Щодо вакцинації проти COVID-19, британського штаму коронавірусної хвороби та готовності лікарень до третьої хвилі вірусу

Щодо вакцинації проти COVID-19, британського штаму коронавірусної хвороби та готовності лікарень до третьої хвилі вірусу

Укрінформ
29 березня,  11:00 - пресконференція на тему: «Про британський штам коронавірусної хвороби, готовність лікарень до третьої хвилі вірусу та  про вакцинацію проти COVID-19 в Україні».

Організатор: Міністерство охорони здоров’я України.

Учасники: Ірина Микичак - заступниця Міністра охорони здоров'я України; Наталія Виноград - епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія».

Коротко. Метою заходу є інформування українців про ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні та запобігання поширенню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Презентація відбудеться онлайн через сервіс відеозв'язку ZOOM.

Трансляція події відбуватиметься на Youtube-каналі Укрінформу: www.youtube.com/user/UkrinformTV

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 9:00 29.03.2021 на електронну адресу: danilova95tania@gmail.com

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У МОЗ розкритикували керівництво деяких регіонів за вакцинацію поза чергою

Міністерство охорони здоров’я знає про факти щеплень від COVID-19 поза чергою осіб не з груп ризику, тому закликає місцеву владу дотримуватися правил вакцинації при використанні залишкових доз.

Про це на пресконференції, яку організував Укрінформ, сказала заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

“На жаль, МОЗ володіє інформацією про факти в інших областях. У нас проводяться селекторні наради з регіонами, з керівниками регіональних департаментів, де, зокрема, обговорюються питання вакцинації, і особливо акцентуємо на тому, яким чином організована на території логістика вакцинації”, - зазначила вона.

За словами Микичак, у кожній області, районі, населеному пункті працюють медпрацівники, які координуються регіональними координаторами, і логістичні речі дуже чітко роз'яснені і розписані. «Тим не менш є дуже багато такої самодіяльності на територіях (вакцинація поза чергою - ред.). І, зокрема, залучення публічних осіб. Міністр достатньо жорстко спілкувався з цього приводу з керівниками. Були поставлені питання керівникам Львівщини з приводу вакцинації залишковими дозами. Також працівників IT-компанії, це теж молоді люди, які могли б зачекати в черзі, як і ті люди, які вже перехворіли, які можуть трохи зачекати в черзі. Коли є чіткі правила, ми маємо їх всі дотримуватися. І це не має значення, чи дорогу переходити на зелене світло, чи платити податки, чи вакцинуватися згідно з встановленим порядком”, - сказала Микичак.

Вона нагадала, що МОЗ визначило регламент, хто має запрошуватися на публічну вакцинацію залишковими дозами вакцини від COVID-19.

“Акцентується на тому, що це має бути не просто відома людина, яка є авторитетною для своєї території, для тих чи інших професійних груп, зокрема медпрацівників, але ця людина має дати приклад у публічному просторі з тим, щоб бачили, розуміли, що вона взяла участь у вакцинації і підтримує вакцинацію”, - сказала Микичак.

Так, за її словами, в наказі МОЗ йдеться про те, що залишковими дозами можуть бути вакциновані учасники бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет України та брали участь в АТО, народні депутати, керівники центральних органів виконавчої влади місцевих рад, органів місцевого самоврядування, лідери і представники релігійних громад, видатні письменники, журналісти, співаки, музиканти, актори та інші діячі культури старше 60 років.

Як повідомлялося, минулого тижня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Тернопільській області вакцинували препаратом CoviShield працівники підприємств "Агропродсервіс" та "Тернопільського м’ясокомбінату".

МОЗ: Ми маємо бути готові, що в будь який момент знадобляться додаткові COVID-ліжка

Регіони мають бути готові до мобілізації додаткової мережі ліжок для пацієнтів із COVID-19.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

“Кожна територія, кожна область, кожен обласний штаб ТЕБ та НС далі відпрацьовують наступний план мобілізації додаткової ліжкової мережі для госпіталізації пацієнтів. Попри те, що станом на сьогодні ліжок вистачає, ми маємо бути готові до того, що може в будь-якій області виникнути потреба в додатковій ліжковій мережі”, - наголосила Микичак.

Вона додала, що за її досвідом відвідування різних областей, стан готовності до такої мобілізації дуже різний в різних регіонах.

“Особливо позитивним є те, коли вже є відпрацьовані і стоять в резерві на очікування ліжка, які, як наприклад, в Полтавській області, готові переключитися на надання цієї допомоги”, - сказала Микичак.

Водночас вона наголосила, що в деяких областях є COVID-ліжка, які не забезпечені киснем попри те, що МОЗ вказувало на необхідність забезпечення лікарень кисневими магістралями. Микичак нагадала, що протоколом лікування COVID-19, який був прийнятий майже рік тому, у квітні 2020 року, чітко визначено, що пацієнти із COVID-19 потребують кисневої підтримки. Також була виділена цільова субвенція для розгортання таких кисневих магістралей.

