Російський вплив на ситуацію у Молдові: політичний та безпековий аспекти

Російський вплив на ситуацію у Молдові: політичний та безпековий аспекти

Укрінформ
30 березня, 11.00 - міжнародний «круглий стіл» на тему: «Російський вплив на ситуацію у Молдові: політичний та безпековий аспекти»

Організатори: БФ «Акцент»; Центр суспільних досліджень «Український меридіан»; Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Учасники: Віталій Андрієвський - доктор історії, Інститут ефективної політики, РМ; Андрей Андрієвський - журналіст, РМ; Росіан Васілой - експерт з безпекових та правоохоронних питань, колишній начальник прикордонної поліції РМ; Анатол Церану - Посол Республіки Молдова у РФ у 1993-94 рр., РМ; Оазу Нантой - депутат парламенту РМ; Віталій Кулик - Центр досліджень проблем громадянського суспільства, Україна; Артем Філіпенко - Національний інститут стратегічних досліджень, Одеса, Україна; Михайло Самусь - директор New Geopolitics Research Network, Україна; Микола Давидюк - політолог АЦ «Політика», Україна; Сергій Герасимчук - «Українська призма», заступник виконавчого директора; Єгор Чернєв - народний депутат України, «Слуга народу».

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Коротко. «Круглий стіл» є другим у ланці запланованих організаторами заходів, присвячених відносинам України та Молдови, яких об’єднують спільні інтереси, та необхідність протидії негативному впливу РФ. Проведення нинішнього заходу анонсувалося під час «круглого столу» «Україна – Молдова: нові можливості та інтеграційні перспективи», який відбувся у лютому, коли учасники обговорили можливі інтеграційні проєкти у контексті задекларованої обома країнами євроінтеграції. Нині наголос робитиметься на впливі російського чинника на ситуацію у Молдові. Які методи використовує РФ задля збереження свого впливу на Молдову? Як це впливає на безпекову ситуацію у Північному Причорномор’ї? Як Україна та Молдова можуть об’єднати свої зусилля задля протидії російській агресії та поширенню хаосу у регіоні.

Контактна особа: Дмитро Левусь (тел.:050 385 16 03). 

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв'язку ZOOM.

Трансляція події відбуватиметься на Youtube-каналі Укрінформу: www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Росії потрібен хаос у Молдові - журналіст

Росії не потрібна проросійська влада в Молдові, а потрібен лише хаос, а Україна має дотримуватися більш наступальної регіональної політики.

Таку думку висловив молдовський журналіст Андрій Андрієвський під час міжнародного круголого столу в Укрінформі на тему: «Російський вплив на ситуацію в Молдові: політичний і безпековий аспекти».

Росії не потрібна проросійська влада в Молдові, оскільки за неї доведеться нести іміджеву відповідальність, а потрібна постійна нестабільність і хаос, в яких вона добре орієнтується, вважає Андрієвський.

«Росії не потрібно, щоб тут був проросійський президент, парламент і повна влада, тому що тоді вони будуть іміджево відповідати за все, що у нас відбувається. У нас, на жаль, у найближчі роки не передбачається ніякого просвітку, бо за будь-якої влади ситуація дуже запущена. Тому Росії вигідно, щоб тут була постійна зона нестабільності, хаос. Це та ситуація, в якій вони добре працюють. І через корумпування місцевих політиків вони чудово виконують всі свої плани», - зазначив журналіст.

Водночас, на його думку, Україні слід дотримуватися більш наступальної політики в регіоні, маючи вищу частку відповідальності і можливостей порівняно з Молдовою.

«Україні варто усвідомити, що в регіональній геополітиці не треба відступати і тримати редути. В якісь миті треба переходити в наступ і мати активнішу позицію. Тобто слід себе усвідомити регіональною державою, яка, можливо, має більш високу частку відповідальності в нашому регіоні, ніж Молдова, ресурси і можливості якої набагато менші», - вважає Андрієвський.

Міжнародний круглий стіл організували БФ «Акцент», Центр суспільних досліджень «Український меридіан»; Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Молдові та Україні слід укласти договір про особливі відносини - дипломат

Молдові та Україні слід укласти договір про особливі міждержавні відносини, в якому зафіксувати загальну мету відходу від імперського минулого, що значно ускладнить імперські амбіції Росії.

Таку думку висловив посол Республіки Молдова в РФ в 1993-94 рр. Анатол Церану під час міжнародного круглого столу в Укрінформі «Російський вплив на ситуацію в Молдові: політичний і безпековий аспекти».

«Для Республіки Молдова та України, з огляду на спільність інтересів у вирішенні дуже багатьох життєво важливих для наших країн проблем, настав час укласти договір про особливі міждержавні відносини і в цей договір включати речі принципово важливого характеру, які пояснять нашим зарубіжним партнерам, і в першу чергу Росії , в чому полягають наші державні інтереси і чому ми проводимо таку політику, яка видається їй ворожою», - сказав Церану.

На його думку, це дуже ускладнить задачу Росії у відстоюванні своїх імперських амбіцій на міжнародному рівні.

«У цей договір має бути включене положення про те, що обидві країни переслідують мету подолання імперської спадщини, яка знаходить своє вираження в ментальності людей, в економічних та у всіх інших відносинах. Росія на всьому пострадянському просторі переслідує мету відновлення імперських традицій минулого, що для нас є абсолютно неприйнятним. І Росії було б дуже важко в міжнародних організаціях за наявності такого міждержавного договору відстоювати свої позиції імперської агресії», - вважає дипломат.

Міжнародний круглий стіл організували БФ «Акцент», Центр суспільних досліджень «Український меридіан», Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні без участі РФ - експерт

Україна і Молдова мають вирішувати критичні проблеми в регіоні, зокрема питання Придністров'я, без участі Росії.

Таку думку висловив директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь у ході міжнародного круголого столу в Укрінформі «Російський вплив на ситуацію в Молдові: політичний і безпековий аспекти».

«Спільними зусиллями Молдови й України дуже легко можна створити такі проблеми для Придністров'я, які поставлять це окуповане формування на межу виживання, і ніяка Росія їм не допоможе. І тоді потрібно буде вирішувати питання не з Кремлем, а саме з Молдовою та Україною. Питання електроенергії, економічної діяльності, контрабанди Молдова з Україною можуть вирішити дуже швидко, створивши проблеми для тих економічних організмів, які дозволяють продовжувати функціонувати Придністров'ю і з його допомогою створювати проблеми для Молдови й України», - заявив Самусь.

Як приклад він навів припинення водопостачання окупованого Криму, що, на його думку, є ефективним методом щодо агресора.

«Для Росії це дилема - починати широкомасштабну операцію і нарватися на чергові санкції і втратити кілька десятків тисяч людей або намагатися використовувати інші засоби. У будь-якому разі, Україна отримала козир, з яким ми можемо працювати з Росією і міжнародним співтовариством. Точно так само потрібно діяти і щодо Придністров'я», - вважає Самусь.

За його словами, українській і молдавській сторонам слід формувати двосторонні проекти, «і таким чином у нас з'являтимуться козирні карти на переговорах з Росією й окупованими територіями».

Міжнародний круглий стіл організували БФ «Акцент», Центр суспільних досліджень «Український меридіан», Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-