Публічна презентація звіту системи безоплатної правової допомоги за 2020 рік

Публічна презентація звіту системи безоплатної правової допомоги за 2020 рік

Укрінформ
26 березня, 10.00 - Публічна презентація звіту системи безоплатної правової допомоги за 2020 рік

Організатор: Міністерство юстиції України.

У презентації візьмуть участь: Валерія Коломієць - заступниця Міністра юстиції України; Андрій Костін - голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики; Олександр Баранов - в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги; Олена Литвиненко - заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні; Наталія Петрова - заступниця керівника Програми USAID «Нове правосуддя»; Іван Гончарук - спеціаліст з верховенства права та доступу до правосуддя Програми з відновлення та розбудови миру.

Коротко. Під час заходу обговорюватимуться результати головних напрямів роботи системи БПД у 2020 році, серед яких – захист прав громадян, правопросвітництво, а також розвиток сучасних сервісів, правові проблеми клієнтів та шляхи їх вирішення. Крім того, будуть окреслені подальші плани розвитку системи БПД.

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 16.00 25 березня на e-mail: press@legalaid.gov.ua

Презентація відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Онлайн-презентація транслюватиметься на сторінці системи БПД у Facebook: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid та на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV  

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Безоплатну правову допомогу краще будувати за принципом категорії справ - експерт

Безоплатну правову допомогу (БПД) ефективніше будувати за принципом категорії справ, а не осіб, які мають право на цю допомогу.

Таку думку висловила заступник керівника Програми USAID «Нове правосуддя» Наталія Петрова під час публічної презентації звіту системи безоплатної правової допомоги за 2020 рік.

«Зараз система функціонує так, що люди звертаються, і дуже добре, що існує велике коло тих, хто має доступ до безоплатної правової допомоги. Держава перевіряє, чи справді ці люди потребують безкоштовної допомоги, бо якщо надавати допомогу тим, хто може сам сплатити, значить, не доходити до тих, хто не може цього зробити й не знайшов доступу до правової допомоги. Інші країни йдуть за принципом не категорії осіб, а категорії справ. Наприклад, це можуть бути біженці або внутрішньо переміщені особи, які втратили майно», - зазначила Петрова.

Вона вважає, що система БПД повинна співпрацювати з органами місцевого самоврядування, де мають інформацію про таких людей та їхні справи, які могли б підпадати під безоплатну правову допомогу.

Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного й місцевих бюджетів та інших джерел.

Безкоштовну первинну правову допомогу торік отримало понад 500 тисяч людей - КЦНПД

У Координаційному центрі з надання правової допомоги у 2020 році первинну допомогу отримали понад пів мільйона людей, а вторинну - більш як 130 тисяч громадян.

Про це повідомив в.о. директора КЦНПД Олександр Баранов під час публічної презентації в Укрінформі звіту системи безоплатної правової допомоги за 2020 рік.

«Понад 510 тисяч клієнтів отримали первинну правову допомогу – це консультації й правова інформація. Понад 50 тисяч клієнтів отримали вторинну правову допомогу в цивільно-адміністративному процесі. Понад 87 тисяч клієнтів отримали вторинну правову допомогу в кримінальному процесі, коли наші адвокати надавали допомогу навіть під час карантинних обмежень», - розповів Баранов.

Крім того, за його словами, більш ніж 275 тисяч дзвінків опрацював контактний центр.

У цьому зв'язку Баранов нагадав, що торік було розширено коло осіб, які мають право на вторинну правову допомогу: «Це безпосередньо викривачі корупції. І ми почали дуже суттєво розвивати сервіси надання дистанційних консультацій і роз’яснень правових питань для наших клієнтів».

В.о. директора КЦНПД також повідомив, що у 2020 році на територію всієї країни поширено дію пілотного проєкту щодо відновного правосуддя для неповнолітніх, який до того здійснювався лише у 6 регіонах, і розпочалася реалізація проєкту «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» згідно з угодою між Світовим банком та Україна.

Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного й місцевих бюджетів та інших джерел. Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», існує первинна та вторинна правова допомога. Безоплатна первинна правова допомога включає: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Безоплатна вторинна правова допомога включає: захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-