Заступниця міністра підкреслила, що другою проблемою є кадрове забезпечення COVID-стаціонарів і вирішення цієї проблеми «ми відпрацьовуємо з областями.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 29 березня лабораторно підтверджено 1 652 409 випадків COVID-19, з них за добу – 8 346. За добу госпіталізовано понад 3 тис. осіб. Загалом в лікарнях Україні зайнято 59% ліжкового фонду виділеного під лікування коронавірусної хвороби.

За добу з COVID-19 госпіталізовані понад 3 тис. пацієнтів - МОЗ

За добу з COVID-19 або підозрою на нього госпіталізовані понад 3 тис. пацієнтів, з лікарень виписали 1,6 тис. осіб.

Про це на пресконференції, яку організував Укрінформ, сказала заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

"Загалом за добу було госпіталізовано 3 129 громадян, які мають підтверджений діагноз COVID-19, виписано 1647 осіб. Тобто виписується менше пацієнтів, ніж поступають", - сказала Микичак.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 29 березня лабораторно підтверджено 1 652 409 випадків COVID-19, з них за добу – 8 346.

Станом на 28 березня, за даними МОЗ, у лікарнях України зайнято 37,5 тис. або 59% ковід-ліжок.

В Україні зайнято 59% COVID-ліжок - МОЗ

В Україні зайнято 59% COVID-ліжок, і ця цифра збільшується.

Про це на пресконференції, яку організував Укрінформ, сказала заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, передає кореспондент агентства.

"Станом на 29 березня 558 закладів охорони здоров’я, а це фактично всі комунальні некомерційні підприємства, власниками яких є місцеві органи самоврядування, є визначеними для надання допомоги пацієнтам, які хворіють або мають підозру на коронавірусну хворобу. В цих закладах виділено 75 158 ліжок, з яких 64 240 забезпечені подачею кисню. Це централізована подача через кисневі магістралі з відповідним постійним забезпеченням надходження кисню, а також кисневими концентраторами, які можуть переміщатися від ліжка до ліжка. Зайнятість ліжкового фонду в закладах охорони здоров’я загалом в Україні, станом на минулу добу, становить 59% , це в абсолютних цифрах складає 37,5 тис. Слід звернути увагу на те, що зайнятість ліжок прогресивно збільшується, і ще минулого тижня ми мали 49%", - поінформувала Микичак.

За її словами, зараз відмічається зростання захворюваності на COVID-19 майже по всій території України, лише одна область знаходиться в жовтій зоні, тобто в більш-менш стабільній ситуації. Найвищий рівень захворюваності і епідеміологічної небезпеки в Києві та Київські області і майже вся Західна Україна. Високий рівень зайнятості COVID-ліжок у Києві — це 84%, в Житомирській області — майже 74%, в Київській - 77%, Львівській — 69%, Миколаївській - 68%.

Микичак наголосила, що серед тих пацієнтів, які хворіють, близько 20% потребують лікування в стаціонарі, частина з них потребують госпіталізації у відділення інтенсивної терапії.

За даними МОЗ, у відділеннях інтенсивної терапії зараз 4 999 ліжок, з яких зайнято 2 850.

Всього по лікарнях України, за даними, які навела Микичак, 6 552 апарати штучної вентиляції легень, зараз 1 424 пацієнти знаходяться на штучній вентиляції легень.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 29 березня в Україні лабораторно підтверджено 1 652 409 випадків COVID-19, з них за добу – 8 346.

Щеплення вакцинами різних виробників можливе за умови їхньої однотипності - епідеміолог

Щеплення вакцинами різних виробників можливе за умови їхньої однотипності в екстрених випадках.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград.

"Я не маю інформації про можливість використання іншої за типом вакцини. У досвіді попередніх років бувало, що використовували однотипні вакцини різних виробників, хоча це було в екстрених випадках", - сказала епідеміолог.

Вона підкреслила, що вакцини CoviShield та CoronaVac, які доступні в Україні, є різними за типом.

Вакцина CoviShield - це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцина ж CoronaVac, яка розроблена китайською компанією Sinovac Biotech, є інактивованою вакциною.

Як повідомлялося, в Україні станом на 28 березня від COVID-19 вакциновано 198 464 особи, за добу 28 березня було щеплено 1 585 осіб.

23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти коронавірусу CoviShield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

Крім того, 25 березня до України доставили першу партію - 215 тис. доз - вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

Також в Україні зареєстрована вакцина американської компанії Pfizer.

В Україні циркулює коронавірус із понад 30 зміненими генотипами - епідеміолог Виноград

На сьогодні в Україні циркулює коронавірус із понад 30 зміненими генотипами.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград.

Вона наголосила, що у відслідковуванні пандемії повинно бути 3 компоненти: надання медичної допомоги; вірусологічний моніторинг; епідеміологічна складова.

"Щодо другої складової. Вона не була зорганізована в Україні належно, тому дані по штамах – це ті, які ми отримували з-за кордону, куди доставлялися зразки, ми отримували із запізненням. Тепер уже в Україні розпочато свої дослідження… Сьогодні в Україні циркулює понад 30 різних генотипів вірусів", - сказала епідеміолог.

