентували 3D-тур та вебсайт, створені для висвітлення цієї маловідомої події в історії України.

Операція «Північ» стала наймасовішою депортацією мирного населення радянським тоталітарним режимом з мотивів релігійних переслідувань. За один день з території Західної України до Сибіру було виселено 6271 "свідка Єгови" (у тому числі жінок і дітей), а їхнє майно — конфісковано.

Відео українська версія:

Відео англійська версія:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-