За її словами, занесення інфекції в Україну відбувається з різних територій, в тому числі і з Європи та африканського континенту. Зафіксована циркуляція британського штаму, в тому числі й видозміненого. За словами Виноград, він уражає молодші вікові групи, зокрема дітей та підлітків.

Також епідеміолог повідомила, що внаслідок мутацій змінився патогенез вірусу та, відповідно, прогноз для пацієнтів. Крім того, частина ліків, які раніше вважалися перспективними для лікування COVID-19, виявляються недієвими, через що доводиться корегувати протоколи лікування інфекції.

Як повідомлялося, в Україні станом на 29 березня лабораторно підтверджено 1 652 409 випадків COVID-19, з них за добу – 8 346. За весь час пандемії в Україні одужали 1 652 409 осіб. Водночас зафіксовано 32 132 летальних випадки від COVID-19.

Вакцини, які використовуються нині, є ефективними проти мутованих штамів коронавірусу - епідеміолог

Вакцини проти коронавірусу, які нині допущені до використання, є ефективними проти мутованих штамів вірусу.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград.

«Всі виробники вакцин розглядають можливість заміни і випуску нових вакцин із спрямованістю щодо «мутантів», але на сьогодні ті вакцини, які використовують, є ефективними», - сказала Виноград.

За її словами, питання ефективності розроблених вакцин проти нових штамів коронавірусу з'явилося відразу після повідомлень про їхнє виявлення. За результатами проведених досліджень виявилося, що вакцини компаній AstraZeneca, Pfizer та Moderna захищають від британського штаму, хоча й з нижчою ефективністю. Нігерійський штам має інші мутації й ефективність вакцини AstraZeneca проти нього серйозно знизилася.

Як повідомлялося, в Україні станом на 28 березня від COVID-19 вакциновано 198 464 особи, за добу 28 березня було щеплено 1 585 осіб.

23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти коронавірусу CoviShield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

Крім того, 25 березня до України доставили першу партію - 215 тис. доз - вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

Також в Україні зареєстрована вакцина американської компанії Pfizer.

Перевагою вакцини CoronaVac є наявність усіх властивих для коронавірусу антигенів - епідеміолог

Головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград вважає, що перевагою вакцини CoronaVac є наявність усіх властивих для коронавірусу антигенів. Про це вона повідомила під час пресконференції в Укрінформі.

"Вакцина CoronaVac належить за типом до інактивованих. І в тому її перевага, що там знаходяться всі 4 антигени, які властиві для цього вірусу. З огляду її ефективності й тривалості дії, це є велика перевага, бо вона сорбована на носії", - сказала епідеміолог.

За її словами, це забезпечить довготривалий вплив антигенів, відповідно, підтримку імунітету. Виноград підкреслила, що вакцину CoronaVac використовують уже 14 країн світу і показники ефективності препарату, за даними під час використання, підвищуються. Також серед переваг вакцини епідеміолог назвала однодозність та форму випуску - відразу у шприці.

Виноград повідомила, що готова зробити щеплення вакциною CoronaVac і чекала на її прибуття в Україну. Вона наголосила, що потенційні ефекти від використання інактивованих вакцин вже дуже добре вивчені.

Як повідомлялося, 23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти коронавірусу CoviShield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

Крім того, 25 березня до України доставили першу партію - 215 тис. доз - вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

Також в Україні зареєстрована вакцина американської компанії Pfizer.

Прогноз щодо стабілізації захворюваності коронавірусом можна буде дати при виконанні всіх стримувальних заходів - епідеміолог

Прогноз щодо стабілізації захворюваності коронавірусом можна буде дати при виконанні всіх стримувальних заходів, в тому числі карантинних обмежень.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія» Наталія Виноград.

«Відповідь тільки тоді буде чітко зрозуміла, коли ми виконаємо всі заходи, необхідні для стримування. Зараз зробили акцент на вакцинацію, що дуже цінно», - сказала епідеміолог.

Але, за її словами, лише вакцинацією побороти пандемію не вийде. «Все ж таки, перш за все, карантинні заходи. Якщо ми запровадимо їх реально і буде підконтрольне дотримання тих заходів, то ми в найкращий спосіб на кінець травня стабілізуємо ситуацію», - наголосила Виноград.

Вона повідомила, що за законами епідеміології приріст захворюваності є динамічним процесом, який потребує часу не тільки на зростання, але і на спад.

Як повідомлялося, в Україні станом на 29 березня лабораторно підтверджено 1 652 409 випадків COVID-19, з них за добу – 8 346. За весь час пандемії в Україні одужали 1 652 409 осіб. Водночас зафіксовано 32 132 летальних випадки від COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я оновило розподіл карантинних зон. Станом на 28 березня показник госпіталізацій хворих з COVID-19 перевищено у 20 регіонах та в Києві, на червоному рівні знаходяться столиця та 10 областей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-